In het VK lijkt Open Banking een vrij gevestigde en veelgebruikte technologie die door veel van de grootste banken van het land wordt gebruikt, maar in Israël is het echter nog steeds een idee voor de toekomst. Het VK was een van de eerste landen ter wereld die zijn financiële markten openstelde voor open bankieren, waarbij 80% van de Britse klanten zich aanmeldde bij banken die deel uitmaken van het Open Banking-programma; dit omvat HSBC, Barclays, Lloyds en Santander om er maar een paar te noemen.

 

Met Open Banking kunnen klanten geld overmaken, overboekingen doen en hun financiën digitaal beheren via apps en beveiligde netwerken in plaats van het ouderwetse model van bankieren in de winkel. Dit wordt allemaal gedaan doordat banken in het VK hun gegevens publiekelijk openstellen en mensen in staat stellen om records te zien zoals filiaallocatie, informatie over bankproducten en bestedingsgegevens van hun eigen rekeningen. Het systeem is van kracht sinds begin 2018 en heeft de manier veranderd waarop het Britse bankwezen op zowel macro- als microschaal werkt.

 

Hoewel Israël een van de wereldleiders is op het gebied van FinTech, met enorme vorderingen op het gebied van online betalingsplatforms, buy-now-pay-later-oplossingen en het nieuwe opkomende gebied van Web 3.0-integratie in de financiële wereld, loopt zijn infrastructuur voor open bankieren daar ver achter van het VK. Regelgevende, politieke en economische obstakels waren de grootste hindernissen om het van de grond te krijgen, maar we beginnen stappen voorwaarts te zien bij enkele van de grote banken die het willen ontwikkelen tot de mainstream. In november van dit jaar reist de Bank of Israel naar het VK om banken, advocatenkantoren, toezichthouders en Open Banking-initiatieven te ontmoeten om meer te weten te komen over de werking van het systeem. Dit is een grote stap in de goede richting voor de Israëlische centrale bank, omdat het laat zien dat Open Banking de intrigerende en ondersteunende steun is van een gecentraliseerde instelling om de bankdiensten van Israël te verbeteren.

Bovendien zijn de technologieën die nodig zijn om dit gebied te regenereren niet ver van huis verwijderd van de instellingen van Israël, aangezien veel oplossingen te vinden zijn in het levendige FinTech-ecosysteem van het land, bijvoorbeeld:

 

Rewire is een erkend overmakingsbedrijf dat gebruikers helpt te besparen op vergoedingen en tarieven bij het verzenden van geld vanuit Israël naar een van de meer dan 20 landen. De service, die toegankelijk is vanaf elk apparaat dat met internet is verbonden, biedt besparingen op valutaomrekening en overdrachtskosten.

 

ZenGo is een niet-bewarende portemonnee voor digitale valuta die de noodzaak wegneemt om de privésleutels van gebruikers te beveiligen en te beheren. ZenGo gebruikt een mobile-first softwarebenadering met geavanceerde cryptografie om de crypto-activa van klanten te beveiligen. De technologie legt een sterke focus op beveiliging, evenals de gebruikersinterface en ervaring. ZenGo is ontwikkeld door KZen Networks.

 

Credics creëert en levert snelle, flexibele en kostenefficiënte transactiebeheeroplossingen voor elk betalingstype. Sinds 1999 heeft het bedrijf een staat van dienst opgebouwd voor betalingsverwerking op maat voor verschillende sectoren en internationale klanten in verschillende sectoren. Met meer dan 35 jaar praktische ervaring stelt Credics bedrijven in staat om alle financiële activiteiten te plannen en te beheren met evenwicht, finesse, snelle time-to-market en een opmerkelijk investeringsrendement. De oplossingen van Credics kunnen elke transactie verwerken met elk kaarttype of betaalmethode. Een modulaire, op regels gebaseerde engine maakt het product volledig flexibel, zodat het eenvoudig en efficiënt kan worden aangepast aan de behoeften van elke klant. De technologieën van Credics zijn volledig compatibel met bestaande systemen en kunnen worden geïntegreerd met reeds bestaande verwerkingsprogramma’s of kunnen dienen als een op zichzelf staand systeem, waarbij alle fasen van de betalingsverwerking worden uitgevoerd en uitgebreide, gestroomlijnde services worden geboden. De op regels gebaseerde engine van Credics biedt op maat gemaakte oplossingen voor betalingsverwerkers, kaartuitgevers, acquirers, verzekeringsmaatschappijen, banken, detailhandelaren en meer.

 

Crowded is een baanbrekende dienst voor bank- en financieel beheer die speciaal is ontworpen voor op leden gebaseerde non-profitclubs, groepen en hun leden. De app van het bedrijf is op maat gemaakt voor het segment dat bestaat tussen B2B en B2C en dat te weinig wordt bediend door traditionele banken. Door betalingsoplossingen, banktools, rapportagefuncties, belastingtools en organisatiebeheersoftware in één pakket aan te bieden, wil Crowded een revolutie teweegbrengen in de manier waarop 501(c)-organisaties hun geld beheren.

 

Duality Technologies ontwikkelt technologieën voor privacybeschermende datasamenwerkingen. Duality SecurePlus combineert geavanceerde homomorfe encryptie en datawetenschap, waardoor organisaties inzichten kunnen afleiden zonder gevoelige gegevens bloot te leggen. Duality stond vermeld op Fast Company’s 2020 Most Innovative Companies List in de categorie Data Science. Duality is ook erkend als Gartner “Cool Vendor” voor privacybehoud in Analytics en werd tweede in de RSAC Sandbox-competitie.

 

Open Finance levert een volledig platform van financiële technologietools voor kleine en middelgrote bedrijven, financiële technologiebedrijven en financiële instellingen. De gebruiksvriendelijke maar toch rijke API’s en SDK’s van het bedrijf stellen gebruikers in staat om het meeste uit de financiële gegevens van hun klanten te halen.

In plaats van dat Israël de inspiratie voor het VK is, zal Israël misschien het voorbeeld van Groot-Brittannië volgen bij het helpen om een revolutie teweeg te brengen in hun banksysteem.

 

Neem voor meer informatie over UK Open Banking gerust contact op met Cameron Crowley (cameron.crowley@israeltrade.gov.il) en voor verdere vragen over Israëlische innovatie kunt u contact opnemen met uw plaatselijke handelskantoor.