Israel är idag välkänt som “Nation of Innovation” och “StartUp nation”. Med nästan 4000 startups och mer än 300 multinationella företag som öppnar FoU-centra i Israel och den högsta investeringen i FoU per capita i världen, lever Israel upp till sin legend. Men man glömmer ofta att fram till 1970-talet ansågs Israel vara ett utvecklingsland som kämpade för att förse sina medborgare med de mest grundläggande behoven. Tack vare israeliska privata sektors investeringar, teknik, innovationer (tillsammans med andra faktorer naturligtvis) att Israel kunde övervinna många av sina strider och bli den starka ekonomi som den är idag.

Som så är israeliska företag väl positionerade för att stödja utvecklingsländer i deras process för att bygga ett bättre liv för sig själva genom utveckling av specialprodukter som är utformade för att passa behoven på dessa marknader, särskilt inom jordbruk, vatten, hälsa, IKT, Fintech.

Till exempel har N-Drip utvecklat ett system som gör det möjligt för områden som använder vattenflod för bevattning istället att använda den mer exakta och effektiva droppbevattningen. Nuvarande droppbevattningssystem kräver en energikälla för att pumpa vattnet i fälten och ett filtreringssystem för att förhindra att rören täpps till. Dessa krav ökar kostnaderna för jordbrukare och gör systemen svårare att använda. Av denna anledning vattnas bara 3% av åkermarken idag med droppbevattningssystem. N-Drips system är billigare eftersom det endast använder gravitationskraft och därmed inte behöver en energikälla. Systemet är också utformat för att fungera utan filter och möjliggör droppbevattning även när vattenkällan inte är ren. Detta gör det möjligt för jordbrukare att flytta från ineffektiv översvämningsbevattning till högkvalitativ droppbevattning till betydligt lägre kostnad och med lägre driftskrav. NDrips speciella mikrobevattningslösning kan implementeras för så små som 1 tunnland gårdar, vilket gör den lämplig för både småbrukare och stora kommersiella gårdar.

Ett annat bra exempel på ett kommande israeliskt DevTech-företag är Keheala. VD och grundare av Keheala, Jon Rethauser, har utvecklat en imponerande Digital Health-plattform från Israel. På bara 6 år verkar Keheala redan i Kenya och Zimbabwe, och med ett team på tio personer bara i Kenya. Keheala presenterades bland annat i World Economic Forum, New England Journal of Medicine, New York Times, efter tilldelningen av Nobelpriset i ekonomi till Michel Kramer, grundare av USAID: s Development Innovation Ventures (DIV), USAID presenterade Keheala som en av de lovande satsningarna som finansieras av programmet.

 

The Pears Program DevTech Unconference

Pears-programmet för global innovation är en israelisk baserad ideell och icke-statlig organisation vars uppdrag är att bygga broar mellan det israeliska innovationsekosystemet och utvecklingsländerna för att öka Israels bidrag till innovation för utveckling. Pears-programmet stöder israeliska företagare med att utveckla lösningar inom områdena livsmedelssäkerhet, hälso- och sjukvård och digital integration, från idé till pilotstadium, för att arbeta hand i hand med partner i utvecklingsländer för att hitta lösningar på internationell utvecklings mest kritiska utmaningar och för att öka innovation utvecklingsländernas kapacitet.

Denna månad är Pears-programmet värd för den första israeliska DevTech Unconference, en okonventionell virtuell händelse som samlar de israeliska DevTech-nystartade företag, företag, icke-statliga organisationer, experter och ekosystembyggare och alla som är involverade i teknik för utveckling. Pärsprogrammet har samarbetat med 20 israeliska ledande organisationer för att vara värd för denna informella sammankomst där görarna kommer att träffas för att utbyta idéer. Av 110 organisationer som är registrerade för fackkonferensen är 40 nystartade företag som riktar sig till eller arbetar i utvecklingsländer. DevTech-samhället i Israel har vuxit och mognat under de senaste åren. Unconference är inställd på att utnyttja kunskapen och erfarenheten från olika aktörer, att främja samarbete och idéutbyte och att främja samarbeten och partnerskap. Agendan har fastställts utifrån deltagarnas behov, önskemål och kompetensuppsättningar genom registreringens undersökning.