De geestelijke gezondheidszorg heeft altijd gestreden tegen politieke en culturele stromingen om de aandacht, financiering en behandeling die ze nodig heeft. Sinds de Covid 19-pandemie maakte de wereld echter een “ongekende crisis” door, aangezien het aantal depressies, eetstoornissen en andere symptomen is verdrievoudigd, met onevenredige gevolgen voor gemarginaliseerde bevolkingsgroepen, gekleurde gemeenschappen en jonge vrouwen. Vele mensen die te maken hebben met ernstige psychische aandoeningen krijgen niet de behandeling die ze nodig hebben. Het is niet voor te stellen wat de uiteindelijke verwoesting is die deze crisis aanricht aan het verlies van mensenlevens, gezinnen en de economie.

Er wordt echter ook gewerkt aan oplossingen voor deze kwestie. Telegezondheidsdiensten helpen professionals en zorgverleners om patiënten op optimale tijden en in veilige omgevingen te bereiken, waardoor de toegang tot zorg en de impact in gemeenschappen toenemen. AI en machine learning zullen algoritmen produceren die stoornissen nauwkeurig kunnen diagnosticeren, behandelingen kunnen voorstellen en de voortgang van patiënten kunnen volgen met een mate van gevoeligheid die gewoon te fijn is voor mensen. Ten slotte zullen monitoring op afstand en mobiele applicaties patiënten en consumenten gezond en gelukkig houden in de toekomst, behandelingen valideren, bruikbare gegevens verzamelen en een spiraal van emotionele veiligheid en productiviteit in gemeenschappen genereren.

De rol van Israël

Israël staat bekend als een centrum van innovatie op het gebied van gezondheidszorg en IT. Vorig jaar stond FREOPP Israël op nummer 5 wereldwijd en nummer 1 in Azië in de “World Index of Healthcare Innovation”. Het land herbergt zo’n 500 startups op het gebied van digitale gezondheidszorg, die profiteren van een groot aantal PhD’s en ingenieurs, evenals een nationaal gezondheidszorgsysteem dat patiëntendossiers digitaliseert en samenwerking met startups omarmt. De regering heeft een miljard Shekels toegezegd om het digitale gezondheidsecosysteem te ondersteunen, en de deelname van Israëlische startups aan grote tentoonstellingen zoals HIMSS, Medica en Arab Health neemt toe.

Bekijk met dat in gedachten eens de volgende Israëlische startups op het gebied van digitale gezondheidszorg die klaar staan om de manier waarop onze maatschappij omgaat met psychische aandoeningen, behandelingen en gezond blijven te vernieuwen.

  • Calmigo is een natuurlijke, draagbare, drugsvrije oplossing die kan worden gebruikt op momenten van overstuursheid, angst en stress. Het is een effectieve en unieke oplossing die zowel kan worden gebruikt voor onmiddellijke verlichting in momenten van nood als voor effectiviteit op de lange termijn. Het is een in de hand gehouden apparaat waarvoor patent is aangevraagd en dat gebruikmaakt van ontspannende geuren en technologie met een quad-sensorische gebruikerservaring om snelle verlichting en ontspanning te bewerkstelligen. Hij is klein genoeg om in je tas te dragen en kan overal en altijd worden gebruikt. Het is snel, volkomen veilig en voor iedereen gemakkelijk te gebruiken is.
  • CobeLabs: CoBe’s AI-gespreksagent biedt tieners een veilige, privé-omgeving om hun problemen te bespreken met een AI-vriend die hun jargon spreekt, hun geheimen bewaart en hoogwaardige, persoonlijke en professionele emotionele en mentale ondersteuning biedt. CoBe pakt de communicatiekloof tussen volwassenen en tieners aan in een stagnerende en gefragmenteerde markt aan, door vertrouwen en betrokkenheid te creëren door het gebruik van tienerjargon en bewezen psychologische en psychiatrische protocollen. Door op te treden als een op tieners gerichte gepersonaliseerde mentale hulphub, zorgt CoBe ervoor dat elke tiener krijgt wat ze nodig hebben.
  • Eleos Health is een digitaal gezondheidsbedrijf dat zorgverleners op het gebied van gedragstherapie ondersteunt in hun missie om de resultaten van gedragsgezondheid te verbeteren. Het HIPAA-conforme, patiëntgerichte digitale platform van Eleos Health helpt clinici de waarde van de therapie-ervaring van elke patiënt te maximaliseren om de behandelresultaten te verbeteren. Eleos Health, aangedreven door therapiespecifieke stemanalyse en kunstmatige intelligentie, biedt een gedragsgezondheidsplatform dat telegezondheidszorg, op metingen gebaseerde en op bewijzen gebaseerde zorg samenbrengt in één holistische oplossing.
  • Iluria is een in Israël gevestigd digitaal gezondheidsbedrijf dat zich richt op het klinische ADHD-segment. Iluria heeft tot doel de bestaande trial-and-error-gebaseerde behandelingsmonitoring die momenteel wordt toegediend aan ADHD-patiënten te verbeteren door een uitgebreide SaaS-gebaseerde oplossing aan te bieden die continue en passieve monitoring biedt, met behulp van biomarkergegevens (smart wearable-agnostic) en machine learning-analyse. Het bedrijf bevindt zich momenteel in de klinische proeffase in Clalit Health Services, een van ‘s werelds grootste HMO’s.

Voor meer informatie over innovaties op het gebied van geestelijke gezondheid uit Israël en andere baanbrekende technologie-startups uit de medische en wellnesssector, neem dan gerust contact op met de Handelsmissie in Den Haag: holland@israeltrade.gov.il