De moderne tandheelkunde heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt sinds haar beginselen in het antieke Midden-Oosten. Menige technologie wordt niet ver daarvan daan ontwikkeld van waar het allemaal ooit is begonnen, in Israël. 

Israël bekend om haar internet en security technologie is ook de thuisbasis van toonaangevende onderzoekers en meer dan 100 fabrikanten actief in de van tandheelkundige sector. Zo kent het land geavanceerde tandheelkundige oplossingen die de klinische prestaties verbeteren, de stoeltijd verkorten en de efficiëntie en het gemak van de behandeling vergroten.

De prestigieuze Global Competitiveness Index van het World Economic Forum rangschikt Israël als het op twee na meest innovatieve land ter wereld – tandheelkundige technologieën inbegrepen. Op de overname van het Israëlische MIS Implants Technology door het Amerikaanse Dentsply Sirona voor $375 miljoen in 2016 volgden in de afgelopen jaren nog een reeks acquisities van tandtechnologie bedrijven door multinationals. Experts noemen de wereldwijde bekendheid van Israël als  innovatiehub als een belangrijke factor bij het aantrekken van internationale investeringen.

Tot de meest geprezen tandheelkundige innovaties van Israël behoren de implantaatoplossingen: zoals korte, uitbreidbare implantaten voor gebruik bij bottekort, alsmede implantaten die de “sinus-lift”-procedure vereenvoudigen zodat chirurgen de behandeling kunnen uitvoeren via het implantaat zelf – een minimaal invasieve procedure die het risico op infecties en andere postoperatieve complicaties verlaagt. Daarnaast worden Israëlische 3D-printtechnologieën gebruikt voor het maken van chirurgische tandprothesen. Kosteneffectieve intra-orale en extra-orale 3D-scanners uit Israël hebben geholpen de toegangsdrempel te verlagen voor tandartsen die willen profiteren van CAD-CAM (computer-aided design en computer-aided manufacturing) technologieën.

Ondertussen hebben Israëlische innovatoren ook methodes ontwikkeld om schadelijke bacteriën in tandheelkundige implantaten te doden voordat deze zich kunnen verspreiden en gevaarlijke infecties kunnen veroorzaken. De oplossingen uit  Israël voor tandartsen laat een inzet zien voor technologische vooruitgang die het leven van arts en patiënt verbetert.

Deze technologieën – ontwikkeld met het oog op een betere behandeling en betere resultaten – hebben geholpen de rol van Israël als belangrijke speler in deze markt te vestigen. Israël is klaar om de groeiende vraag naar oplossingen voor dentale technologie – zodat iedereen een kans krijgt om weer zorgeloos te kunnen glimlachen.

Bent u actief in de tandheelkunde en wilt u meer weten over de nieuwste ontwikkelingen in Israël? Neemt u dan contact met ons op via holland@israeltrade.gov.il.