Klimaatverandering en luchtvervuiling is een wereldwijd probleem en de overstap naar elektrische voertuigen is een manier om dit te verminderen. De Israëlische auto-tech-industrie speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen van groene oplossingen in de autowereld. Een van de belangrijkste oorzaken van de klimaatcrisis is het wegvervoer. Dit maakt de overgang van de vervuilende auto-industrie naar schone en slimme transportoplossingen nog belangrijker.

 

De transitie naar elektrisch rijden gaat niet vanzelf; het is sterk afhankelijk van overheidsbetrokkenheid en stimulansen om de productie en acceptatie te versnellen. Israël heeft een groot potentieel voor het adopteren van elektrische auto’s. Als relatief klein en dichtbevolkt land vraagt het om een eenvoudige laadinfrastructuur. Het heeft zijn eigen bronnen van aardgas, relatief lage elektriciteitsprijzen en hoge brandstofprijzen die de markt ertoe kunnen aanzetten om EV’s te gebruiken op basis van elektriciteit die wordt opgewekt uit aardgas. Israël staat ook bekend als een land dat de neiging heeft om technologie en innovatie over te nemen, met een publiek dat zeer openstaat voor verandering. Dit kan helpen bij de omslag naar elektrisch vervoer.

 

Israël is niet alleen een markt voor elektrische voertuigen, maar is ook een innovator op dit gebied. Er is een felle innovatierace gaande in de EV-sector, waarin biljoenen dollars zijn geïnvesteerd. Verschillende Israëlische bedrijven ontwikkelen belangrijke uitvindingen en dragen bij aan de race om de CO2-uitstoot te verminderen.

 

Hier zijn enkele van de toonaangevende Israëlische startups die werken aan het elektrificeren van ons vervoer over land en door de lucht:

 

Store Dot: Een ontwikkelaar van batterijen op basis van nano- en organische verbindingen voor e-voertuigen. Het heeft Li-ion-batterijen ontwikkeld door nanostructureel materiaal te combineren met organische bindmiddelen en elektrolyten om geoptimaliseerde batterijen voor meerdere sectoren aan te bieden. Het maakt ook gebruik van kunstmatige intelligentie en machine learning-technieken om organische verbindingen te combineren met nanomaterialen. De kenmerken omvatten de synthese van organische en anorganische verbindingen, hoogspanningscapaciteit, verbeterde veiligheid met dendrietpreventie en real-time thermisch en spanningsbeheer.

 

Urban Aero: ontwikkelt ventilatorvliegtuigen met luchtkanalen voor meerdere toepassingen. Het ontwikkelt een onbemand luchtvaartuig en zijn exportvariant, de Cormorant. Het ontwerp omvat een ventilator waarmee het vliegtuig verticaal kan opstijgen en landen, en het bedrijf beweert dat de romp zelf de vorm heeft van een vleugelprofiel om aerodynamische lift te bieden. Het bedrijf is van plan dezelfde technologie te gebruiken om passagiersvliegtuigen te ontwikkelen voor reizen binnen de stad.

 

VisIC Tech: is een technologielicentiegever en een leverancier van GaN-apparaten met hoog voltage (650 V en hoger) voor grote volumes aan de snelgroeiende markt voor stroomconversie. Het bedrijf heeft een echte GaN Metal-Insulator-Semiconductor High Electron Mobility Transistor (MISHEMT) gemaakt die normaal gesproken UIT staat in de oorspronkelijke modus.

 

IRP Systems: biedt een gepatenteerd softwaregedefinieerd aandrijfsysteem voor micromobiliteit. Hun oplossing, genaamd Hummingbird, bestaat uit een gepatenteerd intelligent besturingsalgoritme gekoppeld aan een elektromotorontwerp dat helpt bij het bereiken van de meetwaarden voor hoge vermogensefficiëntie. Het bewegingssysteem is voldoende veelzijdig en kan worden geïmplementeerd in elk systeem met een elektrische bewegingsvereiste. Het is bedoeld voor gebruik in drones, elektrische voertuigen, onbemande grondvoertuigen of robotactuatoren.

 

Phinergy: richt zich op de ontwikkeling van metaal-lucht batterijsystemen en technologie voor elektrische voertuigen. De belangrijkste focus van het bedrijf ligt op de ontwikkeling van aluminium-lucht- en zink-luchtbatterijen. Het bedrijf beweert met succes een aluminium-luchtbatterijsysteem te hebben geïntegreerd in een elektrisch voertuig, wat resulteert in een meer dan drie keer groter rijbereik dan de huidige EV’s.

 

GoTo: Een app-gebaseerd platform dat autohuurdiensten met meerdere categorieën aanbiedt. Het platform stelt gebruikers in staat om auto’s, elektrische bromfietsen, scooters, fietsen, etc. te huren. Gebruikers kunnen de voertuigen in de buurt van hun locatie boeken, boeken en ontgrendelen met behulp van de mobiele applicatie. Het biedt functies zoals in-app betalingen, biedt korte en lange termijn verhuur, enz. Aan het einde van de rit moeten gebruikers de voertuigen parkeren op aangewezen parkeerplaatsen. De mobiele applicatie is beschikbaar voor zowel Android- als iOS-platforms.

 

City Transformer: Een ontwikkelaar van elektrische auto’s. Het bedrijf ontwikkelt elektrische auto’s met een opvouwbaar chassis waardoor voertuigen gemakkelijk geparkeerd kunnen worden. Het biedt functies zoals een snelheidsbereik van 90 km/u, schijfremmen, 2 elektromotoren van 7,5 kW, een vermogensbereik van 15 kW, enz.

 

Make My Day: biedt een locatiegebaseerde app om de optimale route voor meerdere boodschappen te bepalen. Het bepaalt de optimale route voor meerdere boodschappen op basis van de afstand van bedrijven tot de gebruiker, wachtrijlengte, werkuren, parkeren en verkeer. Het helpt ook bij het schatten van de taakduur, de totale tijd die nodig is voor alle boodschappen. Het beweert zowel bedrijven als individuen te helpen om dagelijkse boodschappen op een effectieve manier te doen.

 

EVR Motors: ontwikkelt motoren voor multi-category elektrische voertuigen. Het bedrijf ontwikkelt een motor met 3D trapeziumvormige tanden en wikkelingen die een geoptimaliseerde magnetische flux genereren, een geïntegreerd koelsysteem, enz. Het biedt functies zoals lichtgewicht, compact formaat, enz. Deze worden gebruikt in elektrische en hybride voertuigen, elektrische motorfietsen, motorfietsen, enz. Ook kunnen deze gebruikt worden voor industriële toepassingen.

 

Carrar: Een aanbieder van oplossingen voor thermisch beheer. Het bedrijf biedt thermische beheeroplossingen voor batterijen, aandrijflijnen, oplaadinfrastructuur voor elektrische voertuigen, enz. Het systeem biedt optimaal koken dat de warmtefluxen voor het opladen beheert, waardoor de batterij langer meegaat. Biedt ook een tweefasig dompelkoelsysteem voor boordcomputers, vermogenselektronica, enz.

 

Neem voor meer informatie contact op met de Israëlische Handelsmissie in Nederland: hague@israeltrade.gov.il.