Industry 4.0, een term die de voortdurende automatisering van traditionele productie- en industriële praktijken beschrijft, belooft de stabiliteit en prestaties van industriële activiteiten te verbeteren. Met behulp van technologieën zoals IoT, imaging en sensoren zullen bedrijven in staat zijn om gegevens van industriële activa vast te leggen en te verwerken, waardoor voorheen niet-beschikbare inzichten worden gegenereerd over hoe de machines worden gebruikt.

Israël, als innovatief ecosysteem met sterke banden en een goed inzicht in technologische mogelijkheden in deze ruimte, is een belangrijke IoT-speler geworden. Volgens Israel21c staat Israël zelfs op de derde plaats wat betreft investeringen in industry 4.0-ondernemingen en op de tweede plaats wat betreft investeringen in startende ondernemingen.

Volgens Startup Nation Central zijn er 23 R&D-centra, 11 hubs en 8 acceleratoren die innovatie in deze sector ondersteunen. De regering heeft ook meer dan 100 miljoen dollar uitgetrokken om de IoT-implementatie in de lokale maakindustrie te ondersteunen.

Industry 4.0 kan worden onderverdeeld in meerdere subsectoren; Startup Nation Central categoriseert de industrie in Operations Optimization, Maintenance, Supply Chain, Inspection, Cybersecurity, IoT Platforms, Sensing and Imaging, Robotics en 3D Printing.

Enkele interessante bedrijven in deze gebieden zijn:

  • RobotAI – RobotAI ontwikkelt AI-gebaseerde software die camera’s transformeert in 3D-meetapparatuur. Het detecteert objecten en extraheert hun positie en oriëntatie uit een enkel beeld. Dankzij de 3D-posities van objecten kunnen robots hun omgeving begrijpen en zich daaraan aanpassen. RobotAI maakt talrijke toepassingen in industriële omgevingen mogelijk. De klanten van het bedrijf gebruiken deze technologie voor detectie en meting, pick-and-place-taken, bin picking, indoor-navigatie, en augmented en virtual reality.
  • TriEye – TriEye is een halfgeleiderbedrijf zonder fabrieken dat technologie ontwikkelt om de veiligheid van geavanceerde bestuurdersassistentiesystemen en autonome voertuigen te verbeteren in slechte weersomstandigheden en bij slecht zicht. Het halfgeleiderontwerp van het bedrijf maakt gebruik van gepatenteerde technologie om de productie van kortegolf-infraroodcamera’s (SWIR) mogelijk te maken tegen een fractie van de huidige kostprijs. De halfgeleidertechnologie is gebaseerd op nanofotonisch onderzoek dat op CMOS gebaseerde SWIR-sensoren mogelijk maakt.
  • Kitov – Kitov Systems ontwikkelt een universele oplossing voor het identificeren van defecten in 3D-geometrie met behulp van geavanceerde machine vision, kunstmatige intelligentie en deep-learning technologieën. Het bedrijf wil de productiekosten verlagen, inefficiënties elimineren en de opbrengst verbeteren zonder dat enige ervaring in programmering, machine-vision technologie of automatisering nodig is.
  • FeelIT – FeelIT is de ontwikkelaar van RetroFeel, een IoT-platform voor de realtime detectie op afstand van structurele veranderingen in mechanische objecten, met behulp van nanomateriaalprinttechnologie. RetroFeel bestaat uit flexibele, niet-invasieve nanomateriaalstickersensoren die gemakkelijk op welke uitrusting dan ook kunnen worden bevestigd, samen met draadloze communicatieapparatuur en AI-gestuurde cloudanalyses. Het systeem fungeert als een “elektronische huid” die vooraf waarschuwt voor kritieke structurele en operationele anomalieën, uitvaltijd voorkomt en onderhoudskosten drastisch verlaagt. Door onmiddellijk anomalieën in spanning, temperatuur, vochtigheid en trillingen vast te stellen, biedt RetroFeel realtime bewaking op afstand en voorspellend onderhoud. Het systeem is niet-invasief en gemakkelijk te implementeren, vereist geen uitvaltijd voor de installatie en levert onmiddellijke resultaten.
  • Vayyar – Vayyar is een wereldleider in 4D radar imaging technologie en levert betaalbare, zeer geavanceerde sensoren aan een grote verscheidenheid van industrieën. Met toepassingen in de automotive, smart home, robotica, retail, RF-testen, consumentenelektronica en medische sectoren, kunnen de intelligente sensoren van Vayyar door muren en objecten heen kijken en bewegingen in realtime volgen in alle omgevingsomstandigheden. De state-of-the-art Radar-on-Chip bestrijkt imaging- en radarbanden van 3 tot 81 GHz, met tot 72 zendontvangers op elke chip en een geïntegreerde high-performance DSP die ongekende nauwkeurigheidsniveaus levert en 4D-puntwolkbeelden met hoge resolutie genereert.
  • 3DSignals – 3DSignals heeft een oplossing ontwikkeld die ontworpen is om de digitale overgang van fabrikanten naar het Industry 4.0-tijdperk te versnellen. De oplossing maakt onmiddellijke zichtbaarheid in productievloeren mogelijk door de snelle, niet-invasieve, machine-agnostische inzet van een breed scala aan sensoren. Het op AI gebaseerde asset-performance-monitoringplatform van het bedrijf zet gegevens om in krachtige inzichten en biedt meerdere tools voor business intelligence en analyse in de cloud. Het is bewezen dat de oplossing de productiviteit van machines en de algehele effectiviteit van apparatuur binnen drie maanden na installatie aanzienlijk verbetert.
  • Hoopo – Hoopo is een leverancier van LPWA-oplossingen (low-power, wide-area) voor monitoring en tracering. De gepatenteerde technologie van Hoopo maakt end-to-end-tracking mogelijk, zowel buitenshuis als binnenshuis, met behoud van lage eigendomskosten en extreem hoge energie-efficiëntieniveaus. Hoopo’s geolocatie-oplossing stelt apparaten in staat om berichten over lange afstanden te verzenden met behulp van batterijen die jaren mee kunnen gaan. Hoopo’s trackers transformeren voorwerpen in een slim, beheersbaar systeem en maken geïnformeerde besluitvorming mogelijk op basis van real-time gegevens. De oplossing van het bedrijf maakt ook geo-waarschuwingen op basis van vooraf gedefinieerde regels, snel herstel van temperatuurgecontroleerde goederen, analyse van bewegingen en gebeurtenissen en verliespreventie mogelijk.

 

  • BionicHive – BionicHive ontwikkelt een geautomatiseerde magazijnoplossing gebaseerd op een vloot van gesynchroniseerde autonome robots die achteraf kunnen worden geïnstalleerd in bestaande magazijninfrastructuur. De oplossing bestaat uit meerdere autonome robots met 3D-bewegingsmogelijkheden die het orderverzamelgebied uitbreiden van vloer tot plafond. Een real-time algoritmische motor is ontworpen om het vlootbeheer dynamisch aan te passen, wat zorgt voor de flexibiliteit om voortdurend te kunnen schakelen tussen operationele behoeften, een hoge mate van respons op volatiliteit en naadloze schaalbaarheid door meer robots toe te voegen aan dezelfde infrastructuur.
  • CoreTigo – CoreTigo levert hoogwaardige IO-Link draadloze communicatieoplossingen voor machinebouwers, systeemintegrators en fabrikanten van industriële apparatuur. De producten van CoreTigo maken het mogelijk machines en productielijnen te ontwerpen en aan te passen op een manier die voorheen niet mogelijk was. Deze oplossingen verhogen de flexibiliteit, aanpasbaarheid en modulariteit, wat resulteert in kosteneffectiviteit, verhoogde productiviteit en minder uitvaltijd. De IO-Link Wireless-standaard, die door industriële leiders wordt omarmd en geschikt is voor veeleisende fabrieksomgevingen en motion control-toepassingen, biedt connectiviteit op kabelniveau voor miljoenen sensoren.
  • Wiliot – Wiliot is een halfgeleiderbedrijf zonder fabrieken dat passieve SoC-platforms voor de IoT-markt levert. Het bedrijf ontwikkelt een draadloze technologie die ontworpen is om de afhankelijkheid van batterijen en bekabelde stroom te elimineren en zo IoT enorm te versnellen. De nieuwe technologie voorziet zichzelf van energie door het oogsten van energie uit radiogolven, en heeft als doel alles intelligent te maken.