Al tientallen jaren is er wereldwijd een belangrijk debat gaande over de noodzaak en waarde van ruimteverkenning, waarbij de kosten en baten op lange en korte termijn worden beoordeeld door zowel beleidsmakers als burgers.

In het Israël van de jaren tachtig erkenden en aanvaardden beleidsmakers dat ruimtegerelateerde activiteiten het potentieel hadden om bij te dragen, niet alleen aan de Israëlische economie en de internationale reputatie van het land, maar ook aan de vooruitgang van de mensheid op het gebied van onderzoek, landbouw, communicatie en de monitoring van milieuvervuiling. Als gevolg hiervan werd het Israel Space Agency in 1983 door de regering opgericht onder auspiciën van het ministerie van Wetenschap en Technologie en kreeg het een mandaat om alle activiteiten van een civiel ruimteprogramma te initiëren en te coördineren.

In de daaropvolgende decennia ontwikkelde Israël een zeer succesvol satellietprogramma, gericht op de miniaturisering van technologie en de ontwikkeling van hoge resolutie-, teledetectie- en communicatiemogelijkheden, die er allemaal toe hebben bijgedragen dat Israël wereldwijd in de voorhoede van de industrie staat.

Maar de mogelijkheden van Israël op het gebied van de ruimte zijn niet beperkt tot satellieten. Sinds 2012 hebben 62 O&O-projecten ongeveer NIS 160 miljoen ($ 51,3 miljoen) gekregen om “het gebruik van bestaande technologieën voor de ruimte aan te moedigen, kennisverschillen te verkleinen met betrekking tot wat er gebeurt op de wereldwijde ruimtemarkten, het concurrentievermogen van de Israëlische industrie te verbeteren en de Het gebruik door de Israëlische industrie van wetenschappelijke kennis die is opgedaan met ruimtetechnologieën.” Alleen al in januari van dit jaar hebben de Israel Space Agency, het ministerie van Innovatie, Wetenschap en Technologie en de Israel Innovation Authority (IIA) een nieuwe subsidie van NIS 18,5 miljoen ($ 5,94 miljoen) goedgekeurd aan 11 particuliere bedrijven die innovatieve ruimtetechnologieën ontwikkelen.

Hoewel de subsidie een relatief klein bedrag kan zijn in vergelijking met andere industrieën en landen, belooft de potentiële impact van de technologieën zeer aanzienlijk te zijn. Bovendien zijn de bedrijven verplicht om de overheid de financiering terug te betalen door middel van royaltybetalingen die ze uiteindelijk kunnen ontvangen uit de verkoop van commerciële producten.Some of the companies, described below, that received grants are notable for their innovative, multi-application or problem solving approaches;

Helios – ontwikkelt technologieën om metalen en zuurstof uit Mars- en maanbodem te extraheren en te gebruiken, om brandstof en bouwmaterialen te leveren voor toekomstige ruimtemissies. Als bijproduct ontdekte en ontwikkelde Helios een nieuwe methode om ijzer uit ijzererts te produceren, waarvoor alleen thermische energie nodig was en alleen zuurstof werd uitgestoten. Met deze technologie kunnen staalproducenten op aarde hun ecologische voetafdruk en productiekosten aanzienlijk verminderen.

Paxis ontwikkelt geavanceerde keramische materialen voor de productie van gecompliceerde 3D-structuren uit siliciumcarbide waardoor producten geschikt zijn voor gebruik in extreme omgevingsomstandigheden in de ruimte of op aarde.

Terra Space Labs ontwikkelt een infrarood aardobservatiesysteem dat, door gebruik te maken van kleine satellieten die zowel goedkoper als eenvoudiger te produceren zijn, kan helpen bij zaken als het opsporen en monitoren van bosbranden, het opsporen van broeikasgassen, olielozingen en het meten van bosbiomassa en de diagnostiek van ijs in wolken, en zo bijdragen aan wereldwijde inspanningen voor milieumonitoring.

N.S.L. Communications, produceert pop-up schotelantennes en antennes om breedband en andere communicatiediensten te leveren aan de IOT en de landbouwsector, tegen een fractie van de traditionele kosten van satellietcommunicatie, en zonder de noodzaak om dure cellulaire infrastructuur op de grond op te zetten.

Veel van de ruimtetechnologieën die vandaag in gebruik en in ontwikkeling zijn, zijn onzichtbaar voor het grootste deel van de wereldbevolking, maar ze helpen onze dagelijkse behoeften te vergemakkelijken via verschillende industrieën en platforms. Neem bijvoorbeeld de voordelen die worden aangeboden door twee andere Israëlische bedrijven.

Gorila Link – biedt een plug-and-play “Platform as a service” (PaaS)-oplossing die naadloos de connectiviteit van slimme apparaten over meerdere satellietnetwerken mogelijk maakt en 100% wereldwijde dekking biedt. De voordelen van dergelijke communicatiedekking voor aardse industrieën zijn talrijk, met name in de sectoren olie en gas en bosbouw en transport, evenals in smart city- en IOT-intensieve sectoren.

Op het gebied van toekomstige voedselduurzaamheid, GreenOnyx, is een Israëlische startup voor landbouwtechniek die verse groenten ontwikkelt die gevuld zijn met voedingsstoffen en voedingssupplementen. Het experimenteert met het kweken van een linzenplant op waterbasis onder microzwaartekracht in een autonome kweekfaciliteit. De bladeren zullen worden getest als voedsel in de ruimte en worden geproduceerd in een gecontroleerde groep waar hun groeisnelheid wordt geanalyseerd.

Naast deze recente subsidieontvangers zijn er tal van andere Israëlische bedrijven die bijdragen aan menselijke vooruitgang in belangrijke sectoren.

Een zo’n bedrijf is Space Pharma die verkleinde microzwaartekrachtlaboratoriumtechnologie heeft ontwikkeld, waardoor de ongekende mogelijkheid om nieuwe medicijnen in de ruimte te ontwikkelen. Door experimenten uit te voeren in microzwaartekracht, waar biologische en chemische systemen processen hebben versneld, kunnen wetenschappers driedimensionale groei van celculturen en molecuulstructuren van eiwitten en kristallen observeren tegen lagere kosten en met hogere succespercentages dan experimenten met traditionele onderzoeksmethoden. Volgens de CEO van SpacePharma, Yossi Yamin: “We bestuderen alles van colloïden, enzymatische reacties, levercellen, vloeistoffysica, stamcellen, kankerbiopten, waarvan de moleculen hun driedimensionale vorm behouden.” Dit onderzoek kan uiteindelijk helpen om de weg vrij te maken voor nieuwe doorbraken op gebieden zoals life science, foodtech, chemicaliën, materialen en meer.

Het was de technologie van Spacepharma die enkele van de experimenten mogelijk maakte die werden uitgevoerd door filantroop en voormalig Israëlische gevechtspiloot Eytan Stibbe terwijl hij in april 2022 aan boord van het internationale ruimtestation ISS was. Gezien deze voorbeelden is het duidelijk te zien dat de wetenschapsfeiten in sommige opzichten nu de sciencefiction overtreffen, en Israël helpt daarbij het voortouw te nemen.