Een unieke financiële technologie startup hub,  gericht om Israël als wereldspeler op het gebied van de FinTech op de kaart te zetten, is ondergebracht in de Tel Aviv Stock Exchange.

Officieel van start gegaan afgelopen juli, ‘The Floor’ huisvest 25 roterende FinTech bedrijven die zijn gericht op de ontwikkeling van technologieën voor digitaliserende banken, online betalingen, online geldmarkten, big data analyse, blockchain (technologie achter Bitcoin en andere digitale valuta), banking IoT, compliance en anti-fraude. Kortom, gericht op alle vernieuwende technologieën voor een digitaliserende Financiële sector.

Onder de oprichters van ‘The Floor’ zijn enkele van ‘s werelds grootste banken: RBS, Banco Santander, HSBC en Intesa Sanpaolo. Accenture, Intel en KPMG doen mee als strategische partners. De Chinese-Israëlische Pando Group is van plan om tot $ 250 miljoen te investeren in Israëlische startups van ‘The Floor’, te beginnen met een voorlopige $ 2.000.000 seed investering.

“We hebben een internationale focus,” aldus The Floor CEO Avi Cohen, voormalig FinTech en retail-tech scout voor de Britse regering.

“Toen we op zoek waren naar het opzetten van de hub, merkten we dat het Israëlische ecosysteem niet het voordeel van een lokale aanwezigheid van meerdere internationale banken heeft. We proberen momenteel om die banken als onze partners naar Israël te brengen”.

Het IVC Research Center identificeert 477 FinTech bedrijven in Israël, goed voor 7 procent van alle actieve Israëlische bedrijven.

“Israël is in een redelijk goede hotspot op het gebied van de FinTech, naast de VS en het Verenigd Koninkrijk en sommige delen van Azië. Onze uitdaging is dat we niet Londen zijn en dus niet even de straat kunnen oversteken voor een ontmoeting met grote internationale banken en andere financiële instellingen. Maar in een globaliserende wereld moeten FinTech startups toch vanaf dag één globaal denken, wij kijken daarbij ook in de richting van Azië”, zegt Cohen.

Ook zal een FinTech innovatie lab worden gevestigd in de 800 vierkante meter ruimte die ‘The Floor’ tot haar beschikking heeft. Het innovatie lab is opgericht door de Intel Ingenuity Partner Program als een uitbreiding van het IoT lab netwerk.

“Van innovaties te concentreren en financieren zal de lokale innovatieve financiële startup sector enorm profiteren. Het is een ‘big win’ voor Israël, voor de startups maar ook vooral voor de financiële sector die nieuwe innovaties nodig heeft om mee te kunnen in een smart connected world.” zei Guy Bar-Ner, Intel’s Zuid-Europa direct channel sales directeur.

Intel is een van ‘s werelds grootste investeerders in FinTech afgezien van banken, aangezien haar technologieën zijn ingebed in vrijwel alles met betrekking tot het bankwezen.

“De synergie tussen Intel’s nieuwe technologieën, grote banken en startups heeft het potentieel om een ​​enorme impact op de FinTech industrie te genereren,” voegt Roy Ramon, managing director voor Intel’s Ingenuity Partner Program daaraan toe.

Moederbedrijf van ‘The Floor’ is Fintech Next, opgericht door Cohen, entrepeneur en advocaat Gil Debora en financiële-diensten veteraan Moises Cohen. Hun doel was om Israël te positioneren als de volgende wereldwijde hoofdstad van de FinTech. ‘The Floor’ is het eerste daaruit volgende initiatief.

“We hebben geen Wall Street in Tel Aviv,” merkt Cohen op. “De beurs richt zich op die behoefte en is strategisch gelegen naast de Rothschild Boulevard, ook wel bekend als Silicon Boulevard.”

“En”, voegt hij eraan toe, “Omdat het een FinTech hub, is dit een ideale locatie voor ons, aangezien de beurs altijd het middelpunt van de Israëlische financiële sector is geweest. De locatie in het hart van de Tel Aviv Stock Exchange zal een enorm voordeel meebrengen voor ‘The Floor’ haar partners en ondernemers en zal de positionering van de hub versterken als een van de voornaamste toegangspunten tot de FinTech entrepeneurship in Israël.”

De huurovereenkomst is voor vijf jaar met een optie tot verlenging van drie jaar.

“De Israëlische beurs is verheugd om ‘The Floor’ in haar nieuwe gebouw te verwelkomen,” zei Tel Aviv Stock Exchange Deputy CEO Gal Landau-Yaari. “Wij geloven dat de beurs een natuurlijke plek is voor de kruising van de financiële sector en de Israëlische tech en marktinnovatie, en we hopen dat ‘The Floor’ de startende bedrijven in staat stelt om te groeien en te ontwikkelen, en uiteindelijk toe te treden tot de beurs.”

Uiteindelijk, zegt Cohen, kan ‘The Floor’ worden uitgebreid naar een Aziatisch land, waarschijnlijk China.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor meer informatie klik hier.

Het originele artikel was geplaatst op Israel21C.