symbol

Israeliska AgriFood Startups hjälper till att mata världen

Enligt det första globala FN-ledda arbetet med livsmedelssäkerhet, rapporten International Assessment of Agricultural Knowledge, Science and Technology for Development (IAASTD), finns det ett stort behov av ökad motståndskraft för att säkerställa hållbarheten för framtida livsmedelsförsörjning.

Traditionellt industriellt jordbruk överstiger långt planetens tak för produktionskapacitet. Dess betoning på kortsiktiga resultat och överberoende av syntetiska kemikalier har en extrem, negativ inverkan på klimatet och de biologiska system som människor behöver för att trivas.

Under de senaste åren, obemärkt har en grupp människor varit ledande inom teknologisk innovation inom jordbruket. AgFunder, världens ledande informationsföretag inom jordbruk och livsmedelsinnovation, rankade Israel bland de fem bästa länderna i världen i år när det gäller innovationsinitiativ och genombrott i branschen.

Fram till de senaste åren fanns det ett begränsat antal AgriFood-företag. Först under de senaste tre till fyra åren har ekosystemet sett stora framsteg: nya investeringskällor har etablerats eller utvecklats och antalet företag har vuxit till cirka 800.

Inom foodtech är två av Israels största livsmedelsproducenter, Strauss Group och Tnuva, partner i inkubatorer (Strauss är partner i The Kitchen FoodTech Hub och Tnuva är en partner, tillsammans med dryckstillverkaren Tempo, i Fresh Start Incubator och Finistere Ventures.

Några intressanta israeliska företag inom denna sektor inkluderar:

DouxMatok
Israels startande DouxMatok grundades 2014 och utvecklade en patenterad sockerreduceringslösning som bibehåller sockerens struktur, sötma och utseende. Företaget säger att dess egen teknik är baserad på att ladda sockermolekyler för att bilda kluster som släpper ut dem bredvid körtelreceptorer, vilket resulterar i en ökad uppfattning om sötma.

DouxMatok har 18 registrerade patent och över 40 patentansökningar väntar. Förra året vann det premiärministerns innovationspris i Israel och tillkännagav ett partnerskap med det tyska företaget Südzucker, den största sockerproducenten i Europa, för att starta produktion, gemensam marknadsföring och försäljning av DouxMatok-socker till européer år 2020. Det samarbetar för närvarande också för närvarande. med multinationella livsmedelsföretag för att integrera sin teknik i olika livsmedelsmärken.

I juni samlade DouxMatok 22 miljoner dollar i en serie B-finansieringsrunda ledd av Singapores BlueRed Partners för ytterligare kommersialisering och skalningsarbete.

Hargol FoodTech
Gräshoppor är minst 70 procent protein och fulla av hälsofördelar, säger Hargol FoodTech grundare och VD Dror Tamir, som startade företaget efter att ha fått veta att gräshoppor gav ett hållbart proteinalternativ med många fördelar.

Företaget säljer två produkter: en är hela gräshoppan, säljs till restauranger och livsmedelsproducenter och ibland detaljhandelskedjor som mellanmål; och det andra är ett proteinpulver som säljs som ingrediens.

EggXYt
EggXYt grundades 2016 och utvecklade teknik som kan upptäcka könens kycklingar innan kläckning, vilket svarar på kraven från medvetna äggkonsumenter som avskyr utövandet av manlig (som inte producerar ägg) kyckling.

Med hjälp av genredigering och lite justering av DNA har Elram och Offen skapat en binär lösning där manliga kycklingar markeras med en speciell skanner.

EatSane av A1C Foods
A1C Foods grundades 2016 och utvecklade en patentsökt formel för att sänka det glykemiska indexet för livsmedelsprodukter för att göra dem lågkolhydrat. Den hävdar att den inte använder konstgjorda sötningsmedel eller sockerersättningar, utan i stället förlitar sig på expertis från ett team av läkare, dietister, kockar och mattekniker som “brinner för smak och är extremt medvetna om hälsa.”