Als we het over voedsel hebben, is technologie niet het eerste waar we altijd aan denken. Door de jaren heen heeft de voedingsindustrie wereldwijd echter een aanzienlijke transformatie ondergaan op het gebied van verwerkings-, productie- en conserveringstechnieken van verschillende voedingsproducten.

Nu draait het bij food-tech om het vullen van je bord met goedkopere, veiligere en versere alternatieven die milieuvriendelijk en relatief voedzamer zijn. Anno 2021 houdt de foodtech-industrie zich grotendeels bezig met alternatieve eiwitten, nanotechnologie, microbiologie, tissue engineering, enz.

Gezien Israëls meesterschap in innovatie en expertise in technologie, is het geen verrassing dat investeerders wereldwijd nu aandacht besteden aan de baanbrekende Israëlische food-tech startups die deze miljardenindustrie langzaam maar zeker transformeren.

Startups als Amai Proteins willen bijvoorbeeld suiker vervangen door gezondere, zoete eiwitten. Amai, dat zoet betekent in het Japans, is van mening dat de nadruk moet liggen op het genezen van het voedsel dat we eten in plaats van op de verschillende ziekten die erdoor worden veroorzaakt. Dit bedrijf neemt zoete eiwitten die langs de equatoriale gordel worden gevonden en gebruikt fermentatie samen met Agile Integrative Computational Protein Design (AI-CPD) om eiwitten te produceren die geschikt zijn voor massale voedselmarkten.

En dan is er Future Meat Technologies, dat laboratoriumvlees levert en produceert. Dit bedrijf richt zich op duurzame kweekvleestechnologie waarbij ze de noodzaak om kippen, varkens of lammeren voor hun vlees te doden volledig hebben weggenomen en zich in plaats daarvan concentreerden op het creëren van lijnen van gezonde dierlijke cellen die GGO-vrij zijn en groeien zonder enige genetische modificatie. Future Meat Technologies kiest voor een kosteneffectieve oplossing gericht op cellulaire landbouw, die niet alleen duurzaam is, maar ook schaalbaar door ontwerp.

Ukko, een Israëlische biotech-startup, heeft een unieke missie om het leven van mensen te verbeteren door voedselallergieën en -gevoeligheden te bestrijden. Dat doen ze door eiwitten te ontwerpen die na consumptie geen nadelige immuunrespons veroorzaken bij mensen. De technologie van Ukko maakt gebruik van de monsters van verschillende patiënten samen met machine learning om superieure eiwitten met verbeterde eigenschappen te creëren die in verschillende voedingsproducten kunnen worden gebruikt zonder een negatieve reactie te veroorzaken.

Een opwindende onderneming in alternatieve melkproducten is de Israëlische startup Remilk die diervrije zuivelproducten aanbiedt zonder concessies te doen aan textuur en smaak. Dit bedrijf maakt gebruik van het microbiële fermentatieproces, waarbij ze melkeiwitten reproduceren die identiek zijn aan koemelk. Remilk maakt gezondere en veiligere melkalternatieven zonder lactose, cholesterol, hormonen en het gebruik van koeien!

Over alternatieve zuivel gesproken, ZeroEgg is een andere Israëlische startup die heeft bewezen een belangrijke game-changer te zijn in de categorie eieren. ZeroEgg ontwikkelt plantaardige eiproducten door een combinatie van gezonde en duurzame plantaardige eiwitten zoals soja, kikkererwten, aardappel etc., die aanvoelen en smaken als een echt ei. Bovendien bieden ze dit alternatief in vloeibare en poedervorm, dat kan worden gebruikt als vervanging in verschillende recepten zoals mayonaise, omeletten, taarten en koekjes.

Hoewel dit slechts een heel klein deel is van Israëlische startups die de voedseltechnologieën bewandelen, is het vrij duidelijk dat met dergelijke innovaties Israël al een weg heeft gebaand voor het transformeren van de Foodtech-industrie.

 

Geïnteresseerd om in contact te komen met één van deze bedrijven of om meer te weten te komen over de Israëlische markt? U kunt ons bereiken via holland@israeltrade.gov.il.