Augmented reality (VR) en virtual reality (VR) zijn bedoeld om ons leven in de komende jaren te verrijken, door virtuele, computer-gegenereerde elementen toe te voegen aan de werkelijke wereld, of door hele virtuele werelden te creëren waar in kunnen duiken. Ervaringen van consumenten en bedrijven zullen worden aangevuld met geavanceerde immersive technologie met als doel trainingsprogramma’s en productvisualisatie te verbeteren en zelfs empathiebevorderende ervaringen mogelijk te maken om mensen met verschillende ervaringen met elkaar te verbinden.

Veel indrukkwekkende ontwikkelingen op het gebied van AR en VR vinden plaats in Israël, dat momenteel zo’n 75 startups telt die actief bezig zijn om diverse sectoren met hun innovaties te disrupten. Van 11 tot 14 juni zal een delegatie van acht Israëlische AR- en VR-bedrijven afreizen naar Oost-Azië, met stops in Taiwan, Guangzhou en Shenzhen. 

  • Sixdof Space, opgericht in februari 2017 met vestiging in Jeruzalem, maakt gebruik van optische positionele technologie om beelden vast te leggen met een beeldsnelheid van wel 1000 frames per seconde. De technologie van het bedrijf vindt toepassingen in verschillende sectoren, waaronder AR / VR, auto’s en drones, die allemaal realtime positionele tracking vereisen.
  • EyeSight maakt gebruik van deep learning en kunstmatige intelligentie om embedded sensoroplossingen te creëren voor toepassing in auto’s; IoT en smart home; kijker analyses; en consumentenelektronica. De technologie van EyeSight is ontwikkeld met het oog op interacties in AR / VR-wereld, waaronder gebarenherkenning en finger tracking, maar ook voor het vastellen van  gebruikersaanwezigheid en het herkennen van gebruikershandelingen.
  • Wearable Devices ontwikkelt human-machine interface-oplossingen voor de smart wearables-industrie. Het in Jeruzalem gevestigde bedrijf is opgericht in maart 2014 en heeft reeds verschillende patenten op het gebied van wearable computing uitgegeven. Een van de producten is een VR / AR-muis voor draagbare computers: de muis herkent vinger- en duimbewegingen en stelt gebruikers in staat om  met verschillende objecten te communiceren die ze tegenkomen tijdens hun VR/AR-ervaringen.

Net als diverse andere sectoren in het bloeiende technologie-ecosysteem van Israël is innovatie in AR en VR een bijproduct van onderzoek en ontwikkeling in zowel de publieke als de private sector. De Israëlische luchtmacht heeft baanbrekend werk verricht in de ontwikkeling van head-mounted display (HMD) -systemen en Israëls veelgeprezen kracht op het gebied van video en computervisie – ontwikkeld door bedrijven zoals Mobileye, Elbit en Verint – zijn van grote invloed geweest op de ontwikkeling van deze immersive technologieën. Multinationale ondernemingen en startup accelaratoren hebben gretig gebruik gemaakt van deze Israëlische bekwaamheid: van de Israëlische ingenieurs die de AR technologie van Apple ontwikkelden tot en met de samenwerking tussen de accelarator MassChallenge en PTC Israel om MassChallenge’s AR vaardigheden verder uit te bouwen.

Goldman Sachs schat dat de virtual en augmented reality markt in 2025 zo’n 182 miljard dollar waard zal zijn. Gartner voorziet dat in 2019 20 procent van alle grote bedrijven AR, VR en mixed reality oplossingen zullen hebbe geintegreerd in hun diensten en produkten. Het onderzoek van Gartner suggereert dat binnen de komende vijf tot tien jaar AR, VR en mixed reality gebuiksgoed in ons dagelijkse leven zal zijn. Mocht dat inderdaad zo uitkomen, dan is het goed mogelijk dat er in deze produkten Israëlische technologieën zijn verwerkt. 

Voor meer informatie over AR, VR en mixed reality technologieën neemt u contact op met het Israel Trade Center in Den Haag.