Volgens een rapport van IVC en ZAG S&W Zysman, Aharoni, Gayer & Co, stijgen de Israëlische hightech-investeringen in het tweede kwartaal van 2020 naar een nieuw record met 170 deals, waaronder een toename van vroege-fase deals in april-mei in vergelijking met deals in februari-maart.

Ondanks dat de COVID-19-pandemie de wereldeconomie blijft doen huiveren, is er enige opluchting in de wetenschap dat de Israëlische hightech-financiering zich bijna zoals normaal gedraagt. De positieve trend in de vroege en late rondes zette zich door in de eerste helft van 2020, met 5,25 miljard dollar in 312 deals.

In februari-maart was het aantal financieringsovereenkomsten, vooral voor vroege financieringsrondes (Seed- en A-rondes), aanzienlijk gedaald. Echter, in april-mei bereikte het aantal deals voor eerdere rondes het normale aantal en compenseerde zelfs voor de daling in het eerste kwartaal van 2020.

Het gedrag van beleggers was een belangrijk onderwerp tijdens de eerste helft. VC-investeerders schrokken niet terug voor bestedingen, waardoor het aantal VC-deals in het tweede kwartaal van 2020 een record bereikte. Dit is een belangrijk punt gezien de grote economische onzekerheid.

Israëlische hightechbedrijven hadden een succesvol tweede kwartaal in 2020 en haalden  2,5 miljard dollar op in 170 deals. Dit was het op één na sterkste kwartaal in termen van in totaal verdiende bedragen. Er werden meer deals gesloten, hoewel het gemiddelde bedrag licht daalde, voornamelijk als gevolg van een stijging aan de onderkant van de financieringsrondes – meer seed-financiering tegen kleinere bedragen.

Hier is een samenvatting van de beste deals van het tweede kwartaal 2020:

Biocatch, dat gedragsbiometrieën levert om de interactie tussen menselijke apparaten te analyseren en daarmee gebruikers en gebruikersdata te beschermen, heeft een investering afgesloten van $145 miljoen.

Vast Data, dat kosteneffectieve flash-infrastructuuroplossingen ontwikkelt en toepassingen consolideert in een zeer schaalbaar all-flash opslagsysteem om te voldoen aan de prestatiebehoeften van hoge werkdruk, voltooide een Series C-financieringsronde van $100 miljoen.

Pagaya, een wereldwijd technologiebedrijf dat AI (kunstmatige intelligentie) gebruikt om vermogensbeheer en institutionele investeringen opnieuw vorm te geven, sloot een Series D-financieringsronde van $102 miljoen af.

De data voor de eerste helft van het jaar zijn solide, maar in het huidige wereldwijde klimaat kunnen ze geen garantie bieden voor de rest van het jaar. De volle omvang van de economische impact kan nog steeds gemerkt worden in het derde en vierde kwartaal, en daarna.

Voor meer informatie over hoe u deel kunt nemen aan de Israëlische Hightech-investeringen kunt u contact opnemen met uw Israëlische Handelskantoor via www.itrade.gov.il.

In totaal zijn er in de eerste helft van 2020 meer deals gesloten, namelijk 22 met een waarde van $50 miljoen, in vergelijking met 15 deals in de eerste helft van 2019.