De politieke polarisatie van de berichtgeving in de media is wereldwijd aanwezig en momenteel zichtbaar in de persbehandeling van de Amerikaanse verkiezingen van 2020. Aangezien de president van de Verenigde Staten grotendeels (of in zijn eigen perceptie) de machtigste en meest invloedrijke persoon blijft, zijn de komende verkiezingen van belang.

Uit een internationaal onderzoek dat vóór de Amerikaanse verkiezingen van 2016 werd uitgevoerd, bleek dat 83% van de Amerikaanse respondenten zichzelf omschreef als geïnteresseerd in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ter vergelijking: 84% van de Australische respondenten beschreef zichzelf als geïnteresseerd in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, waardoor Australiërs, een land aan de andere kant van de wereld, blijkbaar meer geïnteresseerd zijn dan Amerikanen. Het lijdt geen twijfel dat deze verkiezing van enorm belang is, zowel voor de VS als voor de rest van de wereld, aangezien de berichtgeving in de media de directe communicatielijn naar de massa is. De kwestie van de subjectiviteit van de media is een voortdurende kwestie, ik beweer niet dat ik de oplossing hiervoor kan bieden. Een nader onderzoek van het probleem en een discussie over innovatieve Israëlische technologie die actief werkt om die subjectiviteit te verminderen, helpt echter bij het ontcijferen van de betekenis van het medium.

De Verenigde Staten ondergaan een fel omstreden presidentsverkiezingsjaar in 2020, met nieuwe studies van Pew Research Center waaruit blijkt dat Republikeinen en Democraten zich beroepen op media omgevingen die qua berichtgeving lijnrecht tegenover elkaar staan. In het onderzoek werd gevraagd naar het gebruik van, vertrouwen in en wantrouwen ten opzichte van 30 verschillende bronnen. Een groter deel van de Republikeinen uitte eerder wantrouwen dan vertrouwen in 20 van de 30 gevraagde bronnen. Slechts zeven van de bronnen genereerden meer vertrouwen dan wantrouwen onder Republikeinen, waaronder; Fox News, The Rush Limbaugh Show (een populaire conservatieve Amerikaanse talkshow) en ook The Sean Hannity Show.

Omgekeerd waren de Democratische cijfers bijna precies omgekeerd. Grotere delen van de democratische aanhangers spraken hun vertrouwen uit in plaats van wantrouwen in 22 van de bronnen. Slechts acht genereerden meer wantrouwen dan vertrouwen, waaronder; Fox News, Rush Limbaugh en Sean Hannity.

In september 2020 onthulde een peiling van Gallup dat het merendeel van de Amerikanen bevooroordeeld zijn ten aanzien van informatiebronnen die niet passen bij hun ideologie. Verder heeft Amerika momenteel een recordaantal kiezersbetrokkenheid, maar bijna de helft zegt dat ze moeite zullen hebben met stemmen. Uit een recent onderzoek blijkt dat 50% van de Amerikanen zegt dat het ‘heel’ of ‘enigszins gemakkelijk’ zal zijn om te beslissen op wie ze gaan stemmen, terwijl ongeveer hetzelfde aandeel, 49%, zegt dat ze moeite zullen hebben om te beslissen. Ter vergelijking: in oktober 2018 gaf 85% van de kiezers aan dat het gemakkelijk zou zijn om te stemmen.

Zowel de betrokkenheid als de verwarring is nog nooit zo hoog geweest. Hoe kan technologie helpen om deze ongewenste situatie te bestrijden?

Het eerste presidentiële debat van 2020 kreeg veel kritiek vanwege het kinderlijke gedrag van kandidaten en hun volledig vruchteloze discours. De inhoud van het debat imiteerde meningen die op grotendeels strijdlustige toon werden afgeleverd, die vaker wel dan niet leidden tot holle argumenten van gepolariseerde opvattingen dan tot iets dat op informatief leek. Het Israëlische technologiebedrijf OpenWeb pakt de kwestie van giftige politieke gesprekken op grassroots-niveau aan.

De technologie van OpenWeb maakt gebruik van de gedecentraliseerde principes van internet om een ​​online omgeving te creëren waarin alle standpunten deel kunnen uitmaken van het gesprek en die online media-uitgevers in staat stelt om gezonde gemeenschappen met betrokken gebruikers te creëren. OpenWeb is opgericht in 2012 en heeft kantoren in Tel Aviv en New York, en wordt gebruikt door vooraanstaande uitgevers, waaronder AOL, Huffington Post, MSN en SkySports. OpenWeb is een platform dat ernaar streeft een standpunt in te nemen en een oplossing te bieden voor de tweedeling van politieke opvattingen en giftige discussies die vaak ontstaat in een dialoog.

Naast de omgekeerd eigenzinnige en slecht gehumeurde dialogen tussen leiders en vaak onszelf, kunnen we andere bronnen van onze problematische media vinden, namelijk nepnieuws. Amerikanen beoordeelden valse informatie die bedoeld is om de reputatie van een persoon of entiteit te schaden of om geld te verdienen met advertentie-inkomsten, ook wel bekend als nepnieuws, als een groter probleem dan racisme of klimaatverandering. Sociale media hebben de kwestie van de authenticiteit van informatie verergerd; miljoenen bots die nepnieuws helpen verspreiden, gebruiken deze platforms. Helaas is nepnieuws een zeer lucratieve bedrijfstak, die jaarlijks honderden miljoenen dollars aan advertenties genereert. Het dient bovendien om reeds zwaar bevooroordeelde standpunten te versterken en die aan weerszijden van het politieke hek verder te segmenteren.

Volgens Tamir Pardo, hoofd van de Mossad (Israëlische geheime inlichtingendienst), “ is wat we tot nu toe hebben gezien met betrekking tot bots en de vertekening van informatie slechts het topje van de ijsberg. Het is de grootste bedreiging van de afgelopen jaren, en het bedreigt de fundamentele waarden die we delen: democratie en de wereldorde die sinds de Tweede Wereldoorlog is gecreëerd ”. Cheq, een Israëlische kunstmatige-intelligentietechnologie die op de CNBC Upstart 100-lijst van 2019 staat, biedt een oplossing voor de verspreiding van informatie door nepadvertenties en frauduleuze inhoud op internet te identificeren.

CEO Guy Tytunovich, een voormalig lid van de 8200-eenheid van de Israëlische defensiemacht die zich bezighoudt met de cyberbeveiliging van het leger, leidt Cheq. Tytunovich maakte gebruik van zijn bestaande kennis op het gebied van cyberbeveiliging en taalverwerking die hij tijdens zijn militaire dienst had opgedaan om te voorkomen dat adverteerders op schadelijke inhoud zouden verschijnen. Nu, in de aanloop naar de verkiezingen van 2020, gebruikt Cheq kunstmatige intelligentie om nepnieuws te identificeren en het gevolg is dat merkbureaus er geen advertenties op plaatsen.

De kwestie van nepnieuws dient om de kloof van politieke meningen te versterken. Studies rond de verspreiding van desinformatie hebben aangetoond dat nepnieuws zich actief richt op een specifieke demografie van de bevolking, die op basis van verzamelde gegevens waarschijnlijk geneigd is om het te geloven. Naast Cheq komt er nog meer technologie uit Israël die kan helpen bij dit probleem, waaronder GeoQuant.

GeoQuant maakt gebruik van machine-learning-software die op internet zoekt naar grote hoeveelheden betrouwbare gegevens, nieuws en sociale media-inhoud. Deze gegevens worden gebruikt om intelligente algoritmen aan te drijven die zeer objectieve risicogegevens en analyses genereren. Hun voorspellingen zijn zeer nauwkeurig omdat ze zijn gebaseerd op modellen en systemen die eerder op gegevens dan op experts zijn gebaseerd en daarom inherent gekleurd zijn met menselijke vooroordelen. CEO van GeoQuant, Mark Rosenburg, heeft gezegd dat het bedrijf een SaaS-platform heeft ontworpen dat in realtime politieke en landenrisicobeoordelingen levert via een aanpasbaar dashboard.

Het menselijk begrip is ondergedompeld in polariteit. Als je naar een geweldig verhaal of heroïsche verhalen kijkt, is er een duidelijke definitie van goed en kwaad: Star Wars, Braveheart, Harry Potter, James Bond, Lord Of The Rings, Avatar, enz.

We denken in verhalen, we begrijpen in verhalen, we zijn verhalende dieren. We denken niet in feiten of statistieken. We denken in verhalen over goed en kwaad. Wat gebeurt er als het verhaal van goed en kwaad te troebel en te complex is om een ​​duidelijke held en slechterik te noemen? We vullen de gaten met onze eigen vooringenomenheid. In een turbulent politiek landschap, verder ingewikkeld door de vluchtigheid van een pandemie, is het van vitaal belang om informatie van mediakanalen te benaderen met voorzichtigheid met betrekking tot de bron en het motief, en om politieke opvattingen op individueel niveau te benaderen met het geduld en de empathie die nodig zijn om betekenisvolle gesprekken te voeren.

Om de golf van verspreiding van desinformatie te overwinnen, moet nieuws met een kritische blik worden benaderd en individuen met een open oor; in combinatie met de duidelijkheid die technologie kan bieden.