symbol

Gryningen av ett nytt kapitel i världshistorien

Mitt i hälsokrisen som övervann världen 2020 uppstod en ny gryning i mitten av året 2020. Den första arab-israeliska fredsavtalet på 26 år undertecknades mellan Israel och Förenade Arabemiraten (UAE) och Konungariket Bahrain den 15 september 2020. Dessa nya band har faktiskt en mycket viktig punkt i världshistorien såväl som geopolitiskt.

Vid sidan av de diplomatiska banden, när det gäller affärer, kommer den bilaterala handeln att omfatta en rad sektorer, inklusive turism, handel, hälso- och sjukvård och säkerhet.

Den 20 oktober 2020 flög en senior delegation från Förenade Arabemiraten till Israel under ledning av ekonomiminister Abdullah bin Touq al-Mari och finansminister Obaid Humaid al-Tayer. Under besöket undertecknades fyra bilaterala avtal med Israel inom luftfarten, investeringsskydd, vetenskap och teknik. Dessutom undertecknades ett viseringsundantagsavtal mellan de två länderna.

Efter detta avgick den första högteknologiska delegationen efter det officiella undertecknandet av avtalen från Israel den 25 oktober 2020. Delegationen leddes av Jerusalem Venture Partners (JVP) grundare och styrelseordförande Dr. Erel Margalit och den bestod av 13 VD´r från ledande israeliska teknikföretag. Dessa 13 företag kom från olika sektorer som agritech, fintech, cybertech, försäkring etc. Några av företagen från delegationen var Earnix, ControlUp, Morphisec, Secret Double Octopus och InnovoPro från food tech och Agrint in agri tech. Delegationen deltog i flera möten med högre tjänstemän, entreprenörer och investeringsmotsvarigheter i Dubai samt Abu Dhabi under sitt besök. Inbjudan till delegationen förlängdes av Dubai International Financial Centre (DIFC).

Dessa nyfunna band skapar grunden för en starkare och nyare region. Eftersom Emiratiserna bidrar genom sin expertis inom infrastruktur och planering och deras förmåga att genomföra komplexa projekt kan israelerna ta med teknik och innovation till bordet och bygga en stark grund för en kommersiellt framgångsrik förening.

Sammanfattningsvis bedrivs de ekonomiska banden mellan Israel och Förenade Arabemiraten för närvarande i snabb takt och nedan är några av de preliminära höjdpunkterna i samma:

– Israelbaserade Mobileye och UAE-baserade Al Habtoor Group (AHG) har meddelat ett strategiskt samarbete för att driva autonoma fordon och robotax.

– Abu Dhabi Investment Office (ADIO) och Israel Export Institute har undertecknat bilaterala handelsavtal för att främja handels- och investeringsmöjligheter.

– Abu Dhabi Islamic Bank (ADIB) och Israels näst största långivare, Bank Leumi, har undertecknat ett MOU för att utforska framtida samarbete i båda länder och andra marknader internationellt.

– DP World från Dubai och DoverTower, ett företag som ägs av Shlomi Fogel, delägare till Israel Shipyards och Port of Eilat undertecknade MOUs för att främja handelsvägar och kunna göra affärer på ett mer effektivt sätt.

Med tanke på den nuvarande situationen och det faktum att några fler affärer är på väg beräknas den bilaterala handeln vara upp till 4 miljarder dollar fram till 2022.