Het oude Israël wordt beschouwd als ‘de wieg van de wijnstokken en wijnen’. Zo’n 5000 jaar na de eerste initiatieven op het gebied van de wijnbouw ontstaat in 1882 de moderne Israëlische wijnindustrie.  Sindsdien hebben miljoenen oenofielen van over de hele wereld een rijke verscheidenheid aan smaken kunnen proeven die een belangrijk onderdeel uitmaken van de levendige culinaire scène in Israël. Het land is rijk aan diepe rode wijnen zoals Cabernet Sauvignon, Merlot en Shiraz, maar kent ook koele, knapperige witte wijnen zoals Sauvignon Blanc en Chardonnay. Recentelijk ziet men ook steeds meer nieuwe serie rozewijnen die op de markt worden gebracht.

Ondersteund door het unieke terroir van Israël – een prettig mediterraan klimaat en geografische diversiteit – maken dat Israëlische wijnen zich onderscheiden van andere landen. Denk hierbij aan gelijkmatigere temperatuur en warme zomers (en koele nachten) die ervoor zorgen dat de druiven op zijn optimaalst kunnen rijpen. Door het vergaren van kennis en ervaring in landen zoals Frankrijk en Italie is de industrie de afgelopen decennia aanzienlijk gegroeid. Tot 1995 kende het hele land minder dan een dozijn boetiekwijnmakerijen, inmiddels is het land rijk aan meer dan 250 wijnmakers. Van de Negev tot de Golan-hoogvlakte Israëlische top wijnbedrijven krijgen steeds meer aandacht buiten haar landsgrenzen.

Export van Israëlische wijnen is goed voor een vijfde van de  wijnverkoop, met 50 miljoen dollar aan totale wijnuitvoer in 2017. Noord-Amerika is met 55 procent de grootste buitenlandse afzetmarkt voor Israëlische wijnen, terwijl West-Europa nog eens 35 procent voor zijn rekening neemt. 

Wie drinkt Israëlische wijn? Velen in de Joodse diaspora consumeren de koosjere wijnen met name rond het Joodse Nieuwjaar Rosj Hasjana en het Joodse Paasfeest Pesach. Liefhebbers van Israëlische wijnen in Azië blijven ook gestaag stijgen. China vertegenwoordigt op dit ogenblik de vijfde grootste wijnmarkt van de wereld. Afgelopen jaar kondigde de Israëlische wijnboer Hayotzer aan om een faciliteit ter waarde van acht miljoen dollar in Centraal-China te laten bouwen om ter plekke in te spelen op de groeiende Chinese consumptie van kwalitatief hoogwaardige en uitmuntende wijnen.  

Uiteraard maakt de Start-Up Nation ook in de wijnbouw gebruik van haar vaardigheden in technologie, innovatie en onderzoek om de wijnindustrie te laten groeien. Zo heeft de Hebrew Universiteit van Jeruzalem in 2017 de eerste academische opleiding vinologie gelanceert, de Internationale MSc in Viticulture and Enology. Studenten leren alles over irrigatietechnologie; distillatie technologie; de wetenschap van vergisting en wijnanalyse, van smaak tot aroma.

Voor meer informatie over de Israëlische wijnsector neemt u contact op met het Israel Trade Office in Den Haag.