Den politiska polarisationen av mediatäckningen är genomgripande globalt; men kan hittas nyligen och kraftfullt i pressbehandlingen av de amerikanska valen 2020. Eftersom USA: s president till stor del förblir (eller åtminstone i sin egen uppfattning) den mest kraftfulla och inflytelserika positionen i ordet, är det kommande valet viktigt.

En internationell studie som gjordes före det amerikanska valet 2016 visade att 83% av de amerikanska respondenterna beskrev sig som intresserade av det amerikanska presidentvalet. Jämförande beskrev 84% av de australiensiska respondenterna sig som intresserade av det amerikanska presidentvalet, vilket gör att australierna, en nation som ligger på andra sidan världen, uppenbarligen är mer intresserade än amerikaner. Det råder ingen tvekan om att detta val är av oerhört stor betydelse både för USA och för resten av världen, liksom dess medietäckning, eftersom det är den direkta kommunikationslinjen till massorna. Frågan om mediaspänning är en pågående fråga, dess lösning påstår jag inte att jag kan tillhandahålla. En närmare undersökning av problemet och en diskussion kring innovativ israelisk teknik som arbetar aktivt för att minska denna fördom hjälper till att dechiffrera innebörden från mediet.

USA genomgår ett hett ifrågasatt presidentval 2020, med nya studier från Pew Research Center som visar att republikaner och demokrater lägger sitt förtroende i två, nästan inversa, mediamiljöer. Studien frågade om användning av, förtroende för och misstro mot 30 olika källor. Större delar av republikanerna uttryckte misstro snarare än förtroende hos 20 av de 30 källorna som frågades om. Endast sju av försäljningsställena skapade mer förtroende än misstro bland republikaner, inklusive; Fox News, The Rush Limbaugh Show (en populär konservativ amerikansk samtalsradioshow) och liknande The Sean Hannity Show.

Omvänt var det demokratiska antalet nästan exakt omvänd. Större delar av demokratiska anhängare uttryckte förtroende snarare än misstro mot 22 av källorna. Endast åtta genererade mer misstro än tillit, inklusive; Fox News, Rush Limbaugh och Sean Hannity.

I september 2020 avslöjade en enkätundersökning av Gallup “69% av amerikanerna säger att de är mer bekymrade över fördomar i de nyheter som andra människor konsumerar än dess närvaro i sina egna nyheter (29%).” Med andra ord, fler amerikaner har fördomar mot informationskällor som inte passar deras ideologi än inte. Vidare har Amerika för närvarande ett rekordhögt antal väljarengagemang men nästan hälften säger att de kommer att ha svårt att rösta. En nyligen genomförd studie avslöjar att 50% av amerikanerna säger att det kommer att vara “väldigt” eller “något lätt” att bestämma vem som ska rösta på, medan ungefär samma andel, 49%, säger att de kommer att ha svårt att bestämma. Som jämförelse angav 85% av väljarna i oktober 2018 att det skulle vara lätt att rösta. Engagemang har aldrig varit högre, förvirring har aldrig varit värre. Under dessa allvarliga omständigheter, hur kan tekniken hjälpa till att utnyttja detta engagemang och hantera den förvirring som medierna medför?

Den första presidentdebatten 2020 kritiserades allmänt för det barnsliga beteende som kandidater uppvisade och deras helt fruktlösa diskurs. Innehållet i debatten imiterade åsikter som lämnats i stort sett krigförande toner som oftare än inte leder till ihåliga argument av polariserade åsikter än vad som liknar informativt. Det israeliska teknikföretaget OpenWeb tar itu med frågan om giftiga politiska samtal på gräsrotsnivå.

OpenWebs teknik utnyttjar decentraliserade principer på internet för att skapa en online-miljö som gör det möjligt för alla synpunkter att vara en del av konversationen och ger utgivare av onlinemedier möjlighet att skapa hälsosamma samhällen med engagerade användare. Openweb grundades 2012 och har kontor i Tel Aviv och New York och används av toppförlag, inklusive men inte begränsat till AOL, Huffington Post, MSN och SkySports. OpenWeb är en plattform som strävar efter att ta ställning och tillhandahålla en lösning på dikotomi av politiska åsikter och toxicitet som ofta följer i dialog.

Utöver de omvända och dåliga dialogerna mellan ledare och ofta oss själva, kan vi hitta ytterligare källor till våra problematiska medier, nämligen falska nyheter. Amerikanerna bedömde oriktig information som avsåg att skada en persons eller enhets rykte eller tjäna pengar genom reklamintäkter, annars kända som falska nyheter, som ett större problem än rasism eller klimatförändring. Sociala medier har förvärrat frågan om informationens äkthet; miljontals robotar för att sprida falska nyheter använder dessa plattformar. Tyvärr är falska nyheter en mycket lukrativ bransch som genererar hundratals miljoner dollar i reklam om året. Det tjänar dessutom till att galvanisera redan mycket fördomsfulla synpunkter och ytterligare segmentera dem på vardera sidan om det politiska staketet.

Enligt Tamir Pardo, chef för Mossad (Israels hemliga underrättelsetjänst), ”vad vi hittills har sett när det gäller bots och distorsion av information är bara toppen av isberget. Det är det största hotet på senare år och det hotar de grundläggande värderingar som vi delar: demokrati och den världsordning som skapats sedan andra världskriget ”. Cheq, en israelisk teknik för artificiell intelligens som kom fram till CNBC Upstart 100-listan 2019, ger en lösning på spridning av information genom att identifiera falska annonser och bedrägligt innehåll på nätet.

VD Guy Tytunovich, en tidigare medlem av den israeliska försvarsmaktens 8200-enhet som hanterar militärens cybersäkerhet, leder Cheq. Tytunovich utnyttjade sin nuvarande kunskap om cybersäkerhet och språkbehandling som han fick under sin militärtjänst för att förhindra att annonsörer dyker upp på skadligt innehåll. I ledningen fram till valet 2020 använder Cheq artificiell intelligens för att identifiera falska nyheter och följa varumärkesbyråer lägger inte ut annonser på dem.

Frågan om falska nyheter tjänar till att förstärka avgrunden av politiska åsikter. Studier kring spridning av desinformation har visat att falska nyheter aktivt riktar sig mot en specifik befolkningsgrupp, som baserat på insamlad data sannolikt har benägenheten att tro det. Förutom Cheq kommer ytterligare teknik från Israel som kan hjälpa till med denna fråga, inklusive GeoQuant.

GeoQuant använder maskininlärningsprogramvara som söker på nätet efter stora volymer ansedd data, nyheter och sociala medier. Dessa data används för att driva intelligenta algoritmer som genererar mycket objektiva riskdata och analyser. Deras prognoser är mycket exakta eftersom de bygger på modeller och system som är databaserade snarare än kunniga och därför i sig färgade med mänsklig fördom. VD för GeoQuant, Mark Rosenburg, har sagt att företaget har designat en SaaS-plattform som kommer att leverera politiska och landsriskbedömningar i realtid via en anpassningsbar instrumentpanel.

Mänsklig förståelse är nedsänkt i polaritet. Om du tittar på någon stor historia eller berättelser om hjältemod finns det en tydlig definition av gott och ont – Star Wars, Braveheart, Harry Potter, James Bond, Lord of the Rings, Avatar, etc.

Vi tänker i berättelser, vi förstår i berättelser, vi är berättande djur. Vi tänker inte på fakta eller statistik. Vi tänker i berättelser om gott och ont. Vad händer när historien om gott och ont är för lerig och komplex för att kunna citera en tydlig hjälte och skurk? Vi fyller i luckorna med vår egen partiskhet. I ett turbulent politiskt landskap, ytterligare inblandat av en pandemis volatilitet, är det viktigt att närma sig information från media med försiktighet om dess källa och motiv, och att närma sig politiska åsikter på individnivå med det tålamod och empati som krävs för att ha meningsfullt samtal.

För att övervinna klyftan med spridning av desinformation måste nyheter kontaktas med ett kritiskt öga och individer med ett öppet öra; i kombination med den tydlighet som tekniken kan ge.