Revolutionaire innovatie in verschillende sectoren zorgt voor een verandering in het wereldwijde bedrijfslandschap en Israël is de thuisbasis van een van ‘s werelds grootste innovatietechnologiehubs. Het heeft de laatste tijd een enorme groei doorgemaakt, met name in de sector transport, logistiek en mobiliteit. Als zodanig wordt de wereldwijde transportindustrie verstoord door trends in nieuwe mobiliteit, autonoom rijden, digitalisering en elektromobiliteit.

Startups grijpen bovendien de kans om nieuwe oplossingen voor de toekomst van mobiliteit te ontwikkelen; ze spelen in op de trend dat nieuwe mobiliteit zorgt voor innovatieve mobiliteitsoplossingen voor passagiers en goederen, met name op het gebied van gedeelde mobiliteit en micromobiliteit, maar ook op het gebied van wagenparkbeheer. Start-ups in verband met autonoom rijden hebben de sterkste groei van de vier categorieën laten zien en start-ups in verband met digitalisering vormen het grootste deel van de start-ups op het gebied van mobiliteit. Startups die zich richten op de ontwikkeling van elektromobiliteit (zoals EV’s, batterijen, laadvoorzieningen en elektromotoren) hebben de afgelopen jaren een gematigde groei doorgemaakt.

De opstand in de industrie wordt gevoed door een convergentie tussen de groeiende behoefte om stedelijke transportproblemen op te lossen en de opkomst van nieuwe technologieën en radicale bedrijfsmodellen. Slimme mobiliteit biedt de mogelijkheid om waardevolle diensten te leveren over volledige vervoersnetwerken, waardoor stedelijke congestie, moeilijkheden bij het bieden van aanvullende vervoersinfrastructuur en inflexibele en gereguleerde openbaarvervoersbedrijven worden tegengegaan. Over het algemeen is de manier waarop individuen van de ene plaats naar de andere reizen fundamenteel aan het veranderen.

 

Hieronder vindt u een lijst met enkele bedrijven die slimme mobiliteitsoplossingen aanbieden:

  1. Otonomo – voedt een data-ecosysteem van OEM’s, wagenparken en meer dan 100 dienstverleners in de transport-, mobiliteits- en auto-industrie. Het platform van het bedrijf verwerkt veilig meer dan 4 miljard datapunten per dag wereldwijd van meer dan 50 miljoen voertuigen met een licentie op het platform, samen met enorme hoeveelheden gegevens over mobiliteitsvraag uit multimodale bronnen. Vervolgens hervormt en verrijkt het de gegevens om de time-to-market te versnellen voor nieuwe diensten die zijn ontworpen om de mobiliteit en transportervaring te verbeteren. Otonomo biedt diepere zichtbaarheid en bruikbare inzichten om strategische datagestuurde beslissingen mogelijk te maken, waardoor het giswerk uit de mobiliteits- en transportplanning, -implementatie en -operaties wordt gehaald.
  2. Uveye – ontwikkelt geautomatiseerde voertuiginspectiesystemen die worden aangedreven door kunstmatige intelligentie en eigen hardware. Het uniforme inspectie-as-a-service deep-learning-platform van het bedrijf biedt een objectieve, schaalbare en efficiënte standaardpraktijk voor het identificeren van problemen in voertuigen terwijl ze door de levenscyclus van de auto gaan. UVeyes-oplossingen voor afwijkingsdetectie en -waarschuwing bieden ondersteuning in de hele mobiliteitsindustrie, van de in-line inspectie of spuiterij ter plaatse bij de OEM-fabrikant tot de aftermarket met verzekeringsmaatschappijen, wagenparkbeheerders, verhuurbedrijven, dealers en meer.
  3. Autobrains – biedt waarnemingsproducten voor geavanceerde rijhulp en volledig autonome rijsystemen, met dramatisch superieure prestaties en lagere computervereisten vergeleken met de marktstandaard. Dankzij het nauwkeurige perceptie- en detectieplatform kan de auto zijn omgeving volledig begrijpen en een breed scala aan fijnmazige concepten herkennen, waaronder voetgangers, voertuigen en gedragstoestanden.
  4. Via – gebruikt nieuwe technologieën om openbare mobiliteitssystemen aan te drijven en netwerken van dynamische shuttles, bussen, rolstoeltoegankelijke voertuigen, schoolbussen en autonome voertuigen over de hele wereld te optimaliseren. Het platform van het bedrijf gebruikt algoritmen om routes voor het delen van ritten aan te passen aan de behoeften van passagiers. Via’s technologie stelt minibussen of andere grote gedeelde taxi’s in staat passagiers op te halen bij vooraf afgesproken haltes en routes in realtime aan te passen aan de passagiersvraag, verkeersopstoppingen en andere factoren. Via geeft licenties voor zijn technologie aan steden, transportautoriteiten, schooldistricten, universiteiten en particuliere organisaties om hen te helpen hun eigen technologiegestuurde transportnetwerken op te bouwen. Het bedrijf werkt samen met meer dan 400 lokale overheden in meer dan 20 landen wereldwijd.
  5. Aquarius Engines – ontwikkelt, produceert en distribueert lineaire verbrandingsmotoren, gebaseerd op de gepatenteerde tweezijdige lineaire motor met vrije zuiger van het bedrijf, die ook kan worden geïntegreerd in generatoren voor off-grid elektriciteit of het stimuleren van elektrische aandrijflijnen. Met slechts één bewegend onderdeel is de Aquarius-motor compact en licht van gewicht, waardoor de fabricage- en onderhoudskosten lager zijn. De Aquarius-generator is ontwikkeld en gebouwd om te voldoen aan robuuste eisen op het gebied van beschikbaarheid, betrouwbaarheid, redundantie, bediening op afstand en kostenefficiëntie.
  6. Greenroad Technologies – een leverancier van wagenparkbeheeroplossingen die zich onderscheidt door zijn focus op chauffeursveiligheid voor commerciële wagenparken. De producten van het bedrijf worden gebruikt door meer dan 120.000 chauffeurs in honderden wagenparken over de hele wereld en leveren een snel rendement op investering op basis van een vermindering van incidenten, brandstofverbruik, koolstofemissies en onderhouds- en verzekeringskosten. De oplossingen van GreenRoad bieden realtime chauffeurscoaching en waarschuwingen voor meer dan 150 risicovolle rijmanoeuvres van verschillende ernst, samen met voorspellende rij- en voertuiganalyses. Het op mobiele apps gebaseerde platform van het bedrijf wordt nu gebruikt door duizenden mobiele werknemers en chauffeurs in de olie- en gasindustrie over de hele wereld. De beschikbaarheid van deze digitale oplossing maakt het voor klanten gemakkelijk om aannemers en uitzendkrachten, evenals werknemers, inclusief motorrijders, op te nemen in het Safe Driving-programma en om de oplossing uit te rollen binnen wereldwijde organisaties.

 

Wilt u in contact komen met deze of andere Israëlische bedrijven, of meer weten over de Israëlische markt en de mogelijkheden in Nederland? U kunt ons bereiken via hague@israeltrade.gov.il.