De term ‘fintech’ -een combinatie van ‘financieel’ en ‘technologie’- slaat op de snel opkomende markt van nieuwe applicaties die financiële diensten direct op persoonlijke apparaten aanbiedt. Zo concurreren fintech bedrijven dus op het gebied van financiële dienstverlening met traditionele financiële bedrijven als banken, verzekeraars e.d. Gestoeld op de enorme technologische ontwikkeling van de laatste decennia maakt de fintech sector een exponentiele groei door. En dat merken ze ook in Israel, het land van de technologie, innovatie en ondernemerschap.

De variëteit van fintech producten is groot. Voorbeelden waar men bij fintech-vernieuwingen aan kan denken zijn: direct (online) betalen (Met Paypal, maar ook met zogenaamde ‘digital wallets’ zie bijvoorbeeld Colu, een bedrijf dat de lokale gemeenschap aanmoedigt door aangesloten leden per telefoon direct te laten betalen), peer-to-peer kredietverstrekking, betalingen via meerdere platforms (Dov-e maakt via geluidsgolven mogelijk dat men via persoonlijke telefoon met allerlei platforms kan linken…en betalen) maar zelfs volledige nieuwe digitale currencies (wie heeft er niet van Bitcoin gehoord, maar naast bitcoin bestaan er nog vele andere ‘cryptocurrencies’). De nieuwe ontwikkelingen zijn er voornamelijk op gericht de ‘costumer-experience’ plezieriger te maken en kosten te verlagen. Dit laatste gebeurt door partijen op een veilige manier direct met elkaar zaken te laten doen en dus de nood en kosten voor een vertrouwde tussenpersoon te elimineren.

Fintech is een van de sectoren waar Israel in uitblinkt. Mede door de sterke start-up cultuur (sterk aangemoedigd door bedrijfsleven, overheid, de hoeveelheden geïnvesteerd kapitaal en de dienstplicht) worden er in Israël veel nieuwe technologieën ontwikkeld die de traditionele financiële sector opschudden. Momenteel zijn er in Israël meer dan 400 bedrijven die zich met Fintech ontwikkelingen bezig houden. 

Gepositioneerd in het beursgebouw in Tel-Aviv is Fintech-hub ‘The Floor’ erop gericht om de sterke positie van de Israeëische fintech markt te behouden. Vier grote internationale banken, RBS, Santander, HSBC en Intesa Sanpaolo samen met Accenture, Intel en KPMG creëren hier een ecosysteem en een netwerk waar jonge en gevorderden start-ups hun producten kunnen ontwikkelen. Zo blijft de Israelische fintech markt jong, innovatief en relevant!