Laten we teruggaan naar 1989, Tim Berners Lee heeft zojuist zijn voorstellen geschreven voor de WorldWideWeb-software en de moderne wereld zoals we weten zal nooit meer hetzelfde zijn. Fast-forward naar 2022 en zijn we getuige van hetzelfde met de aspiraties van Mark Zuckerberg voor de Metaverse. Tussendoor hebben we mini-internetrevoluties gezien die de manier waarop we werken, communiceren en groeien als samenleving hebben veranderd. Van de oprichting van Google tot de dominantie van Facebook, de online ruimte heeft nieuwe manieren gevonden om te groeien en heeft een blijvende impact op de manier waarop we ons leven leiden. Destijds realiseerden we ons hun impact niet – zal dit hetzelfde zijn met het Metaverse, en zo ja, in hoeverre zal het ons leven beïnvloeden?

Om volledig te begrijpen in hoeverre het Metaverse een potentieel belangrijk onderdeel van onze samenleving zou kunnen worden, moeten we kijken hoe het op commercieel niveau prioriteit krijgt. Meta, voorheen Facebook, heeft een volledige rebranding van hun bedrijfsmodel ondergaan. Ze hebben niet alleen hun naam veranderd om in lijn te zijn met deze nieuwe technologie, maar ze hebben ook zwaar geïnvesteerd in het onderzoek en de ontwikkeling van de technologie. In 2021 gaven ze $ 10 miljard uit aan Metaverse-technologie, wat ertoe leidde dat hun kwartaalwinst met 8% daalde, wat duidelijk aantoont hoe belangrijk ze zijn voor waar deze technologie naartoe gaat.

Vanuit Israëlisch oogpunt biedt dit nieuwe technologische landschap waarnaar we verschuiven, veel bedrijven de kans om hun technologieën te laten groeien en een sterk, bloeiend Metaverse-ecosysteem in het land op te bouwen. Binnen het Israëlische Metaverse-landschap zijn er vijf hoofdgebieden die cruciaal zijn voor de oprichting ervan, die allemaal een aantal fantastische bedrijven hebben die hun groei op wereldwijde schaal willen uitbreiden:

  1. Decentralisatie van internet is een inherent onderdeel van de Metaverse. Het helpt niet alleen om los te komen van eerdere en verouderde vormen van internet, maar het gebruik van crypto en edge computing helpt om een nieuw platform te bieden voor hoe we ons leven leiden in de toekomst. De digitale valutaportemonnee van ZenGo kan helpen om dit aspect te laten groeien. ZenGo is een niet-bewarende digitale valutaportemonnee die de noodzaak om de privésleutels van gebruikers te beveiligen en te beheren wegneemt. ZenGo gebruikt een mobile-first software-aanpak met geavanceerde cryptografie om de crypto-activa van klanten te beveiligen. De technologie legt een sterke focus op beveiliging, evenals de gebruikersinterface en ervaring.
  2. Bovendien biedt ruimtelijk computergebruik mensen de mogelijkheid om hun huis niet uit te hoeven en real-life situaties te ervaren in het comfort van hun eigen omgeving. Of dit via headsets of een bril via AR/VR/XR-headsets wordt gebruikt, moet nog worden beslist, maar de manier waarop de samenleving de meest alledaagse taken op zich zal nemen, zal hoogstwaarschijnlijk veranderen. Op het gebied van zorg bijvoorbeeld richt XRHealth uit Israël zich op het brengen van patiëntenzorg in de virtuele wereld. Het bedrijf exploiteert virtuele kamers voor therapeutische zorg door middel van medische extended reality (XR)-technologie, waaronder virtual en augmented reality.
  3. De scheppende economie geeft meer macht aan het individu en stelt mensen in staat om op een meer gedigitaliseerde manier naar activamarkten te gaan. Om deze activa te beschermen en mensen meer veiligheid te bieden in deze economie, helpt D-ID afbeeldingen te beschermen tegen ongeautoriseerde gezichtsherkenning. De de-identificatieoplossing van het bedrijf voor gezichtsherkenning beschermt afbeeldingen en video’s van gezichtsherkenningssoftware. De Creative Reality-technologie maakt gebruik van diepgaande algoritmen, beeldverwerking en neurale netwerken die zijn getraind op tienduizenden video’s om een reeks taken uit te voeren, waaronder het animeren van stilstaande foto’s, het faciliteren van hoogwaardige videoproducties en het creëren van virale gebruikerservaringen.
  4. Sociale beheer- en advertentienetwerken zullen binnen de Metaverse-gemeenschap op een meer hightech en geavanceerde manier worden gebruikt, waardoor bedrijven hun producten/oplossingen op creatievere manieren kunnen promoten. Dit nieuwe ontdekkingsaspect van web3.0 geeft bedrijven meer mogelijkheden om meer klanten te bereiken en hun advertentiecampagnes breder te tonen. Deepdub wil bijvoorbeeld de taalbarrière en culturele kloof van entertainmentervaringen overbruggen door middel van naadloze lokalisatie van hoge kwaliteit. Het bedrijf biedt lokalisatie voor entertainmentcontent met behulp van deep-learning en AI-algoritmen. deepdub wordt aangesloten op het postproductieproces van contenteigenaren en neemt de volledige verantwoordelijkheid voor al hun lokalisatiebehoeften.
  5. Ervaring wordt de belangrijkste drijvende kracht in de gemeenschap, waarbij de aanpassing van e-sports, gaming en sociaal winkelen aan de nieuwe Metaverse-omgeving een diepgaande impact heeft op hun respectieve industrieën. De technologie van Comunix kan dit soort activiteiten helpen vergemakkelijken, aangezien ze een krachtige, alles-in-één video-, spraak- en tekstchattechnologie voor gamebedrijven ontwikkelen. De oplossing is veilig en werkt op zowel desktop- als mobiele consoles. Comunix zet zich in om multiplayer-games te helpen hun community’s op te bouwen.

Dit soort technologieën is slechts een fragment van wat Israël te bieden heeft in de Metaverse-ruimte en terwijl we verder gaan met deze nieuwe technologische revolutie, zullen we terugkijken op het begin van dit decennium als de bouwstenen voor de basis van toekomstige technologie. Het zal de komende jaren interessant zijn om te zien welke van de huidige Israëlische bedrijven voorop zullen lopen op het gebied van wereldwijde innovatie en synoniem zullen zijn met het woord Metaverse, net zoals Google dat doet met internet.

Wilt u meer te weten komen over Metaverse in Israël of over andere aspecten van de Israëlische markt? U kunt ons bereiken via de e-mail: holland@israeltrade.gov.il of telefoon: 070-376 0514.