Drieënveertig jaar geleden sloot Israël haar eerste vrijhandelsakkoord met de landen van de Europese gemeenschap. Sindsdien heeft Israël tal van aanvullende overeenkomsten getekend met landen over de hele wereld. De Israëlische export van goederen en diensten is de afgelopen decennia enorm gestegen dankzij deze vrije handelsovereenkomsten. Sinds 1980 is de gecombineerde waarde van de import en export van Israël met  934 procent gestegen. De Europese Unie, de Verenigde Staten en Azië zijn de belangrijkste markten voor Israël, voor zowel import als export.

2018 staat in het teken van een aanzienlijke groei nieuwe en hernieuwde handelsovereenkomsten. De economische banden van Israël met landen over de hele wereld blijven groeien naarmate meer en meer landen gebruik maken van Israëlische innovatie en ondernemerschap. Zo hebben de Israëlische minister van Economie en Industrie Eli Cohen en de Canadese minister van Buitenlandse Zaken, François Philippe Champagne afgelopen week de onderhandelingen tussen Israël en Canada over het hernieuwen van de handelsovereenkomst tussen de twee landen succesvol afgerond. In de hernieuwde overeenkomst zijn de tarieven voor nog eens 2.000 producten verlaagt en tegelijkertijd bepalingen toevoegt over eCommerce, arbeid en milieustandaarden. In de afgelopen maanden tekende Israël tevens een vrijhandelsakkoord met Oekraïne en rondde het zijn akkoord met Panama af. Verder staat het land op het punt om onderhandelingen over vrijhandelsafspraken te ondertekenen met Zuid-Korea, Vietnam, India, China en de Euraziatische Economische Unie, een groep landen bestaande uit Rusland, Kirgizië, Wit-Rusland, Kazachstan en Armenië.

Ongeveer 70 procent van de Israëlische export wordt verscheept naar landen waar Israël een vrijhandelsovereenkomst mee heeft. Vrijhandelsovereenkomsten die van kracht zijn, zijn onder meer:

  • Europese Unie 1975
  • Verenigde Staten: 1985
  • Europese Vrijhandelsassociatie (EVA): 1992
  • Canada: 1997
  • Turkije: 1997
  • Mexico: 1999
  • Mercosur: 2007
  • Colombia: 2013

Als lid van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft Israël zich weten te vestigen als integrale speler in de wereldhandel met haar expertise op het gebied van technologie en innovatie.

De uitbreiding van vrijhandel in de afgelopen vijf decennia heeft voor Israël aanzienlijke economische voordelen opgeleverd: het ontsluiten van nieuwe markten, verbeterde voorwaarden voor Israëlische bedrijven die in het buitenland actief zijn, meer export, en steeds daadkrachtigere platforms voor het oplossen van handelsgeschillen en het versterken van samenwerkingsverbanden. Bovendien zorgen sterke handels- en economische banden ook voor betere diplomatieke betrekkingen, wat de strategische langetermijnvoordelen voor de economische groei van Israël ondersteunt.

Israël is voornemens haar wereldwijde handelsvoetafdruk op korte termijn nog verder uit te breiden, Zodat landen over de hele wereld kunnen blijven profiteren van betere commerciële banden en toegang tot Israëlische innovaties die de industrie veranderen – of het nu gaat om software, cyberbeveiliging en kunstmatige intelligentie of verbonden voertuigen en geavanceerd waterbeheer en landbouwrevoluties.

Voor meer informatie, neemt u contact op met het Israel Trade Office in Den Haag: holland@israeltrade.gov.il.