Nu de wereld zijn grenzen begint open te stellen voor gretige reizigers, hebben veel van ‘s werelds grootste reisbedrijven hun aandelenkoersen omhoog zien schieten. De waarde van IAG steeg met 3% en de aandelen van TUI stegen ook met 4% als gevolg van het nieuws dat de reisbeperkingen op bepaalde plaatsen in de wereld zouden worden opgeheven.

Dus wat betekent dit voor het bedrijfsleven en hoe kan hierop worden ingespeeld om ervoor te zorgen dat de reisindustrie uit de as herrijst als een gevaccineerde Phoenix post-Covid 19? De waardestijging van deze reisbedrijven betekent een parallelle groei van de investeringen in reistechnologie, die een enorme kans voor de sector als geheel inhoudt. De sector zal zich moeten aanpassen aan de nieuwe eisen die post-Covid stelt, zoals de grotere kans op annuleringen van vakanties, anderhalvemeterwachtrijen op luchthavens en meer digitale manier om reizen naar het buitenland te boeken. Maar zoals Israël in het verleden heeft bewezen en ook nu nog bewijst, brengt elk probleem een kans met zich mee. Niet alleen zal de reissector technologie nodig hebben om zichzelf weer op te bouwen na een jaar van verlamming, maar nieuwe technologieën zullen een centrale rol spelen om ervoor te zorgen dat de reisindustrie niet terugvalt in de donkere afgrond van 2020.

Desalniettemin, hoewel de industrie vorig jaar stagneerde en schijnbaar ophield te bestaan, gaf het reistechbedrijven de kans om hun technologieën te ontwikkelen, wat leidt tot nieuwere trends en innovatieve manieren voor de industrie om te groeien in de toekomst. Een van de nieuwste trends die uit de reisindustrie is gekomen, is de opkomst van robotica-technologie. Robots worden nu steeds gebruikelijker in hotels voor conciërge-achtige functies of om gasten te helpen begroeten, terwijl we op luchthavens geautomatiseerde bagage zien wanneer mensen van terminal naar terminal reizen zonder zich zorgen te hoeven maken over het vasthouden van iets. In Israël bestaat dit soort technologie al jaren, met NUA Robotics dat een vorm van robotbagage creëerde die niet alleen volgt, maar ook communiceert met zijn eigenaar.

Een ander gebied van de reisindustrie dat tijdens de pandemie is gegroeid, is contactloos betalen. Wat voor de Covid-pandemie begon als een gemak is nu uitgegroeid tot een essentieel onderdeel van de reisindustrie; nu reizigers zich niet langer op hun gemak voelen bij het hanteren van contant geld moeten veel bedrijven hun systeem aanpassen aan deze nieuwe vorm van betaling. Het zijn echter niet alleen contactloze kaarten die voor een doorbraak zorgen, maar Israël heeft ook andere vormen van e-commercebetalingen gecreëerd dan het dichtbij houden van de telefoon dat we vandaag de dag zien. Een voorbeeld hiervan is Chromepay, een technologie die handelaars en reisorganisaties in staat stelt betalingen te ontvangen via een unieke QR-code, waarbij gebruikers naadloos geld tussen elkaar kunnen overmaken.

Bovenop de trends op het gebied van robotica en contactloze betalingen, heeft de reisindustrie haar technologie aangepast om chatbots op te nemen in hun online diensten. Deze AI-aangedreven stukjes machine bieden klanten een online 24/7 service via reiswebsites, wat betekent dat de daling van de beschikbaarheid van personeel als gevolg van COVID geen invloed heeft op de klantenservice van het bedrijf. Deze chatbots zijn uiterst nuttig bij het helpen van reizigers om antwoorden te krijgen over hun vakantie en het beantwoorden van eventuele vragen die ze hebben over het COVID-beleid, dat steeds weer verandert. Botson, een op AI gebaseerd systeem uit Israël, omvat niet alleen chatbots, maar het heeft ook een “engagement prediction engine” ontwikkeld die reiscontent voor klanten personaliseert. Wanneer de reisindustrie zich de komende maanden volledig begint opestelt, moet u niet verbaasd opkijken als u ziet dat meer bedrijven technologieën zoals die van Botson gebruiken om zowel een chatbot als een meer gepersonaliseerde dienstverlening aan hun klanten te bieden.

Hoewel de wereld nog steeds uiterst voorzichtig is over het feit dat de industrie haar deuren weer opent voor gretige reizigers over de hele wereld, is er veel waar de reissector naar uit kan kijken. Eventuele problemen die zich de komende maanden zouden kunnen voordoen, zullen met innovatie en vooruitziende blik worden aangepakt, zoals we in het verleden hebben gezien toen de pandemie voor het eerst toesloeg. Dit soort technologie zorgt niet alleen voor de veiligheid van de klanten, maar zal op macroschaal ook een blijvende impact hebben op het voortbestaan van de sector in zijn geheel.