De bouw en andere zaken die gerelateerd zijn aan fysiek eigendom en infrastructuur zijn vaak dure en tijdrovende projecten. Projecten die door een periode van snelle vooruitgang lijken te gaan, zowel in termen van techniek als van materieel. Israëlische bedrijven helpen om de sector naar een nieuw niveau van inzicht te tillen.

Volgebs de database Start-Up Nation Central zijn er meer dan 150 Israëlische bedrijven betrokken bij de bouw- en aanverwante technieken die vele aspecten van die industrie omvatten. Innovatieve bedrijven die producten bieden als functionele glasomhulsels (Gauzy), ingenieuze compisietmateriaal-producten (Neo Composites) en slimme sluitsystemen (Smart Door Systems) zijn nu goed gevestigd, maar nieuwere bedrijven komen de markt binnen met opzienbarende en waardevolle producten.

Recentelijk kwam het in het nieuws dat het bedrijf Siteaware (https://siteaware.com) een deal heeft gesloten van 10 miljoen USD als financiering foor hun Digital Construction Verification (DCV)-systeem. Met gebruik van kunstmatige intelligentie, zelfstandige drones en slimme apparaten houdt het systeem continy de voortgang van het project in de gaten. Vervolgens analyseert het de data en identificeert fouten en inconsistenties in het project – ter plekke. Op die manier worden projectontwikkelaars veel eerder alert gemaakt op fouten dan normaal het geval zou zijn, waardoor ze correcties sneller kunnen doorvoeren en zo extra kosten en vertraging van het project kunnen voorkomen.

Met het oog op de vraag voor zulke technologieën in de sector doet een andere Israëlische start-up iets vergelijkbaars, maar dan met de focus op het combineren van de ‘traditionele’ bouwvakkers op de bouwplaats met kunstmatige intelligentie.

Buildots (https://buildots.com), dat in 2018 door drie alumni van de IDF Talpiot-eenheid is opgericht, heeft een systeem ontwikkeld dat camera’s heeft op de helm van de manager om zo beelden te registreren van ieder detail van een project tijdens de routine-inspectie van een project. Met behulp van beeldherkenning en AI vergelijkt het systeem deze beelden continu met de bouwplannen en tijdschema’s. Fouten en afwijkingen, die normaal gesproken tijd zouden kosten of andere vertraging zouden opleveren, worden meteen aangemerkt. Buildots heeft tot op deze datum 16 miljoen USD aan financiering verzameld, waaronder enkele honderdduizenden dollars als een schenking van de Israel Innovation Authority. Met zulke ondersteuning van zowel private als overheidssectoren, is het duidelijk dat deze technologieën gewild zijn.

In deze tijd, waarin het coronavirus heerst, worden veel kantoren en publieksruimtes minder gebruikt vanwege sociale afstandsmaatregelen, dus bouwontwikkelaars en -eigenaren moeten nieuwe oplossingen vinden en aanpassingen maken om deze ruimtes weer functioneel en veilig te maken voor hun gebruikers en/of bewoners. Israëlische bedrijven kunnen daar alweer helpen. Aura Air (www.airair.io) heeft een slim luchtbesturingsplatform ontwikkeld dat de licht binnenshuis reinigt en desinfecteert, en houdt tegelijkertijd de luchtkwaliteit in de gaten. Dolphin Vision (www.dolphinvision.net) heeft een gepatenteerd systreem ontwikkeld om openbaar vervoer, liften en gebouwen vrij te houden van virussen en bacteriën, inclusief COVID-19. Deze bedrijven kunnen van een snelle groei verzekerd zijn en helpen de uitdagingen te bestrijden waar onroerend goed-eigenaren en managers voor staan, en verbeteren zo de publieke gezondheid.

Zelfs als het aankomt op de veiligheid, die boven alles staat, binnen de bouwsector, helpen Israëlische firma’s zoals SafetyFirst (https://margad.wixsite.com/safetyfirst) om werknemers en managers om ongelukken en verwondingen te voorkomen. SafetyFirst gebruikt een gepatenteerde IOT-technologie en AI om alle werknemers, activiteiten, voertuigen of zich verplaatsende apparatuur in een specifiek gebied te monitoren. Het identificeert potentieel risico en waarschuwt voor het gevaar, waardoor preventieve actie kan worden ondernomen.

Het is geen verrassing dat deze bedrijven worden opgericht en doorontwikkeld, aangezien slechts een paar jaar geleden, in 2017, ’s werelds eerste bouwtech hub is opgericht in Israël, om bouwbedrijven en onroerend goed-ontwikkelaars wereldwijd toegang te geven tot baanbrekende high-tech innovatie. Deze Construction Innovation Zone is een unieke samenwerking tussen de Israëlische Bouwvereniging, het in Tel Aviv gebaseerde SOSA-platform voor wereldwijde start-up ecosystemen, het Israëlische Ministerie van Bouw en Huisvesting en het Israëlische Ministerie van Economische Zaken.

Nog steeds wordt er gewerkt om deze enorm waardevolle sector te promoten, en volgende maand vindt de TLV Contech & Proptech 2020 plaats op 24 en 25 november. Deze virtuele internationale conferentie & tentoonstelling gaat over toegepaste innovatie in de bouw en onroerend goed sectoren, en zal baanbrekende start-ups, sectorleiders, experts en multinationale bedrijven samenbrengen om samenwerking tot stand te brengen en om te spreken over geavanceerde producten en technologieën voor deze veranderende industrie.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via holland@israeltrade.gov.il, of onze website bezoeken.