Het is op zijn zachtst gezegd een vreemd jaar geweest, maar nu we het einde van 2020 naderen, is het een goed moment om na te denken over wat er de afgelopen 12 maanden is gebeurd. Hoewel het jaar veelbelovend en met veel potentieel begon voor veel bedrijven over de hele wereld, veranderden de ongelukkige gebeurtenissen die op het punt stonden met betrekking tot COVID-19 de wereld zoals we die nu kennen.

De uitdaging van COVID vormde echter geen probleem voor de Israëlische technologie, maar eerder een kans, en daarom is tegen het einde van het jaar het aantal startups dat dienst-gebaseerde oplossingen voor het coronavirus aanbood gestegen tot 400. Dit heeft ertoe geleid dat Israël één van de weinige landen ter wereld is die een toename van kapitaalinvesteringen in hun technologieën voor 2020 heeft gezien. De meest recente cijfers van december hebben bevestigd dat de investeringen in Israëlische bedrijven gedurende het jaar met 23% zijn gestegen sinds 2019 tot maar liefst $ 9,5 mld. aan kapitaal. Vergelijk dat met de rest van de wereld: de VS groeide slechts 5% en Azië zag een daling van 15%. Israël heeft zich onderscheiden als een van de meest succesvolle innovators in een jaar waarin de wereldeconomie op instorten stond.

Een aantal van de grootste investeringen is afkomstig van COVID-gerelateerde technologieën, maar er zijn ook andere gebieden waarop Israëlische technologie succesvol is geweest; wat de veelzijdigheid van de Israëlische economie aantoont.

Het grootste deel van de investeringen dit jaar ging naar Hippo Insurance Services, die $ 350 mln. ophaalde bij een Japanse dochteronderneming van MS&AD Insurance Group Holdings, genaamd Mitsui Sumitomo. Hippo, een verzekeringstech-startup, opgericht in 2015 door Assaf Wand en Eyal Navon, stelt klanten in staat om 25% op premies te besparen en slimmere dekking voor huishoudelijke artikelen te krijgen door het analyseren van gegevens uit openbare datasets. De investering helpt het product van het bedrijf in de VS uit te komen en stelt het in staat om het komende jaar 95% van de Amerikaanse huishoudens te bereiken.

Een andere prominente investeringsmogelijkheid die eerder dit jaar plaatsvond, was SentinelOne, die $ 267 mln. aan financiering kon afsluiten om te helpen met de vraag naar hun innovatieve technologie. Hun methode helpt bij het leveren van autonome beveiliging voor eindpunt-, datacenter- en cloud-omgevingen om organisaties te helpen hun activa snel en eenvoudig te beveiligen. Het bedrijf verovert de cybersecurity-industrie stormenderhand en wordt momenteel gewaardeerd op $ 3,1 miljard.

Gongo.io Ltd was een ander bedrijf uit Israël dat aanzienlijke financiering ontving van een gezamenlijke deal ter waarde van $ 200 mln. door Coatue, Salesforce en Sequoia. De software van het bedrijf maakt gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om gesprekken te analyseren, waardoor verkoopteams een beter inzicht krijgen in de dingen die goed en fout gaan tijdens hun verkoopgesprekken. Met een aantal van hun grootste klanten als Paypal, Shopify en Slack is Gong een belangrijke speler geworden op de markt voor data-analyse en dat heeft ertoe geleid dat hun bedrijf werd gewaardeerd op $ 2,2 mld., terwijl het pas in 2015 is opgericht. Een indrukwekkende prestatie voor dergelijke een nieuwe startup.

Dit soort investeringen gedurende een jaar als 2020 tonen de belofte en het potentieel waar Israël naar uitkijkt voor volgend jaar. Nu de wereld uit de pandemie begint te komen en landen weer normaal beginnen te worden, zullen de investeringstrends in de richting van Israëlische technologie van het voorgaande jaar vrijwel zeker in de toekomst tot bloei komen.

Mocht u meer willen weten over Israëlische innovatie en enkele van de nieuwste technologieën die het land uitkomen, neem dan gerust contact op met uw lokale handelskantoor van de Israëlische Handels- en Economische Missie: holland@israeltrade.gov.il.

Referenties:

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-12-07/israeli-tech-funding-jumps-23-to-9-5-billion-on-virus-demand

https://www.prnewswire.com/il/news-releases/despite-covid-19-israeli-technological-innovation-sets-new-capital-rounds-record-approaches-the-10-billion-line-301187609.html

https://startupstash.com/top-israeli-startups-in-2020/