“In order to stand strong, we must empower the talented youth among us to dedicate their lives to scientific research and development. We must help them in any way possible, in all fields.” Dat waren de woorden van David Ben Gurion, de eerste premier van Israël. Deze filosofie is leiddraad geweest en heeft ertoe geleid dat Israël nu deel uitmaakt van een van de meest innovatieve landen ter wereld.

Israël viert deze dagen haar 70e verjaardag, tijd om eens te kijken naar een aantal belangrijke Israëlische uitvindingen die de innovatieve en ondernemende geest van het land weerspiegelen.

  1. Hardware: het USB stickje (DiskOnKey)

 

Een back-up maken van een computerbestand of een bestand overzetten of een computerbestand meenemen voor een presentatie? Ooit, nog niet al te lang geleden hadden we daarvoor een CD of floppydisk nodig.

De uitvinding van de USB-flashdrive eind jaren 90 door de Israëlische techneuten van M-Systems bracht een fundamentele verandering teweeg. De USB-stick vereenvoudigde fundamenteel de manier hoe wij digitale informatie opslaan. In 2006 kocht SanDisk het bedrijf voor ongeveer 1,3 miljard dollar.

  1. Agritech: Druppelirrigatie – Netafim

Druppelirrigatie betekende een keerpunt in de landbouwtechnologie. Druppelsystemen zorgen voor een uniforme hoeveelheid watertoevoer voor planten en gewassen, waardoor de opbrengst wordt verbeterd terwijl waterbronnen en -kosten worden gespaard.

Netafim is het pioniersbedrijf dat in de zestiger jaren van de vorige eeuw de druppelirrigatie heeft uitgevonden en darmee de landbouwsector wist te revolutioneren. De technologie wordt in talloze landen over de hele wereld gebruikt.

  1. Healthtech: PillCam

In 2001 werd Given Imaging bekend als het eerste bedrijf ter wereld dat een bruikbare pil-endoscopietechnologie had ontwikkeld, waardoor artsen via een micro-camera inwending onderzoek van het maagdarmkanaal konden verrichten. De pil, genaamd PillCam, is bedoeld voor eenmalig gebruik en wordt na voltooiing van het onderzoek door het lichaam uitgescheiden.

Given Imaging, verkrijgbaar in rond 100 landen, heeft tot nu toe meer dan drie miljoen camerapillen verkocht.

  1. Cleantech: WaterGen

 

De Israëlische startup WaterGen ontwikkelde een generator die de condens uit de lucht haalt en omtovert tot schoon drinkwater. Eén generator is een staat om 3000 liter drinkwater te produceren. In 2014 voorzag WaterGen in de door orkanen getroffen steden Houston en Miami duizenden inwoners van schoon drinkwater .

  1. Software: Waze

 

De populaire Israëlische navigatieapp Waze is een crowdsourced sociaal platform dat bestuurders helpt om de snelste route naar hun bestemming te vinden. Waze is ontwikkeld als gevolg van de tekortkomingen van traditionele GPS-systemen die geen rekening hielden met gebeurtenissen zoals wegafzetting, ongevallen, files etc.

De gratis service, die sinds 2013 deel uitmaakt van Google, is beschikbaar in meer dan 180 landen en in ongeveer 50 talen. Meer dan 100 miljoen gebruikers vertrouwen dagelijks op Waze om “het verkeer slim af te zijn” en hun dagelijkse woon-werk- rit sneller en efficiënter te laten verlopen.

  1. Cybersecurity: De Digitale Kluis

 

Wanneer hackers een firewall weten te omzeilen en het netwerk binnendringen kunnen zij zich toegang verschaffen tot gevoelige informatie.

Om dit soort bedreigingen het hoofd te bieden, ontwikkelde het Israëlische CyberArk, de digitale-kluis-toepaasing genaamd Digital Vault: een account beveiligingsoplossing die de meest gevoelige gegevens van een organisatie beschermen.

  1. Foodtech: De Orri Mandarijn

Toen de Orri mandarijn op de markt kwam goldt hij al snel als een van de beste citrusvruchten. De zoete smaak en het kruidige aroma maken deze zaadloze easypealer tot het grootste fruitexportproduct van Israël. Ze zijn vooral populair in Frankrijk en Duitsland. En hoewel China de beste citrusteler ter wereld is, heeft de Orri heeft dit land ook weten te veroveren. De onderzoekers van het Volcani Instituut in Israël hebben een citrusvrucht gekweekt die niet alleen bestendig is tegen citrusgreening, maar ook de plaagbestrijding minimaliseert en ecologisch duurzaam is. De Orri wordt gezien als een van de sappigste smaakmakers uit de bloeiende foodtech sector van Israël, die ons reeds diverse oplossingen heeft geleverd om voedsel smakelijker, voedzamer en duurzamer te maken.

Meer informatie over innovaties uit Israël, kijk dan op https://itrade.gov.il/ of neem contact met ons op via de mail.