De moderne economie valt of staat bij zijn innovatiekracht: vernieuwing is de kern van het verwerven en behouden van een sterke concurrentiepositie. Voor kennislanden als Nederland en Israël – met voornamelijk menselijk kapitaal als economische drijfveer – is slimme technologische vooruitgang daarom zonder twijfel van uiterst belang.

Vanwege deze vergelijkbare economische aard bestaat er een hoge mate aan samenwerkingsvoordeel. Zodoende hebben Nederlandse en Israëlische bedrijven gezamenlijk meerdere research & development (R&D)-projecten opgezet. Met hun gedeelde waarden en complementaire expertise hebben Israëlische en Nederlandse R&D-centra innovatieve oplossingen ontwikkeld voor uiteenlopende onderwerpen en uitdagingen.

In deze blogpost belichten we één zijde van deze relatie, namelijk de aanwezigheid van Nederlandse onderzoek en ontwikkeling (O&O) in Israël. We werpen een blik op enkele bijzondere R&D-vestigingen en op welke onderwerpen deze centra uitblinken.

Philips

Philips heeft meerdere R&D-locaties in Israël. Na het openen van de eerste O&O-vestiging in 2001 met in de daaropvolgende jaren enkele acquisities en verdere groei is de medische zorggigant nu verantwoordelijk voor R&D-activiteiten in Haifa, Caesarea, Netanja en Raänana. Op deze locaties wordt gewerkt aan (PET-)CT-scanners, medische weergavesoftware, oncologische informatica, beeldgeleide hartritmetherapie, en hun cloudgebaseerd beeldvormingsplatform.

Elastic

Het Nederlandse Elastic produceert de krachtige zoekmachine Elasticsearch, dat voor websites en andere computerapplicaties zoekresultaten sorteert en presenteert: als u via een website in de zoekbalk een opdracht invoert, bestaat de kans dat Elasticsearch de resultaten levert die u te zien krijgt.

Met de aanschaffing van het Israëlische bedrijf build.security in 2021 heeft Elastic nu ook een R&D-centrum in Israël. Tot dusver bouwt dit centrum voort op het werk dat build.security heeft verricht op het gebied van cyberdreiging-identificering, om zo hun product nog weerbaarder te maken.

Booking.com

Sinds 2017 heeft het reisbedrijf Booking.com een O&O-vestiging in Tel Aviv. Dit centrum is ontstaan na Booking.coms overname van het Israëlische Evature, en bouwt verder op de technologie van Evature voor het verbeteren van zijn data-gebaseerde model en digitale marketing.

Just Eat-Takeaway (Thuisbezorgd.nl)

Het Nederlandse maaltijdbestelbedrijf Just Eat-Takeaway – of zoals het in Nederland bekend is: Thuisbezorgd.nl – is sinds 2018 actief in Israël. Dit is bewerkstelligd middels de overname van het Israëlische 10bis, waarmee Just Eat-Takeaway ook een Israëlisch R&D-centrum opgericht heeft.

De focus van Just Eat-Takeaways O&O-activiteiten in Israël is de verdere ontwikkeling van ‘Takeaway Pay’: een betaalpas waarmee bedrijven hun werknemers een budget of korting kunnen geven voor het bestellen van eten.

Technologische synergie

Oud-Philips topman Frans van Houten sprak van Israëls ‘spirit of innovation’ (‘innovatiegeest’) toen hij sprak over waarom Philips zijn activiteiten zo snel uitbreidde in Israël. Dit is een breed gedeelde indruk, en ook waarom Israël bekend staat als de ‘start-up nation’. Israël belichaamt innovatie, hetgeen veel kansen biedt voor Nederlandse ondernemingen die een technologische voorsprong willen krijgen (of behouden) op de concurrentie.

Alhoewel de genoemde voorbeelden een beeld hebben geschept van de huidige Nederlands-Israëlische synergie, is er nog veel ongebezigde potentie tussen de twee landen. Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor uw bedrijf met betrekking tot R&D in Israël? Neem voor meer informatie contact op met de Israëlische Handelsmissie in Nederland: hague@israeltrade.gov.il.