Ziekten zoals smut, tip blight, valse meeldauw en phytophthora kunnen grote schade aanrichten in gewassen. Deze ziekten kunnen daarnaast een verwoestende economische impact hebben op boeren en tuinders omdat ziekteverwekkers nog jarenlang in de bodem kunnen blijven leven.

Saillog, een startup uit Tel Aviv die zich heeft toegelegd op landbouwtechnologie heeft een innovatieve methode bedacht om boeren en tuinders bij gewasbescherming te ondersteunen. De door Saillog ontwikkelde technologie is een duurzame beheerstrategie en preventieve gewasbescherming gebaseerd op kunstmatige intelligentie (AI) en computer vision-algoritmen die vooroogstafval vermindert en helpt ziekten en plagen te diagnosticeren.

Eind mei 2018 maakten Rockstart en Maersk bekend dat Saillog een van de tien startups in agrotech is die zijn geslelecteerd voor het gezamelijke accelerator programma FoodTrackHet samenwerkingsverband tracht wereldwijd voedselverlies te verminderen. Saillog’s eerste product, een smartphone-app genaamd Agrio, is sinds de lancering in augustus 2017 wereldwijd al 40.000 keer gedownload. Twee maanden geleden heeft het bedrijf de AgrioShield-functie vrijgegeven waarmee Agrio-gebruikers waarschuwingen kunnen ontvangen over ziekten en plagen. De FoodTrack-mentoren van Maersk en Rockstart helpen om het potentieel van Saillog te ontwikkelen. Met de demodag op 6 juli a.s. wordt het programma afgesloten.

Voor een uitgebreid artikel in het Engels verwijzen wij u naar NoCamels.