De afgelopen twaalf maanden waren verreweg de beste tot nu toe voor startups die financiering ontvingen binnen Start-Up Nation. De totale investering in Israëlische startups bedroeg bijna $ 10,3 miljard. Dit is ongelooflijk aangezien het grootste deel van de wereld worstelde met operaties als gevolg van een wereldwijde pandemie.

De populairste sectoren voor 2020 waren onder meer cyberveiligheid, fintech en slimme mobiliteit. De toename van het aantal werknemers dat op afstand werkt en de noodzaak om bedrijfsgegevens eenvoudig vanaf meerdere locaties te integreren, ondersteunt de interesse om hierin te investeren. Het was in 2020 helaas ook vrij gebruikelijk om elke paar maanden te horen over datalekken, wat de behoefte aan betere privacycontrolesystemen voor bedrijven sterk ondersteunt.

FinTech is al een tijdje een groeiende verticale wereldwijd, en grote spelers binnen Israël zijn onder meer eToro en PayKey. eToro is een website waar u de basisprincipes van verschillende cryptocurrencies kunt leren en, eenmaal gewapend met die kennis, virtuele valuta’s zoals ETH en BTC kunt kopen. PayKey is een bedrijf waarmee bedrijven hun klanten via hun telefoon directe toegang kunnen bieden tot verschillende financiële diensten. Dit zal vooral populair zijn bij banken, die hun contactmomenten met klanten willen maximaliseren. De klant hoeft alleen zijn berichtentoetsenbord te gebruiken om zijn diensten te gebruiken.

Cybersecurity is de meest bekende categorie voor Israëlische startups en ontving vorig jaar verreweg de meeste investeringen. Specifieke bedrijven zijn onder meer Perimeter 81, Aqua Security en Wiz. Het ongelooflijke feit van Wiz, een cloud ontwerpplatform, is dat ze binnen een jaar na het begin hun eerste financieringsronde binnenhaalden, die in totaal acht cijfers bedroeg en gesteund werd door enkele van de grootste namen in Silicon Valley. Perimeter 81 is gemaakt om bedrijven veilige netwerktoegang te geven en prijst zichzelf als leider in Secure Access Service Edge (SASE). Aqua Security beschermt de applicaties van een bedrijf in allerlei sectoren, van ontwikkeling tot productie. Alle drie deze bedrijven hebben een aanzienlijke- en groeiende markt.

Wat de algemene trends betreft, kunnen sectoren en hun financiering vanaf 2020 en ’18 en ’19 als volgt worden samengevat:

Als we denken in termen van investeringen voor startups in een vroege versus groeifase, zou het geen verrassing moeten zijn dat bedrijven in de latere fase het grootste deel van de financiering ontvingen. Investeerders hadden immers een jaar nodig om hun winnaars en verliezers opnieuw te beoordelen, en besloten om geld te storten in startups die eerder een succes waren in termen van omzet, fit op de productmarkt en reeds gestroomlijnde operaties hadden. Beleggers zaten al een tijdje droog en leken in 2020 marginaal minder risico te nemen door de impact van covid-19. Deze trend zal zich waarschijnlijk voortzetten in de eerste helft van 2021.

Een andere trend die al enkele jaren merkbaar is en zich in 2020 voortzet, is dat de omvang van de investeringsronde blijft stijgen. Serie A-rondes van 10 jaar geleden zien er nu uit als Seed-rondes vandaag, en deze trend werd helemaal niet gehinderd door een wereldwijde crisis. Sommigen in de branche zeggen dat inflatie de oorzaak is van hogere waarderingen, maar realistischer is dat het te wijten is aan het feit dat er veel meer particuliere investeerders (VC’s, PE-bedrijven, Angels, Strategics) zijn dan ooit tevoren. Verwacht dat dit aspect van taxaties in de toekomst zal voortduren.

Referenties:

https://www.forbes.com/sites/davidjeans/2020/12/09/wiz-sequoia-index-cybersecurity-100-million-former-microsoft-executives/?sh=4e16dd42254c

 

https://www.israel21c.org/why-did-israeli-firms-win-record-investments-in-a-covid-year/

 

https://www.crunchbase.com/hub/israel-fintech-companies/ hub_overview_default / top? tab = top_orgs

 

https://finder.startupnationcentral.org/