De wereld om ons heen wordt steeds digitaler: banken stappen over op online diensten, we winkelen online, doen onze aangifte online. Daarnaast zien wij ook steeds meer digitalisering op de werkvloer en in onze huizen. Smart homes en de connected wereld bieden ongekende mogelijkheden maar bergen even zoveel bedreigingen. Namate onze connectiviteit groter wordt desto geavanceerder worden de bedreigingen voor onze digitale wereld en kritieke infrastructuur, zo is gebleken. Steeds vaker horen en lezen wij over nieuwe kwetsbaarheden zoals datalekken, identiteitsdiefstal en digitale spionage.

Israël heeft decennia ervaring met oorlog en terrorisme en is daardoor expert in inlichtingen, surveillance, veiligheid en defensie. Met 5 procent van het wereldwijde marktaandeel in cybersecurity – op de tweede plaats na de Verenigde Staten – en 16 procent van de wereldwijde investeringen in de cyberindustrie, geldt Israël als toonaangevende innovator in de veiligheidsindustrie. Het land is de thuisbasis van meer dan 300 actieve cyberbeveiligingsbedrijven en voortrekker op het gebied van gedurfd cyber beleid. Het land kent een levendig cyberecosysteem dat leidend is als het gaat om de verschillende bedreigingen in het digitale tijdperk.

De Israel Cyber Allianceeen platform dat startups, ondernemingen en overheden verenigt om robuuste, effectieve cyberstrategieën te ontwikkelen, is karakteristiek voor de ondernemende en collaboratieve geest van de Israëlische cyberbeveiligingssector. Het verbond, bestaand uit het National Cyber Directorate in het Kabinet van de Israëlische premier, het Ministerie van Economische Zaken en Industrie en het Israel Export Institute, is een uniek forum waar CISO’s en besluitvormers de meest belangrijke noodzakelijkheden en uitdagingen  op het gebeid van cyber kunnen bespreken en informatie en knowhow kunnen delen.

Israël’s engagement om een effectieve samenwerking tussen startups, experts uit de industrie, de defensiesector en de overheid te bevorderen, is inderdaad een belangrijke motor voor het succes van cybersecurity. Bovendien heeft de innovatiecultuur van het land en het zeer getalenteerde menselijke kapitaal – met veel getrainde cybersecurity-experts afkomstig uit het Israëlische leger – de fenomenale groei van de sector ondersteund. De overheid heeft echter door belangrijke investeringen in startup incubators, R & D-programma’s alsmede fiscaal beleid een cruciale rol gespeeld in het versnellen van de groei van deze sector.

De resultaten spreken voor zich. Cybersecurity-startups blijven investeerders aantrekken: Zo is er in 2017 815 miljoen dollar opgehaald, bijna drie keer zoveel als in 2014 ($ 227 miljoen). Check Point en CyberArk, om maar twee van ‘s werelds top 10 cyberbeveiligingsbedrijven te noemen, zijn Israëlisch. Om deel uit te maken van dit bloeiende ecosysteem heeft menig internationaal bedrijf haar R&D-centrum, veelal met een cyber-focus, zich in Israël gevestigd, waaronder Deutsche Telekom, Lockheed Martin, EMC, IBM, Oracle en Cisco. En de Zuid-Israëlische stad BeerSheva blijft internationaal aandacht trekken als cyber-tech oase – een toonaangevende hub voor vindingrijkheid en uitvindingen in de cybersector.

Op de toonaangevende cybersecurity-conferentie RSA in San Francisco, die plaats vindt van 16-20 april as – komen experts, onderzoekers en leiders bijelkaar om de meest belangrijke onderwerpen en trends in de cybersecurity wereld te bespreken en om bedrijven te ontmoeten die deze sector vooruit helpen. 54 exposanten uit Israël nemen deel aan RSA en laten haar nieuwste cybersecurity ontwikkelingen zien.

Voor een overzicht van de deelnemers aan het Israel Paviljoen op RSA kijkt u op onze website. Bent u geinteresseerd in een kennismaking met de een of andere partij, stuurt u ons dan een e-mail. Heeft u interesse in een persoonlijk toegesneden scouting trip in Israel? Ook daarvoor kunt u bij ons terecht.