Israël staat tegenwoordig bekend als de “Nation of Innovation” en “StartUp nation”. Met bijna 4.000 startups en meer dan 300 multinationals die R & D-centra openen in Israël en de hoogste investering in R&D per hoofd van de bevolking in de wereld, doet Israël zijn legende eer aan. Men wordt echter vaak vergeten dat Israël tot de jaren zeventig werd beschouwd als een ontwikkelingsland dat worstelde om zijn burgers te voorzien van de meest elementaire behoeften. Dankzij de investeringen, technologie en innovaties van de Israëlische particuliere sector (samen met andere factoren natuurlijk) was Israël in staat om veel van zijn strijd te overwinnen en de sterke economie te worden die het nu is.

Gezien de ervaring met het verleden zijn Israëlische bedrijven tegenwoordig goed in staat om ontwikkelingslanden te ondersteunen bij hun proces van het opbouwen van een beter leven door de ontwikkeling van speciale producten die zijn ontworpen om aan de behoeften van deze markten te voldoen, vooral op het gebied van landbouw, water en gezondheid. , ICT, Fintech.

N-Drip heeft bijvoorbeeld een systeem ontwikkeld een hoogwaardig druppelirrigatiesysteem ontwikkeld voor boeren in overstroomgevoelige gebieden. Huidige druppelirrigatiesystemen hebben een energiebron nodig om het water in de velden te pompen en een filtersysteem om te voorkomen dat de leidingen verstopt raken. Deze vereisten verhogen de kosten voor boeren en maken de systemen moeilijker in te zetten. Om deze reden wordt vandaag slechts 3% van het bouwland bewaterd met druppelirrigatiesystemen. Het systeem van N-Drip is goedkoper omdat het alleen zwaartekracht gebruikt en dus geen energiebron nodig heeft. Het systeem is ook ontworpen om zonder filters te werken en maakt druppelbevloeiing mogelijk, zelfs als de waterbron niet schoon is. Hierdoor kunnen boeren overstappen van inefficiënte overstromingsirrigatie naar hoogwaardige druppelirrigatie tegen aanzienlijk lagere kosten en met lagere operationele vereisten. De speciale micro-irrigatieoplossing van NDrip kan worden geïmplementeerd voor boerderijen van slechts 1 hectare, waardoor het geschikt is voor zowel kleine boeren als grote commerciële boerderijen.

Een ander goed voorbeeld van een opkomend Israëlisch DevTech-bedrijf is Keheala. De CEO en oprichter van Keheala, Jon Rethauser, heeft een indrukwekkend Digital Health-platform uit Israël ontwikkeld. In slechts 6 jaar is Keheala al actief in Kenia en Zimbabwe, en met een team van 10 mensen alleen al in Kenia. Keheala was onder meer te zien in het World Economic Forum, New England Journal of Medicine, New York Times, na de toekenning van de Nobelprijs voor Economie aan Michel Kramer, oprichter van USAID’s Development Innovation Ventures (DIV). De USAID noemde Keheala een van de veelbelovende ondernemingen die door het programma worden gefinancierd.

The Pears Program DevTech Unconference

Het Pears Program for Global Innovation is een in Israël gevestigde non-profit en niet-gouvernementele organisatie met als missie bruggen te slaan tussen het Israëlische innovatie-ecosysteem en de ontwikkelingslanden om de bijdrage van Israël aan innovatie voor ontwikkeling te vergroten. Het Pears-programma ondersteunt Israëlische ondernemers bij het ontwikkelen van oplossingen op het gebied van voedselzekerheid, gezondheidszorg en digitale inclusie, van idee tot pilotfase, om samen te werken met partners in ontwikkelingslanden om oplossingen te vinden voor de meest kritieke uitdagingen van internationale ontwikkeling en om innovatie te stimuleren. capaciteiten van ontwikkelingslanden.

Deze maand organiseert het Pears-programma de eerste Israëlische DevTech Unconference, een onconventioneel virtueel evenement dat de startups van de Israëlische DevTech-industrie, bedrijven, ngo’s, experts en ecosysteembouwers samenbrengt, en iedereen die betrokken is bij technologie voor ontwikkeling. Het Pears Program werkt samen met 20 Israëlische toonaangevende organisaties om deze informele bijeenkomst te organiseren waar de doeners elkaar ontmoeten om ideeën uit te wisselen. Van de 110 organisaties die zijn geregistreerd voor de onconferentie, zijn er 40 startende bedrijven die zich richten op of actief zijn in ontwikkelingslanden. De DevTech-gemeenschap in Israël is de afgelopen jaren gegroeid en volwassen geworden. The Unconference is ingesteld om de kennis en ervaring die door verschillende spelers is opgedaan te benutten, om samenwerking en uitwisseling van ideeën te bevorderen en om samenwerkingen en partnerschappen te bevorderen. De agenda is bepaald op basis van de behoeften, verzoeken en vaardigheden van de deelnemers, door middel van het registratieonderzoek.