De gemiddelde deal had in 2016 de recordhoogte van $ 7,2 miljoen per ronde; de aantrekking van kapitaal lag daarmee 11 procent hoger in 2016 dan het voorgaande recordjaar 2015.

Israëlische high-tech bedrijven trokken in 2016 een all-time high van de jaarlijkse investeringen aan: $4,8 miljard. Dat is 11 procent boven de $4,3 miljard die werd opgehaald in 2015, volgens een nieuw rapport van IVC Research Center.

Het IVC-ZAG onderzoek geeft aan dat de gemiddelde financieringsronde vorig jaar $7,2 miljoen was, 19% boven het $5,1 miljoen vijfjarig gemiddelde.

“Zoals verwacht, eindigde 2016 in Israël als een recordjaar voor het aantrekken van kapitaal in de high-tech sector “, zegt Koby Simana, CEO van IVC Research Center.

Het IVC-ZAG Onderzoek toonde tevens aan dat terwijl het ophalen van kapitaal nieuwe hoogten in 2016 bereikte het aantal financieringsrondes waren minder dan verwacht. Met 659 deals in 2016 gesloten eindigde het jaar marginaal boven het vijfjarig gemiddelde van 657 deals. Ten opzichte van het voorgaande jaar waar 706 deals werden gesloten was er een daling van 7%.

“Toen we keken naar de getallen om de dalende trend in aantal deals te achterhalen, vonden we wat we een ‘B Crunch’ kunnen noemen – een daling van 30% van het aantal investeringen in de tweede rondes in 2016 ten opzichte van 2015. Dit terwijl het aantal investeringen in de eerste rondes wel lichtjes is toegenomen. Dit is een verontrustende trend voor de Israëlische VC trechter, omdat de meerderheid van het kapitaal gaat in latere rondes – als er geen bedrijven opgesteld voor latere investeringen, kan er een ernstig probleem later op” zegt Simana.

Software bedrijven dreven de stijging in financiering in 2016 met $ 1,7miljard, een stijging ten opzichte van 2015 toen de sector $ 1,4 miljard ophaalde. Internet financiering daalde in 2016, de sector trok slechts $744 miljoen aan vergeleken met $ 1,1 miljard die werd opgehaald in 2015. Er was ook een daling van 14% in de life-science financiering in 2016.

“Ondanks de daling van de life-science financiering in 2016 blijven we optimistisch met betrekking tot het potentieel van de industrie in Israël. Daarvoor zijn drie belangrijke redenen aan te wijzen: de voortdurende belangstelling van Chinese investeerders, goede kansen voor de terugkeer van de Europese en Amerikaanse investeerders naar de Israëlische life-science beleggersmarkt, en Donald Trump’s aanstaande presidentschap. Naar aanleiding van Trump’s campagne wordt verwacht dat hij de prijscontrole op geneesmiddelen en medische diensten zal verlichten. Daardoor gonst een optimistische vibe door de industrie die de eetlust voor investeringen kunnen verhogen, Israël inbegrepen” aldus Shmulik Zysman.

Het IVC-ZAG rapport -dat is gebaseerd op rapporten van 193 beleggers waarvan 42 Israëlische VC beheersmaatschappijen en 151 andere entiteiten – toont ook een toename van de grote deals (boven de $20 miljoen euro) in 2016, zowel in termen van het aantal deals als in aangetrokken kapitaal – met 76 deals en $2,68 miljard, respectievelijk – een stijging van 22% ten opzichte van de $ 2,19 miljard en 68 deals in 2015.

“We verwachten dat de opwaartse trend in financieringsactiviteiten zich zal voortzetten in 2017, wellicht met lagere prijzen.”, zegt Oded Har-Even, ZAG-S & W partner.

Ondertussen kunnen voor 2016 in de Israëlische high –tech arena $10 miljard worden gerapporteerd. Hoger dan het record van 2015 dat stond op $9,02 miljard.

Voor het originele artikel klikt u hier