Te midden van de gezondheidscrisis die de wereld in 2020 trof, brak een nieuwe dageraad aan halverwege het jaar 2020. De eerste Arabisch-Israëlische vredesovereenkomst in 26 jaar werd ondertekend tussen Israël, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en het koninkrijk Bahrein op 15 september 2020. Deze nieuwe banden hebben inderdaad een zeer belangrijk punt in de wereldgeschiedenis en ook in geopolitiek opzicht.

Naast de diplomatieke betrekkingen zal de bilaterale handel een reeks sectoren bestrijken, waaronder toerisme, gezondheidszorg en veiligheid.

Op 20 oktober 2020 vloog in een historische primeur een hoge delegatie vanuit de VAE naar Israël onder leiding van minister van Economische Zaken Abdullah bin Touq al-Mari en staatssecretaris voor Financiële Zaken Obaid Humaid al-Tayer. Tijdens het bezoek werden vier bilaterale overeenkomsten met Israël ondertekend op het gebied van luchtvaart, investeringsbescherming, wetenschap en technologie. Ook werd een visumvrijstellingsovereenkomst tussen de twee landen ondertekend.

Hierna postte de eerste hightechdelegatie de officiële ondertekening van de overeenkomsten en vertrok op 25 oktober 2020 uit Israël. De delegatie werd geleid door de oprichter en voorzitter van Jerusalem Venture Partners (JVP), Dr. Erel Margalit, en bestond uit 13 CEO’s van toonaangevende Israëlische technologiebedrijven. Deze 13 bedrijven kwamen uit verschillende sectoren zoals agrotechnologie, fintech, cybertechnologie, verzekeringen etc. Enkele van de bedrijven uit de delegatie waren Earnix, ControlUp, Morphisec, Secret Double Octopus, InnovoPro in voedseltechnologie en Agrint in agrotechnologie. De delegatie woonde tijdens hun bezoek verschillende bijeenkomsten bij met hoge ambtenaren, ondernemers en investeerders in Dubai en Abu Dhabi. De uitnodiging voor de delegatie werd gedaan door het Dubai International Financial Centre (DIFC).

Deze nieuwe banden leggen de basis voor een sterkere en nieuwere regio. Met de Emiraten die bijdragen door hun expertise op het gebied van infrastructuur en planning en hun vermogen om complexe projecten uit te voeren, kunnen de Israëli’s technologie en innovatie op tafel leggen en een sterke basis leggen voor een commercieel succesvolle vereniging.

In conclusie, de economische banden tussen Israël en de VAE worden momenteel in hoog tempo opgebouwd en hieronder staan ​​enkele van de voorlopige hoogtepunten daarvan:

  • Het in Israël gevestigde Mobileye en de in de VAE gevestigde Al Habtoor Group (AHG) hebben een strategische samenwerking aangekondigd om autonome voertuigen en robottaxi’s te besturen;
  • Het Abu Dhabi Investment Office (ADIO) en het Israel Export Institute (IEI) hebben bilaterale handelsovereenkomsten ondertekend om handels- en investeringsmogelijkheden te bevorderen;
  • De Abu Dhabi Islamic Bank (ADIB) en de op één na grootste geldschieter van Israël, Bank Le’umi, hebben een MOU ondertekend om toekomstige samenwerking in beide landen en andere internationale markten te onderzoeken.
  • DP World uit Dubai en DoverTower, een bedrijf dat eigendom is van Shlomi Fogel, de mede-eigenaar van Israel Shipyards en Port of Eilat, hebben MOU’s ondertekend om handelsbetrekkingen te verbeteren en op een efficiëntere manier zaken te kunnen doen.

Gezien de huidige situatie en het feit dat er nog een paar deals in de pijplijn zitten, wordt de bilaterale handel geschat op $4 miljard in 2022.