Niet ieder land krijgt een inspirerende bijnaam. De staat Israël heeft er met recht twee verdiend.

De titels “Innovatieland” en “Start-upnatie” worden vaak gebruikt om Israëls ongeëvenaarde technologische systeem weer te geven. De bijnamen laten deels zien dat Israël een land is van vele start-ups, dat de overheid technische bedrijven steunt, er kapitaal is van wereldwijde investeerders en een ‘wij kunnen alles aan’-houding van de Israëlische ondernemer.

Of men nu de technologische durf van een land aanduidt via het onderzoeks- en ontwikkelingsbudget, het percentage van  durfkapitalist-dollars, het aantal start-ups per capita, of het globale marktaandeel in tech-zware gebieden als Cyber Security, Israël staat gebruikelijk aan de top van de lijsten.

Een interessante reeks aan innovatieve start-ups trekt veel aandacht. Dat leidt tot Israëlische bedrijven die samengaan met of bekend raken bij grotere multinationale bedrijven. Intel bijvoorbeeld, heeft Mobileye gekocht voor $15,3 miljard en Google heeft Waze gekocht voor $1 miljard. Natuurlijk zijn er naast iedere krantenkop over een Israëlische deal nog vele andere deals die iedere maand wordenn afgesloten.

Maar niet iedere Israëlische start-up kiest ervoor om te gaan exporteren via fusie of overname. Sommigen kiezen een internationaal publiek aanbod, vaak op een grote beurs. De NASDAQ is één van de opties en hun oriëntatie richting techbedrijven maakt hen van nature aantrekkelijk voor Israëlische bedrijven om zich daar in te schrijven.

Met 79 bedrijven en een totaal marktkapitaal van $88 miljard is Israël het enige land in het Midden-Oosten dat is ingeschreven bij NASDAQ. Kort gezegd, Israël heeft veel drijfkracht voor op de beurs.

Israëlische inschrijvingen op NASDAQ omvatten o.a.: 38 gezondheidszorgbedrijven, 24 technologiebedrijven en 7 kapitaalgoederenbedrijven. Tot nu toe zijn er in 2020 drie nieuwe bedrijven topt de NASDAQ toegetredem: Ayala Pharmaceuticals (AYLA), Nano-X Imaging (NNOX) en PolyPid (PYPD).

Elk bedrijf heeft hun eigen ongelofelijke verhaal en innovatieve oplossingen, en we willen er hieronder drie uitlichten. Als u interesse hebt om met hen samen te werken, of met een ander Israëlisch bedrijf, neem dan a.u.b. contact op met de Nederlandse Handelsvertegenwoordiger.

U kunt ons hier vinden: https://itrade.gov.il/netherlands/.

Cyberark – (NASDAQ: CYBR) – Cyberark is opgericht in 1999 en heeft momenteel meer dan 1.480 werknemers, van wie er 480 in Israël wonen. In 2019 hadden ze een omzet van $411 miljoen. De focus van CyberArk ligt op het elimineren van de meest geavanceerde cyberbedreigingen; op degenen die van binnenuit het hart van de onderneming aanvallen. Ze zijn toegeweid aan het stoppen van aanvallen voordat die de onderneming kunnen stoppen. CyberArk beveiligt op een proactieve manier tegen cyberbedreigingen voordat de aanvallen kunnen escaleren en onherstelbare schade aanrichten. Grote bedrijven vertrouwen CyberArk om hun gevoelige informatie, apparaten, intrastructuur en toepassingen te beschermen.

SolarEdge – (NASDAQ: SEDG) – SolarEdge  is opgericht in 2006 en heeft momenteel meer dan 2.078 werknemers, van wie er 650 in Israël wonen. In 2018 hadden ze een omzet van $914 miljoen. SolarEdge levert een intelligente omzetoplossing die de manier heeft veranderd waarop stroom wordt geproduceerd en beheerd in fotovoltaïsche systemen op zonne-energie. Het SolarEdge DC-geoptimaliseerde omzetsysteem maximaliseert stroomopwekking op individueel PV-moduleniveau, terwijl de kosten voor stroomopwekking door het PV-systeem verminderd worden. Het SolarEdge-systeem bestaat uit stroomoptimalisering, omzetters, opslag en een cloud-gebaseerd monitoringssysteem. Ze zijn bezig met de gehele breedte van de zonne-energiemarkt, van particuliere tot commerciële zonne-installaties.

WIX.com (NASDAQ: WIX) – Wix is opgericht in 2006 en heeft momenteel meer dan 2.600 werknemers, van wie er 1.800 in Israël wonen. In 2019 hadden ze een omzet van $761 miljoen. Wix is een toonaangevend cloud-gebaseerd webontwikkelingsplatform met wereldwijd meer dan 90 miljoen geregistreerde gebruikers. Wix is opgericht met het idee dat het internet toegankelijk moet zijn voor iedereen om te ontwikkelen, creëren en bijdragen. Via gratis en premiumabonnementen helpt Wix miljoenen ondernemingen, organisaties, professionals en individuen om hun ondernemingen, merken en werk online te krijgen. Wix ADI, de Wix Editor en een samengestelde Appmarkt stellen gebruikers in staat om een volledig geïntegreerde en dynamische digitale aanwezigheid op te bouwen.

Naast de activiteit in Israël opereert de Buitenlandse Handeladministratie een netwerk van economische vertegenwoordigers die de operationele arm van het ministerie op markten rond de wereld vormen. De belangrijkste activiteiten van de economische en handelskantoren omvatten onder andere activiteiten voor de promotie van handel en export, het opstarten en onderhouden van handelsovereenkomsten voor het verbeteren van Israëls handelssituatie, het aantrekken en aanmoedigen van buitenlandse investeringen en het creëren van strategische samenwerking met buitenlandse ondernemingen.

Voor meer informatie, bezoek http://www.itrade.gov.il/ of neem contact op met de Economische Vertegenwoordiger in Nederland: https://itrade.gov.il/netherlands/.