De shekel is al een tijd een sterke koers aan het varen, eerder in juni bereikte de munt zijn hoogste stand ten opzichte van de Amerikaanse dollar sinds ‘operation protective edge’. Israël’s Centrale Bank heeft  geprobeerd  om de sterke koers onder controle te krijgen door andere valuta aan te kopen, immers, een kleine economie als die van Israël is niet gebaad bij een dure valuta en dus dure export. Het mocht niet baten: de sterke Israëlische economie vertoont niets dan groei, de shekel was niet te stoppen.

Wat wél blijkt te werken tegen een sterke valuta is een onrustige politieke situatie: de recente schermutselingen in de oude stad van Jeruzalem leken een voorbode voor een onrustige periode. Daar is geen enkele economie bij gebaat. En dan wordt de koers van een valuta ineens onzeker.

Na het weghalen van de metalen detectie poortjes lijkt een escalatie van het politieke probleem vermeden. De shekel lijkt vanochtend na een sterke stijging weer grip te krijgen, al blijft de koers bewegelijk. Het is afwachten wat de afloop van het verhaal is en ook al is een sterke valuta niet altijd ideaal, hopelijk ligt de shekel snel weer op koers.