Bij het schrijven over bijna elk onderwerp in de afgelopen zestien maanden, was het zowat onvermijdelijk om niet te verwijzen naar de wereldwijde Covidpandemie en dit gaat natuurlijk ook over het onderwerp van stedelijke mobiliteit. Naarmate het effect van de verschillende lockdowns in de wereld merkbaar werd en de menselijke activiteit werd beperkt, bleek uit verschillende gegevens dat het gebruik van het openbaar vervoer sterk afnam als gevolg van de fysieke afstand, dat het gebruik van motorvoertuigen sterk afnam als gevolg van thuiswerkregelingen en dat er een zeer aanzienlijke verschuiving plaatsvond naar andere vervoerswijzen, zoals fietsen en lopen. Veel regeringen over de hele wereld erkenden dat zij dringend meer moesten doen om de klimaatverandering tegen te gaan en begonnen deze belangrijke veranderingen in mobiliteitspatronen als hefboom te gebruiken om hun groene agenda’s te bevorderen.

Op het gebied van stedelijke mobiliteit heeft Israël eens te meer laten zien dat het een wereldleider is.  Israël heeft zijn sporen in de afgelopen bijna tien jaar goed bewezen, aangetoond door gebeurtenissen zoals Google’s overname van Waze, de collaboratieve navigatie-app in 2013, en de overname door Intel van Mobileye in 2017, dat technologie ontwikkelde voor zelfrijdende auto’s en geavanceerde bestuurdersassistentiesystemen. Meer recent, in mei van 2020, nam Intel ook Moovit over, een “mobility-as-a-service” provider en reisplanningsapp.  Naast de overname werkte Moovit ook samen met het Israëlische ministerie van Transport en een andere Israëlische mobiliteits- en betaalapp, Pango, die dit jaar de weg vrijmaakte voor pendelaars in Israël om informatie over het openbaar vervoer te krijgen, hulp bij de reisplanning en eenvoudige mobiele betaling van tarieven tegen de beste tarieven, allemaal in één handige en geïntegreerde app.

De auto opnieuw uitvinden: Nieuwe EV- en slimme autotechnologie.

De Israëlische technologie verandert ook de manier waarop voertuigen worden ontworpen en gebouwd. Ondanks het feit dat het geen traditionele autoproductielocatie is, hebben veel bedrijven, zoals General Motors, Daimler, VW en Ford, om er een paar te noemen, R&D-centra in Israël om te profiteren van Israëlische cyber-, AI-, slimme data- en sensortechnologieën en deze in hun voertuigen te integreren.  Spannende inheemse autotechnologiebedrijven zoals REE ontwikkelen nieuwe benaderingen voor de productie van elektrische voertuigen. REE’s revolutionaire technologie brengt traditionele voertuigsystemen (sturen, remmen, ophanging, aandrijflijn en besturing) onder in de boog van het wiel, waardoor het het platste elektrische voertuigplatform in de industrie kan bieden, waarop elk formaat of vorm of zelfs autonoom voertuig kan worden ontwikkeld. Een dergelijk platform kan worden gebruikt voor talloze toepassingen in zeer uiteenlopende markten.

 

Een ander Israëlisch bedrijf, City Transformer, verlegt de grenzen. Het heeft een kleine en zeer wendbare elektrische auto met twee zitplaatsen ontwikkeld, die 2,49 meter lang en 1,4 meter breed is.  Het unieke structurele ontwerp maakt het mogelijk om op te vouwen tot slechts 1 meter breed, waardoor parkeren in smalle ruimtes mogelijk wordt. Een uitkomst in elke grote stad!

De fiets opnieuw uitgevonden: e-Scooters, fietsen en e-bikes

Men kan tegenwoordig niet over stedelijke mobiliteit schrijven zonder te verwijzen naar scooters, fietsen en e-bikes en ook op dit gebied innoveert Israël.  Israël is niet alleen een van de eerste landen die, vooral met het oog op de veiligheid, voorschriften uitvaardigen voor scooterdiensten zoals Lime, Wind en Bird, maar het is ook een van de eerste landen die de technologie van de trapfiets, die sinds de achttiende eeuw grotendeels ongewijzigd is gebleven, moderniseert.

B.C. Bike is bijvoorbeeld de ontwikkelaar van OYO, een fiets die werkt op hydraulische kracht in plaats van met een traditioneel kettingaandrijvingsmechanisme.   Een ander bedrijf, TreGo, stelt gebruikers in staat om van elke fiets een multifunctionele driewieler te maken door simpelweg het voorwiel te vervangen door een van hun add-ons. Het bedrijf heeft ook een accessoire ontwikkeld waarmee een gewone fiets zonder gereedschap kan worden omgebouwd tot een elektrische driewieler.

Voor degenen die willen profiteren van het opbouwen of onderhouden van hun conditie op een trapfiets, maar de optie willen hebben om te profiteren van elektrische energie op langere of heuvelachtige woon-werkverkeer, biedt Eycyli een nieuwe oplossing. Het bedrijf heeft een lichtgewicht aandrijfeenheid ontwikkeld waarmee elke gewone fiets kan worden omgebouwd tot een e-bike.  De eenheid is afneembaar en kan met de fietser worden meegenomen wanneer de fiets geparkeerd staat.

Het Israëlische Green Ride biedt een digitaal persoonlijk voertuig (DPV) genaamd INU, een elektrische scooter met GSM, Bluetooth en Wifi, speciaal ontworpen voor stedelijk vervoer. Met zijn robotachtige, automatische vouwmechanisme is de scooter zeer veelzijdig en biedt hij een geweldige oplossing voor wie verschillende vervoerswijzen wil combineren of langere afstanden wil afleggen.

Innovatie in de sector

Van autonome voertuigen tot evoluerende fietsen en digitale mobiliteitsplatforms, innovatie in de Israëlische slimme transportsector wordt ondersteund door Ecomotion, een joint venture-initiatief van de afdeling Innovatiesystemen van het Ministerie van Economische Zaken en Industrie, het Israël Innovation Institute en het Smart Mobility Initiative.  Het brengt ondernemers, academici, overheidsambtenaren, vertegenwoordigers van de lokale en wereldwijde auto-industrie, investeerders en anderen samen om een ondersteunend platform te bieden voor het delen van kennis, netwerken en samenwerking.

Met een dergelijk ecosysteem is de weg voorwaarts voor Israëlische slimme stedelijke mobiliteitsoplossingen duidelijk.