Recent was het in het nieuws: we eten (te) veel vlees. Het laatste jaar aten we per persoon een aantal ons meer vlees dan het jaar ervoor, resulterend in een gemiddelde vleesconsumptie van 39 kilo per persoon.

Tussen 2009 en 2016 was er elk jaar een daling van de vleesconsumptie, maar sindsdien is het cijfer weer gestegen. De Schijf van Vijf adviseert niet meer dan 500 gram vlees per week, maar in werkelijkheid ligt dat gemiddelde op 750 gram per week. Volgens Dagevos zou, als men zich aan deze richtlijnen zou houden, de vleesconsumptie al dalen naar zo’n 26 in plaats van 39 kilo vlees per persoon per jaar.*

De cijfers liegen er niet om, maar in de praktijk is het toch lastig een stukje vlees te laten liggen. De vegetarische en veganistische opties zijn wel in opkomst, en het Israëlische bedrijf VeganPower speelt daarop in. Al sinds 2013 ontwikkelen zij vleesvervangers, van kip tot rund, met plantaardige middelen.

En als je eens geen zin of tijd hebt om te koken? Chamim ve’taim (Warm&Smakelijk) ontwikkelt en produceert vegetarisch en veganistische diepvriesmaaltijden. Zoals de naam zegt: warm en smakelijk, en ook nog eens makkelijk!

En als dat je alsnog niet trekt, zijn er altijd de onconventionele methodes: het Israëlische bedrijf Hargol werkt met sprinkhanen. Niet echt wat we gewend zijn om te eten, maar zeer rijk in proteïne, omega 3 en 6, ijzer, en een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan bijvoorbeeld rundvlees. Benieuwd wat ze daar precies mee doen en of dat misschien iets is voor de Nederlandse tafel? Op hun website kunt u meer informatie vinden.

Eet smakelijk!

* https://nos.nl/artikel/2353275-opnieuw-meer-vlees-gegeten-in-nederland.html