Ofek Sasson is een 15-jarige tiener en dol op muziek: zij zit op muziekles, speelt piano en zingt graag. Ofek is een goede leerlinge maar zij moet meer moeite doen en harder werken om dezelfde resultaten te behalen als haar klasgenootjes. Ofek is vanaf haar geboorte slechtziend.

Al jaren vertrouwt Ofek op de nieuwste technologie op haar weg door de wereld. Maar zelfs met alle technologische snuffjes kost het lezen van haar opdrachten en het schrijven van haar antwoorden haar meer tijd. Totdat haar vader twee jaar geleden een nieuwe technologie ontdekte die hoop bood. Het hulpmiddel genaamd OrCam dat Ofek nu ondersteuning biedt is ontworpen door bedenkers van MobileEye, de cameratechnologie voor de auto-industrie, waarmee voetgangers en fietsers kunnen worden herkend en waarmee auto’s op koers kunnen worden gehouden op de snelweg.

Waar MobilEye bestuurders helpt om op de weg te blijven, stelt OrCam blinden en slechtzienden in staat om te ‘lezen’ en zich tegelijkertijd vrij te bewegen. De uitvinding van OrCam, wij schreven hier eerder over, is een kleine onopvallende camera die met een magneetje wordt bevestigd aan een bril en met een dun snoer is verbonden aan een draagbare computer in de binnenzak van de gebruiker.

Wanneer Ofek nu iets wil lezen of zien, hoeft zij alleen maar in de richting van de tekst te wijzen. De OrCam maakt een foto van de te lezen tekst of afbeelding en leest dan de woorden of de naam van het aangewezen object voor via een bot-geleide speaker.

Het Israëlische Ministerie van Onderwijs is op dit moment in gesprek over de mogelijkheid om dit systeem in Israëlische scholen te integreren en zo kinderen met leerproblemen te helpen . “Ik zag deze technologie die deel uitmaakt van de inspanningen om blinde kinderen te helpen en ik was zeer onder de indruk van de technologie en haar vermogen om blinde kinderen te helpen integreren”, aldus Naftali Bennett, Minister van Onderwijs.

‘Opmerkelijk is dat het apparaat van de gebruiker leert een nieuw object te herkennen’, zegt Tomaso Poggio van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in de VS, een expert op het gebied van computerzicht. ‘Het is ingewikkelder dan het lijkt. Ik vind het echt indrukwekkend.’ 

De bedenkers van OrCam Ziv Aviram en professor Amnon Shashua: “[OrCam] is niet dezelfde technologie [als de MobilEye technologie], het is niet een verder ontwikkelt MobilEye waar OrCam uit voort is gekomen… Het leek ons gewoon erg logisch om iets voor slechtzienden te ontwikkelen en niet alleen voor blinden, maar voor mensen wiens problemen niet kunnen worden opgelost met een bril,” zo Aviram.

Inmiddels zijn er duizenden OrCam apparaten verkocht en is het toestel naast Hebreeuws en Engels tevens beschikbaar in het Duits. Het bedrijf is ook bezig met een Franse en Spaanse uitvoering. De OrCam MyEye is echter maar een begin op het gebied van systemen met kunstmatige intelligentie.

Eerder dit jaar maakte Shashua bekend dat het bedrijf een nieuw product aan het ontwikkelen is, de “MyMe”. De MyMe zal het eerste draagbare kunstmatige intelligentie apparaat zijn, dat oorspronkelijk bedacht voor de consumentenmarkt, ook van enorme betekenis kan zijn voor ouderen en slechtzienden. Met het toestel vastegezet op een t-shirt kan de drager namelijk alles om zich heen in de gaten houden: waar je heen gaat, wie je ziet, wat je eet, wat je hoort. Met de MyMe willen de uitvinders de ‘personal assistant’ zoals Apple’s Siri of Microsoft’s Cortana complimenteren zodat minder validen en/of ouderen zich zelfstandiger door het dagelijkse leven kunnen bewegen.

Met deze technologie zou Ofek uiteindelijk de vaardigheden en mogelijkheden kunnen krijgen van een mens met normaal zicht.

You can read the original article in full in the Jerusalem Post.