Persbericht

De Israëlische Innovatieauthoriteit, het Israëlische Ministerie van Transport (via Ayalon Highways Co.), de civiele luchtvaartauthoriteit van Israël (CAAI) en het Slimme Mobiliteitsinitiatief onder het kabinet van de Israëlische premier zijn verheugd een pilot te presenteren die zijn gelijke niet kent: De staat Israël heeft het afgelopen jaar aanzienlijke vooruitgang geboekt bij het vormgeven van de toekomst van mobiliteit, door de introductie van een nationaal drone-netwerk dat voornamelijk vrachtvervoer in stedelijke gebieden mogelijk zal maken door slim en innovatief luchtruimbeheer. Tijdens deze pilot, die uniek is in zijn soort, zal een groot aantal drones van verschillende bedrijven boven de stad Hadera vliegen. Die vluchten zullen worden beheerd door één gecentraliseerd, autonoom Unmanned Aircraft System Traffic Management (UTM) dat zich bevindt in de verkeers- en luchtverkeersleidingscentra van de Ayalon Highway Company in de centrale baai van Haifa.

De drones die in de demonstratie vliegen, zullen ongeveer 300 vluchten per dag uitvoeren. Elke drone zal de uitvoering van verschillende soorten taken en operaties simuleren: voedselbezorging, vervoer van medicijnen en medische apparatuur, landbouwdiensten en vele andere.

De vluchten worden uitgevoerd door vijf verschillende bedrijven (zie onderstaande lijst). Ongeveer 20 drones zullen naar verwachting tegelijkertijd vliegen, en honderden andere zijn gepland om te vliegen in verschillende demonstraties gedurende een periode van twee weken. Dit is de eerste demonstratie in Israël van een reeks van acht die in de komende twee jaar zullen plaatsvinden. Dit is een belangrijke wereldwijde doorbraak in het vermogen om drone-operaties op schaal te beheren, die de basis zal leggen voor toekomstige nationale drone-operaties op vele gebieden. Om de huidige fase van de pilot te ondersteunen, hebben de deelnemende bedrijven middelen ontvangen van de Israëlische innovatieauthoriteit, als onderdeel van het Innovatieauthoriteit Piloting Fonds Programma.

Sinds maart 2020 werkt het Israëlische C4IR (Centrum voor de Vierde Industriële Revolutie) van de Israëlische innovatieauthoriteit, in samenwerking met het Israëlische ministerie van Vervoer (via de Ayalon Highways Company) en de burgerluchtvaartautoriteit van Israël, en een aantal andere entiteiten, aan het bevorderen van het gebruik van dronebezorging als een dienst, als onderdeel van het NAAMA-initiatief (een Hebreeuws acroniem voor Urban Aerial Transport). Het project is opgezet om mogelijk te maken dat drones worden ingezet voor het algemeen belang, waardoor uiteindelijk de congestie op de openbare wegen kan worden verminderd, medicijnen en medische apparatuur kunnen worden vervoerd en medische taken kunnen worden uitgevoerd, diverse commerciële goederen sneller kunnen worden geleverd, en Urban Air Mobility (UAM) in de toekomst op schaal kan functioneren. Gedurende deze periode heeft het NAAMA-initiatief vele lokale, internationale, publieke en private belanghebbenden betrokken om technologische doorbraken mogelijk te maken, terwijl barrières in de regelgeving werden weggenomen en Israël in staat werd gesteld een “beta-site” te worden voor het besturen en opereren met drones.

ITAMAR BEN MEIR, CEO VAN AYALON HIGHWAYS: “Een slim verkeersmanagement- en luchtverkeerscontrolecentrum dat een aantal drones die gelijktijdig in één geografisch luchtruim vliegen, beheert en prioriteert, is een opmerkelijke prestatie die de weg vrijmaakt voor de toekomst van mobiliteitstoepassingen, een gebied waarin Ayalon Highways klaar staat om een leidende rol te spelen. Deze demonstratie maakt deel uit van een lange lijst van technologische en regelgevende ontwikkelingen die nodig zijn voor de commerciële exploitatie van een nationaal luchtverkeersnetwerk op lage hoogte voor drones in stedelijke omgevingen.”

  1. AMI APPELBAUM, VOORZITTER VAN DE ISRAËLISCHE INNOVATIEAUTHORITEIT: “Een van de belangrijkste doelstellingen van de Israëlische innovatieauthoriteit is het inzetten van Israëlische technologie en innovatie op een manier die een positieve impact zal hebben op de Israëlische bevolking. Tot een jaar geleden, toen het NAAMA-initiatief werd opgericht, zou het vervoeren van vracht en het leveren van medische apparatuur door drones een verre droom hebben geleken; vandaag wordt het werkelijkheid. Demonstraties van gelijktijdige vluchten van tientallen drones boven Hadera, beheerd door het controlecentrum in Haifa, zijn een ongekende sprong voorwaarts voor de staat Israël – een monumentale stap in de richting van een toekomst van slim vervoer, waarin Israël een van de eerste landen ter wereld wordt om luchtvrachtvervoer via drones mogelijk te maken.”

Om de videobeelden van de pilot te bekijken en te downloaden, klikt u op deze link (credit: YOKO Studio).