De wereldwijde markt voor sporttechnologie wordt geschat op 17,9 miljard dollar in 2021 en zal naar verwachting tussen 2021 en 2026 een CAGR van 17,5 bereiken en in 2026 40,2 miljard dollar bereiken. De marktgroei kan worden beschouwd als een resultaat van datagestuurde besluitvorming en operaties, een grotere betrokkenheid van het publiek en een toename van online en offline sportevenementen.

In de afgelopen jaren hebben professionele sportorganisaties nieuwe technologieën toegepast, zoals sportgegevensanalyse, slimme stadions, draagbare apparaten en digitale signalen om de teamprestaties te verbeteren, fans aan te trekken en intelligente infrastructuur in te zetten. Slimme stadions zijn een van ‘s werelds toptrends geworden, met steeds meer sportevenementen over de hele wereld. Innovaties in slimme stadions stimuleren de uitvoering van meerdere projecten over de hele wereld.

Technologie wordt nu ook geïntegreerd in sportevenementen. Dit is niet meer voor de hand liggend dan het gebruik van de Video Assistant Referee (VAR) tijdens het FIFA Wereldkampioenschap voetbal 2018 in Rusland. Met naar schatting 3,4 miljard mensen, ongeveer de helft van de wereldbevolking, vertegenwoordigt dit toernooi de grootste massale implementatie van sporttechnologie tot nu toe.

Het VAR-systeem dat tijdens het WK werd gebruikt, was technisch gezien relatief eenvoudig. Het systeem maakte gebruik van een videocontrolekamer die kon communiceren met scheidsrechters op het veld als het spel moest worden beoordeeld en kon worden teruggedraaid. VAR is slechts de eerste stap in de digitale reis van een sportbedrijf, aangezien er veel marktinteresse is van bedrijven die meer data verzamelen en gebruiken binnen de sportindustrie.

Nieuwe technologieën zoals big data-analyse, cloudservices, AI, draagbare apparaten en drones zijn slechts enkele van de belangrijkste technologieën die sportorganisaties toepassen bij het gebruik van het internet der dingen. Uiteindelijk zal sporttechnologie de gameplay veiliger, eerlijker en potentieel winstgevender maken. En deze doelen transformeren de industrie. Sporttech-oplossingen zijn niet alleen geschikt voor atleten en coaches, maar ook voor fans. De nieuwe technologie zorgt voor een meeslependere en rijkere ervaring.

De focus op kijkersbetrokkenheid en activiteiten, in combinatie met de digitale transformatie van het stadion, zal naar verwachting de vraag naar op technologie gebaseerde diensten in de sportarena doen toenemen. De industrie ervaart een paradigmaverschuiving, waaronder verhoogde investeringen door verschillende organisaties om de prestaties van spelers te volgen en de nieuwste technologieën toe te passen om fans aan te trekken.

Israël heeft ook een bloeiend netwerk van vernieuwers op het gebied van sporttechnologie. Dit is onverwacht gezien de kleine binnenlandse sportomgeving. Met de toenemende consumptie van digitale sporten over de hele wereld en doorbraken in AI, bouwt de Israëlische technologiesector aan een nieuwe waardeketen die is gericht op realtime automatisering van inhoud, videopersonalisatie en het genereren van inkomsten met gebruikerservaringen.

Tegenwoordig heeft de Israëlische startup-sector meer dan 600 sportgerelateerde tech-startups, waarvan 220 direct gerelateerd aan de sportindustrie.

Enkele van deze innovatieve sporttechbedrijven zijn:

  1. WSC Sports

WSC Sports Technologies biedt technologie voor het maken van geautomatiseerde video-highlights voor sportzenders en eigenaren van mediarechten, van opname van live-inhoud tot distributie van automatisch gemaakte korte video’s, op maat gemaakt, aangepast en gepersonaliseerd voor analyse.

De technologie analyseert sportuitzendingen in realtime, identificeert elk onderdeel in een wedstrijd en genereert op maat gemaakte hoogtepunten van elke speler, elk team en elk moment. Het videobewerkingsplatform van WSC Sports scant sportuitzendingen in realtime en identificeert elke gebeurtenis die in een bepaald spel plaatsvindt. Hieruit worden korte video’s gegenereerd die gemakkelijk via verschillende online kanalen kunnen worden verspreid. Tot de klanten van het bedrijf behoren onder meer de National Basketball Association (NBA), die in december een meerjarige deal sloot met WSC Sports.

  1. Track160

Track160 werkt aan is een geautomatiseerde, op video gebaseerde sportanalysetool die de teamkleuren, rugnummers en texturen van spelers en kenmerkende bewegingen van spelers volgt om game-inzichten te leveren met behulp van computervisietechnologie. Track160 zag de kloof tussen coaches en spelers en ontwikkelde technologieën om ieders tijd te besparen en stress te verminderen.

Track160-camera’s kunnen strategisch over het veld worden geplaatst om videogegevens vanuit meerdere perspectiefpunten te verzamelen. De verkregen gegevens worden vervolgens geëvalueerd met AI en deep learning om de belangrijkste plays te bepalen, die vervolgens worden toegevoegd aan een gedeelde videogalerij.

  1. Playform

Playform is een aanbieder van een app en videogebaseerde trainingsmethoden voor voetbal. Het aanbod van het bedrijf omvat mentale tests, fysieke trainingen, technische oplossingen en meer. Andere functies zijn onder meer metingen (gebruikers kunnen een smartphone gebruiken en de score krijgen), rangschikking (gebruikers kunnen de concurrentie volgen), enz. Het biedt ook andere diensten zoals realtime feedback, statistieken, etc.

  1. Pixellot

Pixellot ontwikkelt op AI gebaseerde automatische sportproductieoplossingen voor de amateur- en semi-professionele markt. De technologie van het bedrijf stroomlijnt de productieworkflow door een onbemand multicamerasysteem in te zetten dat het hele veld bestrijkt en de actie automatisch volgt.

Met behulp van cloudgebaseerde kunstmatige intelligentie om video van hoge kwaliteit te analyseren, stelt Pixellot sportteams, competities en onderwijsinstellingen in staat om sportevenementen uit te zenden die anders geen dekking zouden krijgen vanwege de kosten die gepaard gaan met professionele uitzendapparatuur en workflow.

Bovendien kunnen sportfans genieten van realtime commentaar en afbeeldingen, hoogtepunten en team- en individuele statistieken op hun videofeed, vergelijkbaar met een professionele uitzending. Het bedrijf streamt elke maand meer dan 30.000 live video-uren naar fans, spelers en coaches op verschillende platforms.

  1. BlazePod

BlazePod heeft het unieke Flash Reflex-trainingssysteem ontwikkeld, dat fysieke trainingen combineert met cognitieve reactietraining om spannende en creatieve sessies te garanderen die klanten aanspreken, en realtime trackinganalyses biedt om een breed scala aan fitnessdoelen te verbeteren. Het bestaat uit vier oplichtende pods.

BlazePod heeft een behoorlijk aantal gebruikers, zoals het Maccabi Tel Aviv Basketball-team, Formule 1-coureur Max Verstappen, de Braziliaanse voetballer Roberto Firmino en het Israëlische leger.

  1. Pico

Pico is een tool voor het verzamelen van door gebruikers gegenereerde sociale inhoud voor merkpromotie en fanbetrokkenheid.

Pico Buzz biedt sportmarketingoplossingen voor fan- en merkbetrokkenheid. Het bouwt een tool voor het verzamelen van door gebruikers gegenereerde inhoud op sociale-mediaplatforms. Deze tools verzamelen automatisch de inhoud die merkvolgers delen. Het wordt vervolgens geaggregeerd, getagd en geüpload op de sociale-mediaplatforms van het merk voor merkpromotie. Het bouwt ook het gebruikersprofiel van de volgers van het merk op en beveelt de nodige actie aan om verdere betrokkenheid op te bouwen.

  1. WizeCare

WizeCare, opgericht in 2012, biedt telerevalidatie aan huis. Aan de patiëntenkant hoeft u alleen maar de mobiele of desktop-app te downloaden, een afspraak te maken en te verschijnen. Achter de schermen van een afspraak houdt WizeCare de patiënt in de gaten via hun camera en past AI toe om de skeletbewegingen van de patiënt te volgen om hen feedback te geven, zodat ze de aanwijzingen van de arts opvolgen. Ze behandelen orthopedische, neurologische en hartaandoeningen. Nu is het starten van de weg naar herstel slechts een paar stappen verwijderd.

  1. Funatix

Het vlaggenschipproduct van Funatix, Real Manager, biedt fans een manier om wedstrijden te houden in hun fantasiecompetities, online te gamen en in contact te komen met sociale netwerken van fans om zich verbonden te voelen met gelijkgestemde mensen over de hele wereld. Funatix, met hun hoofdkantoor in Be’er Sheva, heeft ook een basis in Mexico en is vooral gefocust op de voetbalmarkt.

Ze zijn werkzaam in officiële voetbalcompetities zoals de Oekraïense Premier League, Super League Griekenland, Rigamax en de Israëlische Premier League (IPFL).

De Israëlische startup-sector toont geavanceerde techniek, krachtige mogelijkheden voor video-opname en gegevensopslag, en uitstekende productie en uitzending.

Interesse om in contact te komen met één van deze bedrijven of meer te weten te komen over de Israëlische markt? Neem contact met ons op via holland@israeltrade.gov.il of 070-3760530.

Referenties