Ministerie van Economie en Industrie: Bemoedigende resultaten voor Israëlische export in 2020 – de negatieve voorspellingen kwamen niet uit en export daalde minder dan verwacht

(Opgesteld door de vertegenwoordiger van het ministerie van Economie en Industrie)

Samenvatting van de trends in de Israëlische export en activiteiten van de Buitenlandse Handelsmissies in 2020

  • De export bedraagt ongeveer $ 112 miljard – een daling van slechts ongeveer 3% ten opzichte van 2019 en een stijging van ongeveer 1% ten opzichte van 2018;
  • In vergelijking met Israël wordt verwacht dat de prognose voor 2020 voor OESO-lidstaten – gemiddeld – met ongeveer 11,7% zal afnemen;
  • De belangrijkste daling was in de export van toeristische diensten – ongeveer 66% in vergelijking met 2019;
  • De hoogste groei vond plaats in de export van zakelijke diensten en hightech – ongeveer 20% toename in dollars in vergelijking met 2019;
  • Toename in export naar de volgende landen: Duitsland, België, Nederland, Vietnam, Taiwan, Japan, Zuid-Korea en Chili;
  • Toename van ondersteuningsactiviteiten voor exporteurs:
    • 228 acties ter bevordering van de export – een toename van 11%;
    • 090 aanvragen voor ondersteuning door Buitenlandse Handelsmissies – een toename van 36%.

De minister van Economische Zaken Amir Peretz:

“De uitstekende Israëlische exportgegevens in het jaar van het coronavirus zijn het resultaat van outside-the-box denken en een snel begrip van veranderende werkomstandigheden. Het doet me goed te zien dat de gereedheid van het ministerie van Economische Zaken ervoor gezorgd heeft dat de export van verschillende sectoren op peil bleef of zelfs toegenomen is. Naar mijn mening is één van de meest bemoedigende gegevens de toename van de activiteit van Israëlische exporteurs in 2020. Dit bewijst dat wanneer je correct, ordelijk en met een werkplan werkt, de resultaten niet lang op zich laten wachten, zelfs wanneer de coronacrisis de wereld treft.”

Directeur van Buitenlandse Handelsmissies voor het ministerie van Economische Zaken Ohad Cohen:

“Het jaar 2020 werd gekenmerkt door de wereldwijde economische vertraging, die de Israëlische export sterk beïnvloedde. Niettemin, terwijl de verwachtingen aan het begin van de crisis een tweecijferige daling van de Israëlische export waren, kromp de export in de praktijk slechts met ongeveer 3,2%. Het afgelopen jaar bood de Buitenlandse Handelsmissie-exporteurs een breed scala aan assistentie-instrumenten, die erin slaagden veel handelsbelemmeringen voor exporteurs weg te nemen, realtime informatie te verstrekken over wat er op de wereldmarkten gebeurde en een aanbesteding uit te schrijven voor vrachtvluchten met een veiligheidsnet van de overheid. Deze laatste zorgde voor functionele continuïteit door luchtvrachtroutes uit te voeren naar kritieke Israëlische exportdoelen. De economische attachés pasten hun activiteiten in 50 wereldwijde centra aan om de Israëlische export te promoten volgens een online werkmodel, met meer dan 1.200 commerciële en virtuele evenementen over de hele wereld. Er was een aanzienlijke toename van de steun die werd verleend in het kader van de hulpfondsen die worden beheerd door de Buitenlandse Handelsmissie.”

Directeur Cohen merkte op dat de economische attachés dit deden, terwijl ze werkten in een uitdagende realiteit van lockdowns en bewegingsbeperkingen, thuiswerken, hiaten in apparatuur en communicatie tussen veel van de lokale buitenlandse werknemers over de hele wereld en terwijl ze voortdurend reageerden op de behoeften van noodambtenaren in de ministeries van Volksgezondheid en Defensie. De economische attachés en hun teams bij de Buitenlandse Missies wisten hoe ze de nodige verbindingen moesten leggen voor farmaceutische bedrijven, medische apparatuur en PBM-fabrikanten, hielpen import- en regulatiebelemmeringen op te heffen, brachten vitale leveranciers in kaart, en bleven de Israëlische export promoten terwijl ze het grote plaatje zagen en aan de voorwaarden van ongekende druk en onzekerheid voldeden. Krediet gaat naar het intensieve werk van de Buitenlandse Handelsmissie en het netwerk van economische attachés over de hele wereld. ”

De Buitenlandse Handelsmissie zal later dit jaar het uitgebreide exportrapport 2020 publiceren, wanneer alle gegevens zijn ontvangen.