Israël heeft de meeste startende bedrijven per hoofd van de bevolking ter wereld, en trekt meer venture capitaal aan per bewoner dan menig ander land. Tech EU vermelde eerder dit jaar dat Israël in Q2 2016 met een totale investering van $1.1 miljard  boven aan de top staat. Maar wat is nou precies die drijfkracht? Met een bevolking van slechts 7,9 miljoen inwoners lijkt het haast onwaarschijnlijk dat dit kleine land een dergelijke booming tech economie heeft. De groote van het land ziet men als voordeel, want het dwingt om internationaal te denken. Grote budgetten voor R&D en genoeg technisch geschoold personeel dragen uiteraard bij aan deze bloeiende startupcultuur.

Blijven ontwikkelen blijkt het motto. Het feit dat er onlangs een innovatiecentrum is geopend toont aan hoe belangrijk het voor Israel is om jonge ondernemers te blijven stimuleren en de tech-droom levend te houden.

Als we kijken naar de stad Tel Aviv dan zien wij niet alleen een bruisende stad die in 2014 tot ‘s-werelds slimmste stad is uitgeroepen maar ook een stad die in de afgelopen 5 jaar is uitgegroeid tot broeinest voor innovatie en startups. De groei van het high tech ecosysteem daar is te wijten aan een forse toename van alternatieve financiering zoals equity crowdfunding en accelerator programma’s voor ondervertegenwoordigde groepen van de samenleving. Maar ook inspanningen om meer vrouwen in de tech-sector aan te trekken spelen hierbij een grote rol.

Tevens een belangrijke en niet te verwaarlozen verklaring voor het succes in de tech sector zijn ongetwijfeld de vaardigheden die jongeren opdoen in de militaire dienst. In de eenheid 8200, wij schreven hier eerder over, het onderdeel van het leger dat zich bezig houdt met cyber en inlichtingen, wordt een groot deel van de 18-jarige dienstplichtigen geconfronteerd met technologische uitdagingen. Zonder voorafgaande opleiding en ervaring worden zij geacht deze uitdagingen aan te gaan en een oplossing te bedenken. Deze context stimuleert de creativiteit en het out-of-the-box-denken van jongeren en maakt ondernemers in Israël tot leiders, teamplayers en pioniers.

Het is geen onbekende dat Israël beschikt over een veelzijdige ondersteuningscultuur voor startende entreprenneurs. De overheid investeert al meer dan 20 jaar grote bedragen in jonge bedrijven. De regering van Israël betaalt voor 40 procent mee aan elk venture capital fonds, waardoor 1 Euro voor een risico-investeerder  maar zestig cent kost. Op deze manier wordt investeren aantrekkelijk. Maar ook niet overheidsgerelateerde bronnen zijn vooruitstrevend. Een voorbeeld van alternatieve vooraanstaande en succesvolle ‘geldophalers’ zijn:

iAngels, opgericht door Shelly Hod Moyal en Mor Assia is een crowdfundingplatform waar internationale beleggers samen met gerenommeerde Israëlische angel investeerders in startups kunnen investeren. De in Tel Aviv gevestigde crowdfunder heeft in Maart 2016 al $14 miljoen binnen gehaald.

Ongeveer 70 kilometer verder op in Jeruzalem faciliteert OurCrowd investeringen onder geaccrediteerde beleggers, venture capital bedrijven en angel investeerders. Onder leiding van CEO Jon Medved, een van de grondleggers van de tech scene, heeft het OurCrowd platform voor eigen bedrijfsvoering $10 miljoen weten op te halen en in meer dan 100 portfolio bedrijven $230 miljoen geïnvesteerd.

Daarnaast heeft Israël momenteel meer dan 260 startup accelerators, die tech ondernemers ondersteunen. Een van de meest opmerkelijke initiatieven is de maatregel om de participatie van ultra-orthodoxe vrouwen in de high tech sector te bevorderen. Het bedrijf Comax in de buurt van Tel Aviv heeft reeds 20 orthodoxe vrouwen in dienst, die computerprogramma’s maken voor buurtsupermarkten.

Uit een verslag van het National Insurance Institute uit 2015 bleek namelijk dat 54% van de ultra-orthodoxe burgers in 2014 onder de armoedegrens verkeerden. Samen met het initiatief van Comax wil de Kamatech accelerator dit probleem aanpakken. Dit initiatief biedt Haredi entrepreneurs een toegang tot de startup wereld en middelen om hun innovaties te laten slagen. 

Naast het verhogen van participatie van ultra-orthodoxe vrouwen en de Haredi bevolking in het algemeen heeft Israël het haar prioriteit gemaakt om meer vrouwen aan te moedigen als leidinggevende te gaan ondernemen in de technologie. Het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft daarom bij haar 5e editie van de Start TLV competitie de focus op vrouwen in de tech-sector gelegd. Omdat maar zeer weinig investeringen gedaan worden in door vrouwen opgerichte startups kon je je dit jaar alleen maar inschrijven als het bedrijf tenminste één vrouwelijke oprichter had.

Ook is er een trend gaande om vrouwen door mentoring in de tech-sector te brengen. Een mooi voorbeeld om de opkomst van vrouwen in niet alleen de tech-industrie te verhogen is het aanbod van de startup Lean On: Virtueel monitoring van vrouwen voor vrouwen waar je als (startende) vrouwelijke entreprenneur advies kunt krijgen van ervaren zakenvrouwen zoals bijvoorbeeld Nelie Kroes.

This article was written based on a feature article posted in English on Newsroom Cisco.