Als het gaat om eten en koken heeft een ieder zo zijn eigen tradies, gewoontes en rituelen. Elk land kent naast haar typische eetgewoontes ook haareigen gerechten. De technologische revolutie heeft ook de voedselindustrie definitief veranderd. Steeds meer mensen weten niet wat honger is omdat zij op elk moment van de dag aan eten kunnen komen. Technologie transformeert het voedsel dat we consumeren, de manier waarop ons voedsel wordt geproduceerd; technologie is van invloed op het milieu en onze gezondheid en welzijn. Samen met Nederland lopen Israëlische ondernemers voorop het gebied van voedselinnovatie, bij het vinden van nieuwe en spannende oplossingen om de groeiende wereldbevolking te blijven kunnen voeden op een manier die ecologisch duurzaam is.

De plaats van Israël aan de FoodTech-tafel komt duidelijk tot uitdrukking in The Kitchen, een FoodTech incubator die in 2015 in Ashdod is opgericht. The Kitchen investeert ieder jaar in drie tot vier veelbelovende startups en kweekt zo innovatoren die de grootste uitdagingen in de voedingsindustrie aangaan: zoals het verhogen van de voedingswaarde, het bestrijden van door voedsel overgedragen ziekten, het aanpakken van de hoge koolstofvoetafdruk als gevolg van van onze eiwitrijke voedselconsumptie  en het integreren van robotica en deep learning om voedselproductieprocessen efficiënter te maken.

The Kitchen, een co-project van Israel Innovation Authority en Strauss Group, heeft bedrijven helpen groeien zoals Flying SpArkdie fruitvlieglarven gebruikt om uiterst voedzame, smaakvolle en milieuvriendelijke eiwitten te kweken als vervangers voor vlees en pluimvee; en BactuSense, dat met haar unieke technologie bestaande uit een microchip en optische sensor pathogenen in voedsel kan detecteren.

Hieronder een overzicht van een aantal innovatoren uit de Israelische voedselindustrie:

  • Algatech haalt een krachtige antioxidant genaamd astaxanthine uit microscopisch kleine algen voor gebruik in voedingssupplementen, cosmeceuticals en voedingsproducten.
  • MediWound haalt enzymen uit ananas en maakt daarmee producten voor de behandeling van brandwonden en chronische wonden.
  • Ripples heeft een product ontwikkeld dat bijna elke afbeelding of tekst in de schuimlaag van koffie kan verwerken zodat je ieder kopje koffie kunt voorzien van een indrukwekkende foto.
  • Hargol FoodTech kweekt verschillende soorten sprinkhaan en benut het hoge eiwitgehalte in de sprinkhanen voor de vervaardiging van eiwitpoeder.
  • ChickP heeft een productie methode ontwikkeld waarin in de hele kikkererwt wordt gebruikt voor het vervaardigen van grote hoeveelheden proteinepoeder om ons dagelijks voedsel te verrijken.
  • WeissBeerger, recentelijk overgenomen door Anheuser Busch InBev., heeft een analyseplatform voor brouwerijen ontwikkeld om consumptie, verspilling, activabeheer, concurrentiegegevens en klantbetrokkenheid te analyseren.

Ook een andere grote tooangevende voedingsproducent, Nestlé, is onlangs  toegetreden tot het Global Enterprise R & D Collaboration Program van de Israel Innovation Authority. Israel Innovation Authority brengt multinationals en Israëlische tech startups met relevante technologieën bij elkaar. Multinationals die deelnemen aan het programma krijgen financiële ondersteuning voor R & D.

Is uw interesse gewekt voor Israëlische voedselinnovaties?  Op 7 mei a.s. heeft de FoodTech IL plaats – het vooraanstande evenement van de foodtech industrie – dat beginnende ondernemers, startups, investeerders, managers in de voedingsindustrie, overheidsfunctionarissen en dienstverleners bijelkaarbrengt.

Heeft u interesse in deelname, stuurt u ons dan een e-mail. Voor meer informatie over het evenement, b2b mogelijkheden, sprekers en agenda kijkt u op de website van FoodTechIL. De kosten van deelname zijn 90,00 Dollar. U kunt zich nu al aanmelden.