De recordhittegolven en stormen van 2020 bevestigen wat wetenschappers al lang voorspeld hebben: de klimaatverandering is in volle gang en dreigt een ongeëvenaarde vernietiging.

Omdat waterschaarste de belangrijkste zorg voor de toekomst is, is het van vitaal belang dat we betaalbare technologische oplossingen hebben voor schoon drinkwater en middelen om verontreinigende stoffen uit bestaande waterbronnen te verwijderen. De Israëlische CleanTech sector biedt oplossingen: H2Pro, Watergen en Aqwise om er maar een paar te noemen.

Daarnaast is de verbranding van fossiele brandstoffen, waaronder steenkool en gas, om elektriciteit op te wekken de belangrijkste factor die bijdraagt ​​aan klimaatverandering. Het volstaat om te zeggen dat kosteneffectieve alternatieven voor het verbranden van fossiele brandstoffen al lang op zich laten wachten.

Waterstof

Wanneer waterstof wordt verbrand en omgezet in elektriciteit met behulp van een brandstofcel, is het enige bijproduct van het proces water. Er zijn geen destructieve CO2-emissies en één kilogram waterstof heeft evenveel energie als een kleine 4 liter benzine. Dit maakt waterstof dé ideale vervanger voor fossiele brandstoffen en het tegengaan van klimaatverandering.

Ondanks dat waterstof in de meeste elementen op aarde overvloedig aanwezig is, bevindt bijna alle waterstof zich in moleculen waar het vaak ontoegankelijk is, voornamelijk als water en andere organische verbindingen. De meest gebruikelijke manier om waterstof te winnen is uit aardgas, maar bij dit proces komen grote hoeveelheden koolstofdioxide vrij. De minder vervuilende aanpak is om het water te splitsen in zuurstof en waterstof met behulp van elektrolyse, maar deze methode is niet energiezuinig.

Een Israëlisch technologiebedrijf, H2Pro, heeft een beter idee. Het E-TAC-systeem (elektrochemisch-thermisch geactiveerde chemische stof) van H2Pro genereert waterstof en zuurstof in twee afzonderlijke processen die zowel de kosten als de vervuiling aanzienlijk verminderen, en een baanbrekende rol spelen bij de vermindering van vervuilende voertuigemissies en de schone productie van materialen en chemicaliën, verwarming en opslag van hernieuwbare energie.

“Schone waterstof is een game-changer”, zei de Amerikaanse minister van Energie Jennifer Granholm in een verklaring. “Het zal helpen om sterk vervuilende industriële sectoren koolstofarm te maken, terwijl het goedbetaalde banen op het gebied van schone energie oplevert.”

Het bedrijf kondigde een financieringsronde van $22 miljoen aan, geleid door BEV, opgezet door Microsoft-oprichter en gerenommeerde filantroop om te investeren in belangrijke energietransitietechnologieën, evenals Sumitomo Corporation. Het werd ook door Royal Dutch Shell uitgeroepen tot “Best Company In the Scale-Up Track” in de New Energy Challenge-competitie.

In tegenstelling tot andere technologieën, gebruikt het E-TAC-systeem van H2Pro elektriciteit om water te splitsen in waterstof en zuurstof. Dit elimineert de noodzaak van een duur membraan, maakt een eenvoudige constructie mogelijk en verlaagt het benodigde stroomverbruik voor conversie aanzienlijk in vergelijking met elektrolyse.

Te midden van een onzekere- en schijnbaar hopeloze strijd tegen klimaatverandering, kunnen we een beetje troost putten uit de wetenschap dat er technologieën bestaan ​​om onze planeet te redden. De adoptie van dergelijke technologieën lijkt een lange weg te gaan. De Israëlische CleanTech-scene blijft echter groeien en innoveren.

Het Israëlische CleanTech start-up-ecosysteem gebruikt baanbrekende technologieën om milieuvriendelijke- en ecologisch verantwoorde beslissingen en productieprocessen te bevorderen en te bevorderen.

In 2020 is er bijna $10 miljard geïnvesteerd in particuliere Israëlische technologiebedrijven, een stijging van 27% ten opzichte van 2019. Experts in de sector, zoals Guy Holtzman (CEO van IVC Research Center) zegt dan ook dat Israëlische CleanTech-bedrijven “een bron zijn van aantrekkingskracht voor toonaangevende internationale-, financiële- en strategische spelers.”

Terwijl H2Pro het voortouw neemt op het gebied van waterstofenergie, zijn er ook veel andere Israëlische bedrijven om in de gaten te houden in de CleanTech-ruimte.

Aangezien 97% van de watervoorraden in de wereld uit zout water bestaat en het grootste deel van de resterende 3% van het zoetwater vastzit in ijskappen en bevroren gletsjers, dreigt er een zoetwatertekort.

Het Israëlische bedrijf Aqwise heeft een baanbrekende manier ontwikkeld om water te zuiveren van verontreinigende stoffen. Hun technologie werkt door het water te behandelen met bacteriën die zich voeden met die verontreinigende stoffen, waardoor ze een complementaire relatie creëren. De bacteriën stellen de verontreinigende stoffen water bloot en “eten” ze op, terwijl ze tegelijkertijd alle onzuiverheden uit het water verwijderen.

Daarnaast maakt de technologie van WaterGen schoon drinkwater uit lucht. Watergen was in eerste instantie een start-up die is opgericht om wereldwijd gemakkelijk toegankelijk en veilig water te leveren aan militairen. Sindsdien heeft Watergen diverse problemen met waterschaarste aangepakt, zowel in ontwikkelingslanden als na natuurrampen. Ze werken momenteel samen met zowel Ford Motors als World Vision.

De aanhoudende groei en snelle industrialisatie van de wereldeconomie, in combinatie met de noodzaak om energie te leveren om zowel ons leven als de economie van brandstof te voorzien, plaatst ons op een kruispunt. De verbranding van fossiele brandstoffen, die de lucht vervuilen met koolstofemissies, is de belangrijkste oorzaak van klimaatverandering, stijgende zeespiegels en een groeiend aantal natuurrampen.

Mensen zijn al lang bezig met het ontwikkelen van geavanceerde technologische oplossingen om onze manier van leven te behouden door de lucht die we inademen en het water dat we drinken te beschermen. Met zijn geavanceerde economie gebaseerd op competitief onderzoek en ontwikkeling, samen met de innovatiecultuur, loopt de Israëlische technologie-industrie voorop bij