Israël bestaat voor het grooste deel uit woestijn – de Negev-woestijn alleen bestrijkt al  60% van het hele land. Uit pure noodzaak is een natie ontstaan die uitblinkt op het gebied van landbouwtechnologie. Dit omvat geavanceerde irrigatiemethoden en biotechnologie tot en met landbouwmachines en robotica, Israël is een agritech-innovatie hub en tienduizenden bezoekers hebben op Agritech 2018 van 8-10 me j.l. inzicht kunnen krijgen in de nieuwste en meest innovatieve ontwikkelingen van de Start-Up Natie. 

Het was dit jaar voor de 20e keer dat Agritech plaatsvond in het Israel Trade Fairs & Convention Center in Tel Aviv. Dit jaarlijks terugkerende evenement met het thema ‘Landbouw in aride en semi-aride regio’s’ gaf een globale blik op de uitdagingen en oplossingen waarmee regio’s met waterterkort te kampen hebben. Tienduizenden internationale en lokale bezoekers – waaronder beleidsmakers, NGO-ambtenaren, onderzoekers, bedrijfsleiders, milieuexperts, landbouwdeskundigen en technologen – kwamen bijeen om de rol van landbouwtechnologie te bespreken bij het aanpakken van uitdagingen zoals klimaatverandering, extreme weersomstandigheden, waterschaarste, voedselzekerheid en woestijnvorming.

Aangezien er in 2050 bijna 10 miljard mensen op aarde zullen leven, volgens een verwachting van de Verenigde Naties, is het besef van urgentie omtrent oplossingen voor klimaatgevolgen problemen essentieel. Israël laat zien hoe innovatoren technologie kunnen gebruiken om grote problemen aan te pakken en groeiende bevolkingsgroepen te voeden. Het Israëlisch ondernemerschap, het out-of-the-box denken en multidisciplinaire benaderingen hebben geleid tot een breed scala aan vernuftige oplossingen zoals slimme landbouwtechnologieën, milieuvriendelijke gewasbescherming, superefficiënte irrigatiemethoden en door biotechnologie versterkte plantengroei.

Israël heeft een rijk palet aan meer dan 400 startups die actief zijn in de agritech. In 2017 werd zo’n  $185 miljoen geïnvesteerd in startups zoals het bedrijf dat champignons kweekt om gewassen te voeden of de startup die een nieuwe generatie plantaardige eiwitten produceert. Hieronder treft u een overzicht aan van slechts een kleine selectie van de Israëlische exposanten op Agritech 2018 die de vindingrijkheid van het land laten zien:

  • Compost Or Ltd. bouwt en beheert afvalrecyclagefaciliteiten in Israël en in het buitenland, het beschikt over een van de grootste compostfabrieken ter wereld. Via een volledig geautomatiseerd proces worden compostproducten geproduceerd onder toezicht van een fabrieksmanager en een landbouwingenieur. Monsters worden op kwaliteit getest en in de landbouw gebruikt.
  • Met de introductie van ‘s werelds eerste druppelirrigatie-systeem in 1965 geldt  Netafim als pionier op het gebied van irrigatietechnologie. Het bedrijf staat wereldwijd bekend om haar  slimme en duurzame druppel- en micro-irrigatieoplossingen die de opbrengst aanzienlijk verhoogt.
  • Origene Seeds produceert high-yield, duurzame hybride groenten met behulp van geavanceerde biotechnologie. Het bedrijf verkoopt haar produkten over de hele wereld en heeft vaste klanten in meer dan 25 landen.

Geboren uit een behoefte aan nationale zelfvoorziening gaan de agritech-innovaties uit Israël nu om de hele wereld. In Afrika bijvoorbeeld dragen de Israëlische druppelirrigatie- en gewasgroeitechnologieën bij tot zelfstandigheid en onafhankelijkheid, en ze helpen  armoede en honger te bestrijden.

Agritech 2018 bood niet alleen netwerkmogelijkheden en diepgaande discussies over agritech-oplossingen, maar gaf ook inkijk in het inspirerende potentieel van voortdurende innovatie in dit gebied.

Voor meer informatie over deze sector en/of het jaarlijks terugkerende evenement, neemt u contact op met het Israel Trade Office te Den Haag.