In een wereld waarin steeds meer mensen gevoed moeten worden met dezelfde oppervlakte aan landbouwgrond en in veranderende omstandigheden is het een uitdaging om de voedselproductie te laten toenemen in hoeveelheid en duurzaamheid, terwijl dezelfde kwaliteit vereist wordt. De landbouw- en foodtech-sector worden met deze uitdagingen geconfronteerd, waarin samenwerking de sleutel is om te behalen wat steeds noodzakelijker wordt.

Op 26 en 29 april 2022 presenteerden elf Israëlische bedrijven zich aan de Scandinavische markt, klaar om een impact te maken op Europese productie en innovatie. Samenwerking stond centraal in deze evenementen, die plaatsvonden op het Agro Food Park in Aarhus, Denemarken, en bij Invest in Skåne en Innovation Skåne in Malmö, Zweden.

De volgende Israëlische bedrijven waren aanwezig tijdens de evenementen:

2BFresh, vertegenwoordigd door mr. Avner Shohet

ChickP, vertegenwoordigd door mw. Liat Levy and prof. Ram Reifen

Evigence, vertegenwoordigd door mr. Danny Hacohen

Future Meat, represended by mr. Yaron Sfadyah

Hargol, vertegenwoordigd door mr. Dror Tamir

Imagindairy, vertegenwoordigd door mw. Roni Zidon

TIPA, vertegenwoordigd door mw. Annalisa Nissola

Wilk, vertegenwoordigd door mr. Nathaniel Benchemhoun

ZeroEgg, vertegenwoordigd door mr. Sander de Laat

Andere deelnemers:

Fresh Start Incubator, vertegenwoordigd door mw. Noga Sela Shalev

The Kitchen Foodhub, vertegenwoordigd door ms. Dorit Rozner

Aarhus, Denemarken

 Het Agro Food Park in Aarhus bidet onderdak aan vele Foodtech-gerelateerde bedrijven, en ook aan onderzoekscentra van grote bedrijven als Arla Foods en Nordea. Op dit terrein van innovatie kregen de Israëlische deelnemers de kans om lokale bedrijven te ontmoeten, zoals Arla Foods, de Universiteit van Aarhus en Tetrapak.

De Deense markt presenteerde zichzelf als een goede partner voor Food- en Biotech. Het land heeft een geschiedenis in het produceren en exporteren van voedselproducten, en is altijd op zoek naar nieuwe en innovatieve manieren om de hoeveelheid, kwaliteit en duurzaamheid van hun voedselproductie te verbeteren.

Malmö, Zweden

 De regio Skåne, waarin de stad Malmö ligt, is gefocust op internationale samenwerking en innovatie. Voor Zweden is deze regio de brug naar Denemarken (zowel letterlijk als figuurlijk), Duitsland en andere Europese landen – en daarmee een hub voor internationale zaken. De organsaties Invest in Skåne en Innovation Skåne vertelden meer over de Zweedse foodtech-sector.

De ontwikkeling van deze sector is in Zweden heel consument-gedreven: de consumenten vragen naar alternatieven voor vlees en zuivel. Op die manier zijn foodtech-ontwikkelaars en bedrijven er zekerder van dat hun producten een kans zullen krijgen, wat een meer natuurlijke boost geeft aan de lokale foodtech-ontwikkeling en productie.

In Malmö hadden de Israëlische bedrijven de kans te spreken met onder andere IKEA, ICA, een Scandinavische supermarktketen, een aantal overheidsinstanties en andere lokale deelnemers.

In totaal hebben er meer dan 250 B2B-meetings plaatsgevonden tussen lokale Scandinavische bedrijven en de Israëlische deelnemers, en zijn er veelbelovende connecties gelegd tussen de Foodtech-sectoren. ASamenwerking is de focus van deze sector – met gecombineerde kennis en inspanningen kan een nieuw tijdperk van voedselproductie en -consumptie een realiteit worden.

Wilt u graag meer te weten komen over deze bedrijven of over de Israëlische markt over het algemeen? Wij zijn bereikbaar via holland@israeltrade.gov.il of 070 376 0514.