Water is de kostbaarste hulpbron op aarde. Water is het belangrijkste ingrediënt voor alles, of het nu gaat om groeien, produceren, consumeren, schoonmaken of wat dan ook, het kan niet zonder water. Ondanks dat 71% van de aarde bedekt is met water, is slechts 3% zoet water, dat kan worden gebruikt voor de bovengenoemde toepassingen. Er zijn verschillende technologische vorderingen gemaakt om de resterende 97% van het zeewater te gebruiken. Onder andere Israël heeft state-of-the-art ontziltingstechnologieën ontwikkeld, die zeewater in drinkwater kunnen veranderen. Onze focus tijdens dit artikel blijft echter bij de 3% zoetwater die we als planeet hebben. We beperken ons onderzoek verder dan afvalwater, grijs water of ander onbehandeld water. We richten ons op drinkwater dat verloren gaat door lekken, barsten of enige andere beschadigde infrastructuur die leidt tot waterverlies, ook wel bekend als Non-Revenue Water (NRW).

Non-Revenue Water (NRW) is het percentage water waarover gemeenten geen inkomsten genereren. Dit kan dus worden omschreven als verloren water door lekken in infrastructuur en gebroken en gesprongen leidingen, onder andere als gevolg van nalatigheid bij het onderhoud van infrastructuur, sabotage van infrastructuur en natuurrampen. niettemin is een gebrek aan onderhoud de belangrijkste oorzaak.

 

Gevolgen van nalatigheid infrastructuur:

Bij het overwegen van de gevolgen van gesprongen leidingen of lekkages is het belangrijk onderscheid te maken tussen heterogene landen. Als we kijken naar het VK, krijgen nutsbedrijven zeer hoge boetes per liter water dat verloren gaat door barsten of lekken. Eén nutsbedrijf kreeg in de loop van 4 jaar £ 32 miljoen aan boetes opgelegd voor lekken, barsten en andere redenen die verband houden met rioolverontreiniging.

Een andere benadering van de kosten van niet-betaald water is om de kosten door te berekenen aan de consument of de eindgebruiker van het water. Consumenten zien de waterprijs dus als hoger dan de werkelijke waterprijs vanwege de NRW-kosten die zijn verwerkt in de totale prijs die consumenten betalen.

Verder is het essentieel op te merken dat niets geïsoleerd gebeurt. Elke druppel water die verloren gaat, bereikte het lek of de gesprongen leiding via energie-intensieve pompen die het water over lange afstanden transporteerden. Dus als uw NRW-cijfer tot 40% is, betekent dit dat de elektriciteitsrekening van het nutsbedrijf ook 40% hoger is dan het zou moeten zijn als er geen lekken zijn! Verder worden er ook belastingen geheven op NRW, waardoor de kosten van het water stijgen.

Daarom zal een verlaging van de niveaus van NRW de waterkosten enorm verlagen, vanwege de water- en elektriciteitskosten die zijn ingekapseld in de kosten van het water. We begonnen dit artikel met het benadrukken van het belang en de multidisciplinaire toepassing van water, wat een verlaging van de kosten van water met zich meebrengt, wat zal leiden tot een verhoging van de levensstandaard. Rekening houdend met de marginale kosten van NRW, onderzoeken we de huidige empirische globale en regionale kosten van NRW.

 

Een globale kijk op non-revenue water (NRW):

Het wereldwijde volume van NRW wordt geschat op 346 miljoen kubieke meter per dag of 126 miljard kubieke meter per jaar. Conservatief gewaardeerd op slechts $ 0,31 per kubieke meter, bedragen de kosten/waarde van verloren water $ 39 miljard per jaar (Liemberger & Wyatt: 2019). Dit komt ruwweg overeen met het jaarlijkse Bruto Binnenlands Product (BBP) van het Zuid-Amerikaanse land Paraguay.

Op basis van deze cijfers veroorzaakt door laks onderhoud, is zichtbaar dat verslechterende waterinfrastructuur een probleem is, verslechterende infrastructuur is echter geen exclusief fenomeen. Waterlekken kunnen op alle continenten worden waargenomen. NRW in Noord-Amerika verzamelde zich tussen 20% en 30% (Xylem: 2022). NRW in China komt neer op 20%, terwijl dat in West-Europa gemiddeld tussen de 10% en 40% ligt (AVK:2017).

We zien dat NRW niet beperkt is tot één land of één werelddeel. Vervolgens nemen we in ons onderzoek Afrika onder de loep. NRW in Sub-Sahara Afrika (SSA) is ongeveer 14 miljoen kubieke meter per dag. Dit bedroeg in totaal een verbazingwekkend bedrag van $ 1,4 miljard per jaar. Zoals eerder vermeld, gebeurt niets geïsoleerd. SSA wordt al geconfronteerd met enorme waterbeperkingen. 1 op de 3 Afrikanen kampt met waterschaarste, dit zijn ongeveer 400 miljoen mensen. Het verminderen van de NRW in SSA kan al een substantieel verschil maken in de stap naar het bereiken van Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling (SDG) 6: Schoon water en sanitaire voorzieningen.

 

Non-Revenue Water (NRW) is niet het einde van de wereld.

Verschillende landen hebben de afschrikking met succes omgedraaid. De stad Manilla, de hoofdstad van de Filippijnen, heeft triomfantelijk haar NRW in de stad teruggebracht van 63% naar 11% in 16 jaar. Ons tweede voorbeeld richt zich op de natie Israël in het Midden-Oosten. Gelegen in het midden van een woestijn. Israël zal binnenkort 90% van zijn watervoorraad verkrijgen door ontzilting van zeewater. Verder wordt 80% van het afvalwater van huishoudens gerecycled. Water wordt dus niet verspild in Israël. Dit is verder terug te zien in het totale NRW dat in 6 jaar tijd met 75% is teruggebracht van 8% naar 2%.

Tot slot bekijken we de ontwrichtende Israëlische technologieën die deze enorme vermindering van Noordrijn-Westfalen mogelijk hebben gemaakt:

Aquarius Spectrum – Aquarius Spectrum ontwikkelt akoestische oplossingen die waterbedrijven in staat stellen hun ondergrondse activa proactief te bewaken en achtergrondlekken in de beginfase van hun ontwikkeling op te sporen en de lekken te repareren voordat ze aan de oppervlakte komen en ernstige schade aanrichten. Aquarius beoordeelt ook de werkelijke toestand van de leidingen. Deze oplossingen zijn gebaseerd op gevoelige vaste en mobiele sensoren met geavanceerde correlerende algoritmen, die op alle soorten leidingen kunnen worden toegepast.

Takadu – TaKaDu’s nieuwe oplossing voor voorspellend onderhoud zorgt voor meer efficiëntie in het hele netwerk, identificeert gebieden die niet zo goed presteren en doet aanbevelingen om ze op peil te brengen. Door gebruik te maken van gegevens uit beter presterende gebieden, kan TaKaDu u helpen om prioriteit te geven aan lekdetectie-onderzoeken en defecte bedrijfsmiddelen op te sporen voordat ze als gebeurtenissen in het TaKaDu-systeem naar voren komen.

Utilis – Met behulp van algoritmen die zijn verfijnd met de kracht van AI en machine learning om de kenmerken van water dat uit verschillende systemen lekt te herkennen, biedt Utilis waarschijnlijke leklocaties als abonnement. Vergeleken met de huidige lekdetectiediensten en -methoden, identificeert de op satellieten gebaseerde lekdetectietechnologie niet alleen meer lekken, maar verhoogt het de efficiëntie van het veldpersoneel tot wel 400%!

Curapipe System – Curapipe ontwikkelde de gepatenteerde Trenchless Automated Leakage Repair (TALR), een oplossing voor het snel verminderen van niet-duurzame lekkageniveaus. Het is ontworpen om samen te werken met lopende actieve lekkagebeheerservices en werkt goed met geïnstalleerde netwerkdrukverminderingssystemen. Curapipe’s TALR is een oplossing voor het repareren van interne pijpleidingen voor meerdere lekken in waterdistributienetwerken. TALR is vooral geschikt voor pijpleidingen met substantiële lekkage uit meerdere lekbronnen. TALR is geschikt voor een breed scala aan buismaterialen en als stand-alone systeem. Eenmaal gelanceerd in het behandelde leidinggedeelte, detecteert het zelf waterlekken en dicht en repareert het deze automatisch.

Wint – WINT levert oplossingen voor waterintelligentie die bedrijven in staat moeten stellen hun water effectief te beheren, zodat ze het verbruik kunnen verminderen, afval kunnen elimineren, schade door waterlekken kunnen voorkomen en hun ecologische voetafdruk kunnen verkleinen. WINT maakt gebruik van de kracht van kunstmatige intelligentie, signaalverwerking, automatische afsluiters en IoT-technologieën. De oplossingen van het bedrijf bewaken waterstromen om afwijkingen, lekken en verspilling op te sporen en om real-time inzichten en waarschuwingen te geven wanneer er problemen worden gedetecteerd.

We ronden dit artikel af door te verwijzen naar de kansen die ontstaan in de financiering van Non-Revenue Water-oplossingen. Lekdetectietechnologieën besparen geld bij de inbedrijfstelling van de technologie, doordat er minder water wordt verspild. Daarom, in plaats van geld te verliezen door lekken, besteedt u dat geld aan technologieën die lekken stoppen, water behouden en watertekorten bestrijden, wat uiteindelijk een positieve bijdrage levert aan de verwezenlijking van de 6e SDG.