Het afsluiten van de onderhandelingen is een historische gebeurtenis. Dit is het eerste volledige handelsverdrag met een Arabisch land, en vindt plaats kort na het openen van diplomatieke relaties.

De Israëlische minister van Economie en Industrie, Barbivay (r.), en de VAE minister voor Buitenlandse Handel, Al Zeyoudi, bij de ondertekening van het handelsverdrag. Foto: GPO/ Gideon Sharon.

 Israël en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben de onderhandelingen over een bilateraal vrij handelsverdrag afgerond.

De kwestie werd besproken door prime minister Naftali Bennett en kroonprins Mohammed bin Zayed tijdens hun ontmoeting in Abu Dhabi afgelopen december, waar beiden instemden met het versnellen van de contacten voor de ondertekening. Tijdens hun volgende ontmoeting in Egypte, enkele weken geleden, besloten de leiders de overeenkomst binnen enkele dagen af te ronden.

Dit is een veelomvattende en belangrijke overeenkomst, die onder meer zaken omvat met betrekking tot handel in goederen zoals regelgeving en normen, douane, handel in diensten, samenwerking, overheidsopdrachten, elektronische handel en het onderhouden van handelsmerken.

95% van de goederen die tussen de twee landen worden verhandeld, zijn opgenomen in de overeenkomst en zullen onmiddellijk of geleidelijk worden vrijgesteld van douane: voedselproducten, landbouw, cosmetica, medische apparatuur, medicijnen en meer. De overeenkomst zal naar verwachting van kracht worden na de ondertekening door de minister van Economie en Industrie, Orna Barbivay en haar Emirati-tegenhanger en het ratificatieproces in de twee landen.

De Israëlische premier Bennett vat samen: “Dit is een belangrijk moment in de betrekkingen tussen de staat Israël en de VAE. Vandaag worden de goede betrekkingen die al tussen de twee landen zijn gesmeed, versterkt in de vorm van een vrijhandelsovereenkomst die de economische samenwerking aanzienlijk zal verbeteren ten gunste van van de burgers van beide landen. Er zal meer handel zijn, meer banen en goede producten tegen lagere prijzen. Tijdens mijn laatste ontmoeting met de kroonprins, sjeik Mohammed bin Zayed, in Sharm El-Sheikh, kwamen we overeen het proces te versnellen en het tot een conclusie te brengen binnen enkele dagen, en zo was het.”

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Yaïr Lapid, verwelkomde de overeenkomst, die bevorderlijk is voor de inzet tijdens de Negev-top, waarin wordt opgeroepen tot voortdurende samenwerking, continuïteit in contacten en heeft geleid tot tastbare resultaten die het leven van de burgers van de staat Israël zullen verbeteren en van de volkeren van de regio.

Minister van Economie en Industrie Maj.-Gen. (ret) Barbivay:

“Sinds de totstandkoming van de Abraham-akkoorden heeft het ministerie van Economie en Industrie gewerkt aan het uitbreiden van de economische betrekkingen tussen Israël en de VAE en aan het volledig benutten van hun economisch potentieel. De afronding van de onderhandelingen is een belangrijke en historische mijlpaal in de bilaterale betrekkingen. We zullen het Israëlische bedrijfsleven blijven helpen bij het aanknopen van commerciële banden in de VAE via de vrijhandelsovereenkomst, de economische attachés van het ministerie en aanvullende hulpmiddelen die het ministerie ter beschikking zal stellen.”