Naarmate de vraag naar schone brandstof wereldwijd toeneemt en de inspanningen om de CO2-uitstoot te verminderen eveneens toenemen, is de opkomst van waterstof als een optie voor schone energie door veel landen verwelkomd. Waterstof zal naar verwachting de komende jaren een sleutelrol spelen bij de overgang van economieën en industrieën naar een koolstofarme wereld om de effecten van klimaatverandering te verzachten. Volgens Fitch Solutions, die schat dat de investeringen in waterstof tegen 2030 meer dan $300 miljard zullen bedragen, wordt verwacht dat de omvang van de waterstofindustrie in 2023 $ 183 miljard zal bedragen, tegen $ 129 miljard in 2017.

 

Zoals bekend is, komt waterstof in verschillende vormen voor, waaronder blauw, groen en grijs. Blauwe en grijze waterstof worden geproduceerd uit aardgas, terwijl groene waterstof wordt verkregen uit het splitsen van water door middel van elektrolyse. Groene waterstof wordt geproduceerd uit hernieuwbare bronnen, terwijl aardgas blauwe en grijze waterstof produceert. Terwijl grijze waterstof een vergelijkbaar productieproces heeft als blauwe, wordt de koolstofdioxide niet afgevangen. Er is ook roze waterstof, die wordt geproduceerd door middel van elektrolyse met kernenergie als energiebron.

 

De huidige waterstofproductie in de VAE is bedoeld als grondstof voor ammoniak en industriële processen. Dit is echter voornamelijk grijze waterstof, waardoor de productie afhankelijk is van aardgas. ADNOC (Abu Dhabi National Oil Company) heeft plannen aangekondigd om zijn capaciteit voor het afvangen van koolstof te vervijfvoudigen van 800.000 ton tot vijf miljoen ton tegen 2030. Dit zal Abu Dhabi tot een van ‘s werelds goedkoopste en grootste producenten van blauwe waterstof maken.

 

De VAE kondigden tijdens COP26 Glasgow hun waterstofroutekaart op hoog niveau aan en hun doel om een ​​’leider’ te worden in de internationale waterstofenergiemarkt met de bedoeling om 25 procent van de wereldwijde waterstofmarkt te veroveren met een focus op koolstofarm groen en blauw waterstof. Er zijn ook besprekingen gaande met veel landen om het te exporteren, voornamelijk naar opkomende internationale markten.

 

Vorige maand kondigde het Abu Dhabi Department of Energy (DoE) de ontwikkeling van zijn waterstofbeleid en regelgevingskader aan. Het raamwerk omvat regelgevingsbeleid voor koolstofarme waterstofcertificering, technische normen en vergunningsprocedures om de nationale waterstofstrategie van de VAE te ondersteunen en te versnellen en de natie te helpen mondiaal leiderschap te bereiken op het gebied van koolstofarme en schone waterstof.

 

Eén van de belangrijkste strategische benaderingen die in het kader zijn geïdentificeerd, zijn wereldwijde samenwerkingen op het gebied van onderzoek en innovatie, en open voor internationale partnerschappen om de routekaart verder uit te werken om te versnellen in alle belangrijke sectoren zoals nutsbedrijven, mobiliteit en industrieën, wat alleen kan worden bereikt door samen te werken met internationale partners zoals vermeld.

 

De VAE en Israël vinden al manieren om samen te werken, en hebben onlangs een overeenkomst bereikt met het staatsbedrijf Israel Electric Corp (IEC) (ISECO.UL) en de in de VAE gevestigde duurzame investeringsmaatschappij Energroup die een voorlopige overeenkomst ondertekenen om blauwe en groene waterstofopwekking te ontwikkelen in Israël. Volgens de overeenkomst zullen de groepen samenwerken aan de inkoop, ontwikkeling, implementatie en exploitatie van groene en blauwe waterstofprojecten.

 

Ondertussen zal een ander in Israël gevestigd bedrijf, Doral-Energy, Israëls eerste groene waterstofproject bouwen dat groene waterstof zal genereren voor gebruik in industriële infrastructuren zoals transportsystemen en industriële installaties. Doral zal elektrolysetechnologie gebruiken die is ontwikkeld door H2Pro, een Israëlische start-up die is opgericht door onderzoekers van het Technion (Israel Institute of Technology). H2Pro heeft een nieuwe gepatenteerde methode van elektrolyse ontwikkeld: het splitsen van water in waterstof en zuurstof met behulp van elektriciteit. De technologie heet E-TAC en lost de belangrijkste uitdagingen van traditionele vormen van elektrolyse op door de fasen te scheiden waarin waterstof en zuurstof worden geproduceerd. Het belangrijkste voordeel van E-TAC is de baanbrekende elektrische efficiëntie, een ongeëvenaarde 95%, die de bedrijfskosten aanzienlijk verlaagt.

 

Bovendien maakt het membraanloze tweestapsproces productie onder hoge druk mogelijk, verlaagt het de productiekosten drastisch en is het veiliger afgesteld. Ten slotte kan de technologie eenvoudig worden opgeschaald door het eenvoudige en modulaire ontwerp.

H2Pro wordt ondersteund door toonaangevende investeerders en industriële partners, waaronder Bill Gates’ Breakthrough Energy Ventures, Yara de grootste ammoniakproducent ter wereld, staalgigant ArcelorMittal en het Israëlische ministerie van Energie. H2Pro heeft ook Shell’s New Energy Challenge gewonnen. Door op deze betaalbare en efficiënte manier groene waterstof te produceren, kan schone energie toegankelijk worden gemaakt voor zowel bestaande industriële consumenten als opkomende waterstoftoepassingen zoals transport, mobiliteit en energieopslag. Als onderdeel van zijn inspanningen om de economie koolstofarm te maken, wordt verwacht dat investeringen in elektrische energie voor verschillende technologieën tegen 2025 Dh 50 miljard zullen bedragen, en ten minste Dh 80 miljard in 2050, waarbij schone en hernieuwbare energie ongeveer twee derde van het totaal in Abu Dhabi alleen al uitmaakt.

 

Het demonstreren van dergelijke investeringsinspanningen in Israël is Israëls eerste waterstof back-up stroomoplossing voor ziekenhuizen. GenCell installeert samen met ABB een unieke op waterstof gebaseerde Uninterruptible Power Supply (UPS) die 24/7 betrouwbare stroomvoorziening voor levensreddende apparatuur garandeert. De baanbrekende brandstofcelback-uptechnologie is een primeur voor een Israëlisch ziekenhuis (Hillel Yaffe Medical Center), met het innovatieve oplossingssysteem dat emissies, kostbare uitvaltijd en reparatiewerkzaamheden vermindert.

 

GenCell, dat op brandstofcellen gebaseerde stroomoplossingen produceert, verkoopt en onderhoudt door waterstof on-demand te creëren uit watervrije ammoniak, stelt zijn brandstofceloplossingen in staat primaire stroom te leveren voor off-grid en arme-grid telecom, evenals voor landelijke elektrificatie. Het bedrijf levert back-upstroom voor nutsbedrijven, binnenlandse veiligheid, gezondheidszorg, geautomatiseerde industrieën, scholen en waterzuivering. In 2019 werd GenCell door Frost & Sullivan erkend met de Europe Enabling Technology Leadership Award.

 

Aangezien de transitie zeker op komst is, zal de echte game-changer fossiele brandstoffen vervangen in verbrandingstoepassingen om warmte en stoom op te wekken. Toch blijft olieraffinage momenteel de grootste markt voor waterstof, goed voor 30 tot 35 procent van de wereldwijde vraag naar waterstof.

 

Raffinaderijen kijken naar aanvullende koolstofarme technologie, zoals elektrische verwarming, koolstofafvang en opslag op de belangrijkste koolstofemissie-eenheden, evenals biomassavergassing voor verdere decarbonisatie van de sector. Een Israëlische technologie Imubit helpt momenteel leiders in olieraffinaderijen en chemische fabrieken met precies dat, door nieuwe optimalisaties en kansen te ontdekken en te gelde te maken met een nieuw Deep Learning Process Control Platform. Imubit biedt een AI-oplossing met diepgaande expertise op het gebied van koolwaterstofverwerking die een nauwkeurig model van de meest winstgevende processen bouwt en deze optimaliseert in een gesloten circuit, gestuurd door planning, met volledige controle door de operator. Bovendien zullen hernieuwbare energie en het gebruik van koolstofarme grondstoffen en producten ook helpen om de uitstoot te verminderen.

 

Geschreven door: Ellie Ellingsen, Israëlische Handelsmissie in de VAE

Neem voor meer informatie over waterstof, CleanTech en mogelijke samenwerkingen tussen Israël en Nederland op dat gebied gerust contact op met de Handelsmissie in NederlandL: hague@israeltrade.gov.il.