Recent was het weer in het nieuws: we eten (te) veel vlees. Wereldwijd neemt niet alleen het aantal mensen toe, maar ook de levensstandaard gaat omhoog, wat in iedere cultuur gepaard gaat met het eten van meer luxeproducten, waaronder meer vlees. We zouden per persoon per jaar ongeveer 26 kilo vlees kunnen eten voor een gezond dieet, dat is zo’n 500 gram per week, ofwel 80 gram per dag.

Echter, vooral de Westerse landen zit men daar ver boven. De Verenigde Staten spannen de kroon met 124 kilogram vlees per persoon per jaar, ofwel 340 gram per persoon per dag, en ook veel andere eerste en tweede wereldlanden zitten (ver) boven de aanbevolen hoeveelheid.

Niet alleen zijn grote hoeveelheden vlees slecht voor onze gezondheid, ze vormen ook een grote belasting op het milieu. Het produceren van een kilo rundvlees kost gemiddeld genomen ruim 15.400 liter water. Kippen- en varkensvlees zijn wat dat betreft goedkoper, maar vergeleken met groenten (gemiddeld 322 liter/ kilo) en fruit (gemiddeld 932 liter/ kilo) staat vlees (net als noten, trouwens) ver bovenaan de waterverbruik-ladder.

De cijfers liegen er niet om, maar in de praktijk is het toch lastig een stukje vlees te laten liggen. De Israëlische landbouwsector is ver ontwikkeld wat betreft waterefficiëntie, en kent ook talloze bedrijven en startups die zich toeleggen op het ontwikkelen van milieuvriendelijke alternatieven voor vlees. Hieronder stellen we een aantal van deze bedrijven aan u voor.

Het bedrijf VeganPower ontwikkelt al sinds 2013 vleesvervangers, van kip tot rund, met plantaardige middelen. Van ‘simpele’ vegaburgers tot complete maaltijdpakketten – het ligt allemaal klaar om gebruikt te worden!

En als je eens geen zin of tijd hebt om te koken? Chamim ve’taim (Warm&Smakelijk) ontwikkelt en produceert vegetarische en veganistische diepvriesmaaltijden met verse groenten en andere versproducten. Zoals de naam zegt: warm en smakelijk, en ook nog eens makkelijk!

En als dat je alsnog niet trekt, zijn er altijd de onconventionele methodes: het Israëlische bedrijf Hargol werkt met sprinkhanen. Niet echt wat de meesten van ons gewend zijn om te eten, maar zeer rijk in proteïne, omega 3 en 6, ijzer, en een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan bijvoorbeeld rundvlees. Benieuwd wat ze daar precies mee doen en of dat misschien iets is voor op uw tafel? Op hun website kunt u meer informatie vinden.

Een techniek die nieuwer is en nog in ontwikkeling, is het groeien van vlees. De Israëlische startup Aleph Farms ontwikkelt dit gekweekte vlees. Het lijkt op ‘echt’ vlees dankzij een eigen 3D-platform dat verschillende soorten cellen gebruikt om complex weefsel te vormen, waardoor een eindproduct wordt verkregen dat lijkt op de smaak, textuur en structuur van gekweekt vlees.

Ook de ontwikkelaar MeaTech richt zich op het 3D-printen van kweekvlees om commerciële productietechnologieën te ontwikkelen op basis van de snelgroeiende cycli van stamcellen en om alternatieve voedingsmiddelen te creëren waarbij geen dieren worden geslacht.

De technologie van het bedrijf is erop gericht om de productie van vlees rechtstreeks mogelijk te maken in plaats van het hele dier groot te brengen. Het bedrijf neemt een staal van stamcellen van een dier, reproduceert deze cellen, verdeelt de cellen in verschillende vleescomponenten en 3D-print het gekweekte vlees daarna in een realiteitsgetrouwe vorm en structuur.

Al met al groeien de mogelijkheden om onze vleesconsumptie te verminderen – alleen onze wil om te veranderen rest nog.

Meer informatie of vragen? Bezoek onze website: www.itrade.gov.il/netherlands of neem contact met ons op via de e-mail: holland@israeltrade.gov.il

 

Referenties:

https://nos.nl/artikel/2353275-opnieuw-meer-vlees-gegeten-in-nederland.html

https://www.theworldcounts.com/challenges/consumption/foods-and-beverages/world-onsumption-of-meat/story

https://waterfootprint.org/media/downloads/Report-48-WaterFootprint-AnimalProducts-Vol1_1.pdf