Hoewel de Israëlische interne markt klein is, hebben meer dan enkele honderden multinationale ondernemingen R&D-technologiehubs in Israël opgericht. Waarom is dit het geval? Het korte antwoord is: ze willen toegang tot het technologie-ecosysteem van Israël en zijn ondernemers.

 

Veel aspecten vormen wat veel Israëli’s simpelweg “het ecosysteem” noemen. Dit omvat duizenden geweldige startups, VC’s van wereldklasse en een regering die het nemen van ondernemersrisico’s graag wil promoten.

 

Een vaak over het hoofd gezien onderdeel van het “ecosysteem” zijn echter de Israëlische universiteiten. Er is een sterke focus binnen Israëlische universiteiten op het werken met bedrijven – inclusief multinationals – om geavanceerde oplossingen te ontwikkelen. Het meest recente voorbeeld van het respect van multinationals voor het onderzoeksvermogen van Israëlische universiteiten was de aankondiging door het gigantische IT- en computerbedrijf Lenovo dat het een speciaal Lenovo Cybersecurity Innovation Center (LCIC) oprichtte aan de Ben Gurion Universiteit van de Negev, gelegen in Israëls opkomende cyberhub van Bersheeva.

 

Wat vooral uniek is aan deze nieuwe innovatiehub, is dat het gericht is op zero-trust architecturale innovatie in hardware-cyberbeveiliging. Hoewel de overgrote meerderheid van de oplossingen gericht is op het beveiligen van software, kan de hardware zelf ook een belangrijke bedreigingsvector zijn. Deze investering door Lenovo zal Israël en de Ben-Gurion University helpen positioneren als wereldleiders op het gebied van hardwarebeveiliging. Oplossingen die bij LCIC worden ontwikkeld, zullen niet alleen van theoretisch belang zijn, maar zullen ook daadwerkelijk worden geïntegreerd in Lenovo’s Thinkshield-productportfolio.

 

Zowel Lenovo als het team van Ben-Gurion zijn enthousiast over deze nieuwe samenwerking. Senior Lenovo-directeur Nima Baiati verklaarde dat “de opening van het nieuwe beveiligingsinnovatiecentrum met de Ben-Gurion University ons toegang geeft tot een wereldwijde samenhang van beveiligingsinnovatie”, terwijl professor Yuval Elovici, hoofd van het Ben-Gurion Cybersecurity Research Center, de toewijding benadrukte om samen te werken met de particuliere sector zegt: “we staan te popelen om samen te werken met marktleiders die onze waarden delen en ernaar streven om als model voor de industrie te dienen door actief te streven naar uitmuntendheid en innovatie op het gebied van cyberbeveiliging.”

 

Dus als u voor een bedrijf werkt dat op zoek is naar creatieve, out-of-the-box methoden om het tempo van uw innovatie op gang te brengen, zou een gesprek met Israëlische universiteiten zeker op uw agenda moeten staan.

 

Wilt u met Israëlische bedrijven in contact komen? U kunt ons bereiken via hague@israeltrade.gov.il.