De wereldwijde belangstelling voor drones groeit exponentieel. Vooruitgang in technologie en lagere kosten zijn enkele van de redenen die de snelle groei aanwakkeren. Kenia is geen uitzondering en onlangs werd het gebruik van drones in Kenia toegestaan ​​door de Kenya Civil Aviation Authority (KCAA).

Israël is een van ‘s werelds grootste exporteurs van onbemande vliegtuigen, gemeten naar het aantal verkochte systemen. Volgens een onderzoek van het bedrijfsadviesbureau Frost en Sullivan heeft Israël de afgelopen acht jaar voor $4,6 miljard aan onbemande vliegtuigen geëxporteerd naar landen variërend van Groot-Brittannië tot India tot Oeganda.

Het vermogen van Israël om onder het radardetectieniveau te werken en onopgemerkt door degenen op de grond, maakt het tegenwoordig een uniek en essentieel onderdeel van elk militair arsenaal. Tegenwoordig worden Israëlische gevechts- en bewakingsdrones wereldwijd gebruikt.

De afgelopen jaren ontwikkelt Israël echter drones die worden ingezet voor openbaar gebruik, met als doel uiteindelijk de ophoping van voertuigen op de openbare weg te verminderen, medicijnen en medische apparatuur te vervoeren, medische taken uit te voeren en verschillende commerciële goederen sneller af te leveren.

In maart 2021 heeft de Israel Innovation Authority samen met het Ministerie van Transport, de Israel Aviation Authority, de Ayalon Highways Co. en het kantoor van de premier opdracht gegeven voor een pilot-droneproject waarbij honderden drones van verschillende bedrijven hun technologieën zullen testen in verschillende secties over een gedeeld luchtruim in de komende twee jaar.

In de loop van het project zullen de onbemande voertuigen van verschillende bedrijven 300 vluchten per dag maken in het aangewezen gebied, eerst in onbevolkte ruimtes in Hadera en vervolgens geleidelijk over stedelijke gebieden vliegen, waarbij elk voertuig de uitvoering van een verscheidenheid aan steeds complexere taken: voedselbezorging, transport van medicijnen en medische apparatuur, transport van pakketten en landbouwdiensten.

Volgens onderzoek wordt verwacht dat de wereldwijde commerciële dronemarkt tegen 2025 aanzienlijk zal groeien, aangedreven door een stijging van de vraag naar luchtdiensten en verbeteringen in camera-, mapping- en andere software. Israël hoopt de technologische bekwaamheid die het heeft ontwikkeld in de militaire dronesector te gebruiken om een ​​wereldspeler te worden in de groeiende civiele sector van miljarden dollars.

Enkele van de belangrijkste start-ups in de dronesector zijn onder meer Heven Drones, dat een baanbrekende stabiliteitstechnologie heeft ontwikkeld waarmee drones in de moeilijkste omgevingen kunnen vliegen en tegelijkertijd een zeer aanpasbaar en bruikbaar platform bieden. De drones zijn in staat om onder extreme weersomstandigheden 45 kg omhoog te tillen terwijl ze 45 minuten vliegen met een snelheid van 90 km/u en worden gebruikt voor medische levering, stadslogistiek, landbouw, en voor industriële en veiligheidsdoeleinden. De drones kunnen worden aangepast om oplossingen te bieden voor een breed scala aan uitdagingen in veel verschillende industrieën.

Nando Drones biedt een autonoom, op drones gebaseerd platform dat het archaïsche model van locatiebeveiliging op zijn kop zet. In plaats van dat bewakers om en door een gebied patrouilleren om indringers op de beveiligde locatie te ontdekken, zweeft de drone in de lucht tot 70 minuten per keer boven de locatie, in staat om beweging en de menselijke vorm op een afstand van maximaal 250 meter te detecteren. Het autonome drone-gebaseerde platform van Nando is ook efficiënt voor niet-beveiligingstoepassingen, inclusief maar niet beperkt tot monitoring van zonneparken, landbouw en mijnbouw.

Highlander biedt een software-only oplossing die dronevloten voorziet van autonome vluchten, intelligente luchtruimbesturing en gecoördineerde luchtcontinuïteit. Als een volledig hardwarevrij systeem kunnen ze worden geïntegreerd met alle toonaangevende dronefabrikanten, waardoor klanten de vrijheid krijgen om hun dronevloten te bouwen met de beste apparatuur voor wat hun specifieke doeleinden ook mogen zijn. Klanten van Highlander over de hele wereld gebruiken Mission Control voor het beheer van robotluchtbeveiliging, openbare veiligheid, precisielandbouw, inspecties van faciliteiten, drone-bezorgnetwerken, grenspatrouilles, enz.

Airwayz biedt op software gebaseerde AI waarmee elke drone van elk type deel kan uitmaken van een autonome dronevloot en meerdere taken kan uitvoeren op verschillende gebieden. Airwayz-drones worden gebruikt voor de inspectie en het in kaart brengen van activa en locaties die helpen bij het verminderen van mankrachtvereisten en bedrijfsrisico’s terwijl de operationele efficiëntie en naleving worden verbeterd. Ze worden ook gebruikt voor autonome of op afstand bediende zoek- en reddingsmissies en voor pakketbezorging.

Referenties:

https://www.timesofisrael.com/israel-launches-2-year-pilot-preparing-the-sky-for-network-of-delivery-drones/

https://www.haaretz.com/.premium-israel-is-greatest-exporter-of-drones-1.5243373